Když jde o život, je rychlost důležitá. Petr Sviták to zažil na vlastní kůži a po Česku vysílá zdravotníky na elektrokolech

fastmedic-minStory

Foto: FastMedic

Zdravotník FastMedic na elektrokole

0Zobrazit komentáře

I přes nulovou praxi v lékařském oboru je Petr Sviták schopen velice rychle zachraňovat lidské životy. Nečiní tak přímo on sám, ale jeho projekt nazvaný FastMedic, který na vybraná místa nasazuje zdravotníky vybavené elektrokoly, jež jsou schopni vždy rychle poskytnout pomoc těm, kteří ji potřebují.

V každé situaci, při které dojde k vážnějšímu zranění, jsou klíčové dva faktory. Tím prvním je přítomnost další osoby, která je schopna poskytnout dotyčnému první pomoc. A druhým rychlost, s jakou se na místo dostanou profesionální zdravotníci.

Své o tom ví i Petr Sviták, který si během jedné ze svých zahraničních cest prožil vážnou dopravní nehodu na skútru. Protijedoucí vůz mu nedal přednost, což skončilo prasklou přilbou a hrozbou poranění páteře.

petr-svitak

Foto: Petr Sviták

Petr Sviták, zakladatel projektu FastMedic

„V tom okamžiku jsem zažil, co všechno se musí stát, když má člověk velkou těžkou nehodu. To mi následně pomohlo pochopit ten systém, začít do toho dávat svoje vstupy a pokusit se něco doplnit a vylepšit,“ říká Petr Sviták, který jinak působí v oblasti stavebnictví.

Výsledkem se stal projekt FastMedic, ve kterém se Petr Sviták rozhodl zdravotníky vybavit elektrokoly. Bicykly s elektrickým pohonem jim umožňují rychlý přesun na místo, kde jsou právě potřeba. Nejdříve však bylo nutné najít první zájemce, kteří by do projektu vnesli zdravotnickou odbornost.

„Zdravotníky na prvních akcích tvořili studenti z vysoké školy zdravotní. Popravdě to byla improvizace, ale překvapila mne jejich zkušenost,“ vzpomíná dvaatřicetiletý Petr Sviták na první akci, na které byli zdravotníci na elektrokolech nasazeni.

fastmedic

Foto: FastMedic

Zdravotníci FastMedic na elektrokolech

Jeho myšlenka začala postupně oslovovat i odborníky z řad profesionálních záchranářů, takže je dnes tým FastMedicu, který tvoří několik desítek osob, složen ze skutečných profíků, kteří přesně vědí, co mají dělat.

Rychlá pomoc v jakémkoliv terénu

Jejich pracovní náplň se příliš neliší od práce klasických záchranářů, kteří jsou součástí každé větší akce od sportovních událostí až po velké festivaly. Na nich mají za úkol v případě potřeby poskytnout rychlou zdravotnickou pomoc, což není vždy úplně jednoduché. Ve valné většině případů se totiž jedná o posádky vybavené sanitním vozem, případně o pěší zdravotníky.

„Pokud se zdravotníci pohybují po akci pěšky, hrozí, že se budou tlačit davem a na dané místo se nedostanou včas. V případě využití sanitky pak hrozí, že se na dané místo kvůli terénu či davům lidí nedostanou vůbec, nebo s velkými obtížemi. Zároveň v tomto případě může být sanitka blokovaná pacientem, kterého by stačilo ošetřit na místě,“ přibližuje nevýhody současných řešení Petr Sviták, který zároveň upozorňuje na to, že tito záchranáři většinou fungují na pasivní bázi.

3

Foto: FastMedic

Zdravotníci jsou schopni působit jako prevence i v městských ulicích

Právě způsob pohybu je to, co činí zdravotníky FastMedicu tak jedinečnými. Díky elektrokolům se neustále pohybují mezi lidmi, kteří si tak mohou snáze říci o pomoc. Zároveň svou visibilitou pozitivně ovlivňují prevenci a v případě potřeby jsou schopni dostat se ke zraněnému na jakékoliv místo, a to ve velice krátkém čase.

„Na žádné z akcí jsme naštěstí nemuseli řešit život ohrožující stavy, ovšem vždy se prokázala vysoká užitečnost našich záchranářů na elektrokolech. V těchto i dalších případech byli záchranáři během chvilky na místě a poskytli první pomoc v podobě ošetření drobných úrazů závodníků bez nutnosti volat zdravotnickou záchrannou službu,“ pochvaluje si účinný systém Petr Sviták, jehož projekt získal ocenění v regionálním kole projektu T-Mobile Rozjezdy.

Zdravotní dohled na míru

Samotná objednávka zdravotníků probíhá tak, že se pořadatel spojí s FastMedic a na základě podrobných informací o akci je vypracováno řešení, jak v jejím průběhu zajistit co nejlepší zdravotnický dohled. „Nabídneme buď připojení našich záchranářů na elektrokolech k již existujícímu týmu, anebo kompletní koordinaci zdravotnického dohledu dle požadavků pořadatele,“ popisuje Sviták.

„Základní jednotka, kterou nabízíme, je dvoučlenná hlídka. Lze mít více dvoučlenných hlídek, ale i jiné složení. Vždy se snažíme o individuální řešení dle konkrétní poptávky pořadatele,“ dodává k systém fungování služby Petr Sviták, jehož dvoučlenný zdravotnický tým fungující 8 hodin vyjde na 15 tisíc korun.

fastmedic

Foto: FastMedic

Aplikace FastMedic je jednoduchým způsobem, jak mít přehled o situaci na místě konaní akce

K tomu, aby zdravotníci přesně věděli, kde jich je zapotřebí a pořadatelé měli přehled o krizových situacích, které na jejich akcích vznikly, byla vyvinuta aplikace FastMedic. Tuto aplikaci si do mobilu mohou stáhnout i návštěvníci a také závodníci, kteří jejím prostřednictvím mohou žádat o pomoc a poskytovat další informace.

Kulturní či sportovní akce nemusí být to jediné, kde bude možní rychlé zdravotníky Petra Svitáka v budoucnu potkávat. V rámci svého projektu by rád nasadil preventivní hlídky minimálně do čtyř krajských měst v České republice a poté se posunul i za hranice naší země.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym