Přímý spoj na Jadran je zpět. RegioJet bude celé léto vypravovat vlaky z Prahy až do chorvatské Rijeky

regiojet-vlak-min

Foto: RegioJet

Vlak RegioJet

0Zobrazit komentáře

Chorvatsko je destinací, kterou každé léto okupují stovky tisíc českých turistů. Ti se do jadranských destinací dopravují nejčastěji autobusy a osobními automobily. Díky RegioJetu se otevírá další alternativa, a to zejména pro ty, kteří chtějí objevovat krásy severní části Chorvatska. Nový přímý vlakový spoj totiž propojí Českou republiku s chorvatským městem Rijeka ležícím u severního pobřeží Jaderského moře.

Chorvatsko se během letních měsíců pravidelně proměňuje v satelitní koupaliště Čechů. Podle statistik z posledních let jej každoročně navštěvuje více než 800 tisíc českých turistů a mezi svými známými byste často složitě hledali někoho, kdo si v životě alespoň jednu dovolenou na Jadranu neprožil.

Mnoho z nás proto ví, že koupání v příjemně teplém moři předchází často dost nepříjemná cesta, nejčastěji v autě či autobusu. V minulosti bylo možné k Jadranu cestovat i po železnici. Ještě před pár lety takovou možnost nabízely České dráhy, díky jejichž spoji se dalo přímo dopravit až do Splitu. Tento spoj bohužel státní dopravce před pár lety zrušil a k jeho obnově se nechystá ani letos.

chorvatsko

Chorvatské vody každoročně přivítají stovky tisíc Čechů

„České dráhy provozují vlaky pouze na území České republiky. Mezistátní vlaky provozujeme v kooperaci se zahraničními partnery. V současné chvíli zahraniční partneři bohužel nenabízejí spojení Jadran – střední Evropa, ke kterému bychom se mohli připojit a prodloužit ho na území ČR. Pro cestu na pobřeží Jadranu je možné využít běžné mezinárodní spoje ČD s přestupem v zahraničí,“ vysvětlila pro CzechCrunch Vanda Rajnochová, tisková mluvčí Českých drah.

A proto Čechům v posledních letech nezbývalo, než jet vlakem do Splitu přes Budapešť, nebo se vzdát železniční romantiky a opět se spolehnout na přepravu po silnicích. Teď se ale otevírá nový způsob, jak cestovat přímo na Jadran ve vlakovém kupé. Stačí využít nového přímého spoje, se kterým chce rozdmýchat jadranskou železniční romanci RegioJet.

Jak informoval web Zdopravy.cz, cestujícím bude stačit od 30. června každé úterý, pátek a neděli nastoupit do správného vlaku na některém z nádraží ve městech Praha, Pardubice, Brno a vystoupit v chorvatské Rijece. Jelikož bude vlak z Čech vyjíždět ve večerních hodinách a skřípění brzd v cílové destinaci se rozezní kolem deváté ranní, měli by cestující do cílové destinace dorazit svěží a odpočatí. Cesta s RegioJetem zde ovšem končit nemusí.

regiojet-vlak

Foto: RegioJet

Vlak společnosti RegioJet

Vzhledem k tomu, že je Rijeka město ležící v severní části Jaderského moře, český přepravce nabízí možnost pokračovat v cestě dále na jih, a to za využití jeho autobusových spojů. Přímý vlakový spoj by měl fungovat až do druhé poloviny září, kdy většina dovolených v Chorvatsku končí.

Vycestovat by neměl být problém

Právě dnes by pak měla vláda projednávat návrh, který by Čechům umožnil cestovat do zemí, jako je Řecko, Slovinsko, Slovensko a také Chorvatsko zcela bez omezení. Tedy bez nutnosti předkládat při návratu negativní test na onemocnění COVID-19. Právě výše jmenované státy, mimo jiné spolu s Rakouskem, Maďarskem, Polskem či Německem, by měly spadat do kategorie tzv. zelených zón. Do nich by mělo být možné bez problému cestovat od 15. června.

pavel-novak-zonky22-min

Přečtěte si takéPavel Novák bude po odchodu ze Zonky digitalizovat firmy. S Addvery chce pomáhat bankám i velkým prodejcůmPavel Novák bude po odchodu ze Zonky digitalizovat firmy. S Addvery chce pomáhat bankám i velkým prodejcům

Pro řadu Čechů radostná zpráva, která znamená jediné – je čas začít plánovat cestu na Jadran, pokud možno bez kolon a po co nejkratší trase. Vlak se tedy přímo nabízí. Češi budou sice letošní léto trávit především doma, pokud se ale rozhodnou vyjet za hranice, bude to s největší pravděpodobností opět Chorvatsko. Proto je s kolonami na hraničních přechodech na trase k Jadranu – i s ohledem na současná koronavirová opatření – nutno počítat.

Nový vlakový spoj by ovšem mohl být i skvělou příležitostí objevovat trochu jiné Chorvatsko. Zatímco střední a jižní část Chorvatska znají Češi nazpaměť, severní oblasti tolik vyhledávané nejsou. A přitom města jako Rijeka, Pula, ale i ostrovy Krk či Rab toho mají tolik co nabídnout. Díky krátké cestě se jedná o zajímavou alternativu pro rodiny s dětmi i pro ty, kteří chtějí letošní léto prožít v některé z destinací, kde nebude přehršel turistů.