Home office na celý rok. Google nechá většinu svých zaměstnanců pracovat z domova až do příštího léta

Michal MarekMichal Marek

google-campus

Foto: Google

Google nechá své zaměstnance na home officu další rok

0Zobrazit komentáře

Koronavirová krize s sebou přinesla změnu celé řady „zažitých pořádků“ a velké posuny způsobila i v tom, jak lidé pracují. V Evropě řada firem a institucí přehodnocuje systém práce v kanceláři. V Americe, kde je epidemiologická situace stále vážná, ale řeší trochu jiný problém. Zvažují, zda je vůbec bezpečné se nyní do kanceláří vrátit, a tak Google přišel s poměrně překvapivým závěrem – zaměstnancům umožní zůstat doma až do července 2021.

Situace spojená s šířením onemocnění COVID-19 ve Spojených státech se z médií rozhodně nejeví jako stabilizovaná. Google proto již dříve prohlásil, že by jeho zaměstnanci mohli zůstat na home officu do letošního léta. Postupně firma datum návratu do kanceláří dále posouvala a nyní šéf celé skupiny Alphabet, pod níž Google patří, Sundar Pichai v e-mailu zaměstnancům oznámil, že práce z domova potrvá ještě celý další rok, tedy do konce července 2021. Jako první o tom informoval The Wall Street Journal.

Zajímavé je, že nová opatření platí celosvětově, tedy i pro ty zaměstnance, kteří pro Google pracují v méně rizikových zemích. Možnost práce z domova se logicky vztahuje jen na ty zaměstnance, jejichž pozice to umožňuje. I tak by se ale novinka měla dotknout velké většiny z 200 tisíc zaměstnanců společnosti.

Sundar Pichai, šéf Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet

„Doufám, že vám toto opatření zajistí potřebnou flexibilitu, abyste v příštích dvanácti měsících mohli skloubit práci s péčí o sebe a své milované,“ napsal šéf technologického giganta v e-mailu svým zaměstnancům. Google tak potvrdil svou pozici firmy, která koronavirus a péči o své zaměstnance nebere na lehkou váhu. Ostatně byla jedna z prvních, která v březnu své zaměstnance domů propustila.

Nové oznámení Pichaie souvisí i s tím, že mnoho amerických škol již vyhlásilo, že dětem své brány na začátku příštího školního roku pravděpodobně neotevře. Mnozí rodiče tak stojí před nelehkým úkolem skloubit hlídání dětí s prací, což v běžném pracovnímu režimu postaveném na celodenní přítomnosti v kanceláři zkrátka není možné.

Z těchto důvodů reviduje své plány na znovuotevření kanceláří celá řada amerických firem. I tak je ale oznámení Googlu skutečně velkou zprávou, která ukazuje, jak vážně je koronavirová situace vnímána a jak zásadně mění život lidí i nastavení firem včetně těch největších korporací. Dopady koronavirové krize se tedy na našich pracovních životech podle všeho projeví dlouhodoběji, než si mnozí mysleli.

Google ostatně není jediná z velkých amerických technologických korporací, která své zaměstnance v důsledku koronaviru poslala plošně domů. Minimálně do začátku roku 2021 mohou z domova pracovat také zaměstnanci Amazonu či Facebooku.

Mark Zuckerberg se již vyjádřil, že zhruba polovina zaměstnanců Facebooku bude i po koronavirové krizi moci natrvalo pracovat z domova, a se stejnou zprávou přišel také Twitter. Vedle změny „paradigmatu“ práce v korporacích stojí za zmínku i změny, které přicházejí na poli vzdělávání. I to se totiž v důsledku koronaviru částečně přesouvá do „distanční“ roviny. Zde je průkopníkem například Univerzita v Cambridge, která bude své přednášky vysílat pouze po internetu i celý příští akademický rok.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym