Tisíc možností, jak pobývat v přírodě. Casa Ojalá je flexibilní domek, který se změní otočením kliky

casa-min

Foto: Casa Ojalá

Casa Ojalá by se mohla stát zajímavostí v nabídne hoteliérů

0Zobrazit komentáře

Dům tisíce tváří. Tak by se dal nazvat projekt malého domku o rozloze 27 metrů čtverečních, který je možné díky systému kladek, klik a posuvných stěn transformovat hned do celé řady podob. Díky tomu se může jednat o přístřešek otevřený celému okolí, nebo místo plné klidu a soukromí.

Design Week je akce, na kterou se pravidelně sjíždějí milovníci moderního designu. V loňském roce se zde představil také koncept domku Cala Ojalá z pera architektky Beatrice Bonzanigo ze studia IB. Jednalo se o koncepci adaptabilního domku, který podle své autorky nabízí více než tisíc různých konfigurací. Samotná obytná plocha domu se přitom rozkládá na pouhých 27 metrech čtverečních.

Jak už to tak bývá, takovéto projekty většinou zůstávají jen u svých konceptů a vizualizací, které pomáhají zviditelnit jejich autory. Neplatí to však pro tento domek. Ten je již přetvářen do reálné podoby a v dohledné době by měly být spuštěny jeho předobjednávky.

7

Foto: Casa Ojalá

Casa Ojalá může sloužit jako plážový domek

Díky tomu si tento jedinečný domek může na vybraný pozemek umístit úplně každý, díky čemuž získá zcela neotřelou formu bydlení. Jedinečnost tiny housu totiž spočívá v jeho flexibilní konstrukci. Díky posuvným systémům je možné přetvářet podobu domu na základě libovolných potřeb uživatelů.

Vnitřní prostor lze dělit vnitřními přepážkami a stejně tak i libovolně otevírat či zavírat vnější stěny domu. V podstatě je tedy možné z domku udělat absolutně otevřený přístřešek, do kterého je vidět ze všech stran, nebo útulný úkryt s vnitřním dělením jednotlivých místností.

stazeny-soubor

Foto: Casa Ojalá

Otevřený interiér domku Casa Ojalá

Obytný prostor se dá rozdělit na hlavní ložnici s manželskou postelí a sekundární ložnicí s jedním lůžkem. Zároveň zde najdeme koupelnovou část s celou vanou a toaletou. Pomocí žebříku na centrálním nosném sloupu se dá vyšplhat na střechu domku, která funguje jako velká terasa s posezením. Mimo posuvných dřevěných a látkových stěn lze manipulovat i s vnitřním nábytkem, který lze v případě nevyužití schovat pod podlahu domku.

S flexibilitou je nabízena i soběstačnost

Celý dům je schopen fungovat i tzv. off-grid, tedy není jej potřeba připojovat na místní sítě. Zásobování energií obstarávají solární panely na střeše, kde je umístěn také systém zachytávání dešťové vody. Domek je zároveň schopen recyklovat šedou vodu a jeho vytápění je řešeno pomocí spalování bio-ethanolu. Jeho tvůrci však upozorňují, že domek se hodí spíše do oblastí s mírným klimatickým podnebím.

4

Foto: Casa Ojalá

Uvnitř najdeme dokonce i vanu

V současné době je vyráběn vůbec první prototyp domku, který by měl být později nabízen v různých barevných variantách a materiálových provedeních. Objednávat by jej mělo být možné do konce roku 2020. Cena domku zatím nebyla zveřejněna, lze však předpokládat, že z důvodu technické náročnosti celého jeho řešení se nebude jednat o částku nikterak nízkou.

Zároveň je nutné počítat s poměrně náročnou údržbou. Neustálé posouvání stěn a nábytku se může podepsat na jeho mechanickém opotřebení. Udržovat bude potřeba i celý pohyblivý systém, který vychází z řady kovových dílů, lan, kladek a kolejnic. I přesto společnost vidí domek jako perfektní řešení pro ubytovávání hostů, nebo pro účely kempování v přírodě. A je pravdou, že takové safari by s tímto příbytkem dostalo zcela nový rozměr.

5

Foto: Casa Ojalá

Interirér nabízí vše potřebné pro ničím nerušený pobyt

1

Foto: Casa Ojalá

Domek nabízí maximální flexibilitu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym