Další izraelský úspěch. Intel kupuje za téměř miliardu dolarů startup Moovit, který využije pro své autonomní taxíky

Michal MarekMichal Marek

moovit2

Foto: Moovit

Moovit pro hledání vhodné trasy využívá 800 milionů uživatelů ve 102 zemích světa

0Zobrazit komentáře

Americká společnost Intel je sice známá především výrobou čipů, ale netají se tím, že vyvíjí tzv. robotické taxíky, které by se do ulic některých měst měly dostat již v roce 2022. Na cestě k tomuto cíli společnost nyní učinila velmi zajímavou akvizici. Intel za 900 milionů dolarů pohltil izraelský startup Moovit, který stojí za stejnojmennou aplikací pro multimodální plánování tras. Jedná se tak o další významný úspěch izraelského startupového ekosystému.

Oblíbená aplikace Moovit by měla zůstat beze změn a startup, za nímž stojí jako spoluzakladatel a CEO Nir Erez, údajně bude nadále fungovat nezávisle. Intel ovšem získá přístup k technologiím Moovit a především k datům, které společnost získává díky uživatelské základně čítající 800 milionů lidí ve 102 zemích světa. Intel je zužitkuje především pro svůj projekt Mobileye, který v Izraeli vyvíjí již zmíněné autonomní vozy.

Výše zaplacené sumy je možná trochu překvapením, protože ještě při posledním fundraisingu v roce 2018 byla tržní hodnota startupu Moovit stanovena na 500 milionů dolarů. Intel již ve startupu díky dřívější investici měl svůj 7% podíl a nyní tedy doplatil 840 milionů dolarů, aby firmu získal celou.

intel-moovit-nir-erez-1

Foto: Moovit

Nir Erez, CEO and spoluzakladatel startupu Moovit

Moovit je aplikací, která vyniká v plánování tras po městě a je schopna zohledňovat různé dopravní prostředky. Autoři aplikace tedy mají velmi přesná data o tom, odkud, kdy a kam lidé cestují. Právě toto know-how chce Intel zužitkovat, a to například při rozmisťování svých autonomních taxíků.

Aplikace by ale v budoucnu měla sloužit také přímo k objednávání robotaxíků, jak se autonomní taxislužby bez řidičů taktéž označují. Moovit ostatně již nyní v různých zemích světa spolupracuje s jednotlivými poskytovateli přepravy a umožňuje objednání jízd skrze Uber a Lyft či třeba k vypůjčení elektrické koloběžky Lime.

„Moovit je pro nás akvizicí, která nám na cestě kupředu pomůže překonat některé zásadní problémy,“ okomentoval nákup pro Reuters Amnon Shashua, CEO společnosti Mobileye, která autonomní vozy pro Intel vyvíjí. Aktuálním plánem Mobileye, ke kterému by startup Moovit mohl přispět, je nasazení menší flotily vozů v zemích jako Izrael, Jižní Korea nebo Francie.

Zájem ze strany velkých hráčů na poli byznysu a investic není pro startup Moovit ničím novým. V minulosti do něj kromě Intelu investovalo i BMW nebo známé fondy iVentures a Sequoia Capital. V roce 2018 společnost v investičním kole vedeném Intelem získala na další rozvoj částku ve výši 50 milionů dolarů.

moovit

Foto: Moovit

Moovit je aplikací pro plánování přepravy za pomoci MHD i třeba taxíků

Přesto je ale možná trochu překvapením, že kompletní akvizice přichází právě nyní, ve chvílích nejistoty spojené s koronavirovou krizí. Podle šéfa Mobileye je ale Intel společností, pro kterou by výkyv v podobě koronavirové pandemie neměl být zásadní brzdou.

„Pro společnost jako Intel, která má velmi jasný plán toho, jak by se budoucnost měla vyvíjet, by koronavirus neměl být překážkou. Na druhou stranu, vždy je potřeba se nejdříve podívat na samotnou krizi a až pak na příležitosti,“ komentuje CEO izraelského startupu Mobileye, který pod křídla Intelu zamířil v roce 2017. Americký výrobce čipů za něj tehdy zaplatil závratných 15,3 miliardy dolarů.

uber-eats

Přečtěte si takéUber v Česku balí rozvoz jídla, s Uber Eats se chce soustředit na výdělečnější trhy. V Praze budou dál jezdit jeho taxíkyUber v Česku balí rozvoz jídla, s Uber Eats se chce soustředit na výdělečnější trhy. V Praze budou dál jezdit jeho taxíky

Akvizice Moovit se pro Intel stala příležitostí především z toho důvodu, že startupu v důsledku krize začaly docházet peníze. Moovit dle Reuters s odkazem na zdroj obeznámený s vyjednáváním nejprve plánoval další venture investici a vlastních prostředků měl dostatek zhruba na rok fungování.

V důsledku koronavirové krize se ale firma rozhodla raději hledat zabezpečení v podobě odkupu Intelem. Obchod byl údajně uzavřen skrze telekonferenční hovory, a to během 40 dní

Intel-2018-CES-Keynote-Amnon-Shashua1

Foto: Intel

Amnon Shashua, spoluzakladatel a CTO Mobileye

.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym