Tesla za půl milionu, zakladatel Spotify dá do startupů miliardu a Airbus chce létat na vodík. Přečtěte si zprávy týdne

ek-tesla
0Zobrazit komentáře

V uplynulých sedmi dnech se toho opět událo mnoho v oblasti dopravy. Vedle toho, že Tesla představila nové baterie, díky nimž postaví mnohem výkonnější Model S a masový elektromobil za zhruba půl milionu korun, ukázal Airbus futuristická letadla na vodík a Kalifornie rozhodla o zákazu prodeje aut se spalovacími motory, který vejde v platnost v roce 2035.

Velmi rozebírané bylo i oznámení zakladatele Spotify Daniela Eka, který chce podpořit startupy z Evropy a má pro ně nachystanou jednu miliardu eur. Jeden z nejbohatších Čechů Karel Komárek naopak poslal stovky milionů korun do virtuálního fitness kouče, respektive startupu Freeletics, a COOP spustil vlastní e-shop s potravinami pro malá města a vesnice.

Pokud hledáte větší příběhy, určitě vám můžeme doporučit výživný článek se socioložkou Karolínou Presovou, která pomáhá firmám i jednotlivcům s digitální hygienou a upozorňuje na nešvary spojené s neustálým online režimem, nebo podcast s fotbalistou Jakubem Janktem nejen o esportovém týmu Sampi. A důležitá zpráva pro všechny hráče: remake kultovní Mafie je již v prodeji.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly!

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

?. COOP rozjíždí vlastní e-shop s potravinami: Síť supermarketů COOP chce umožnit online objednávky potravin a jiných doplňků i v menších městech a vesnicích. Spouští proto vlastní e-shop a do konce měsíce do něj zařadí prvních 500 prodejen. Cílem je pokrýt celou republiku.

?‍♀️ Komárek posílá stovky milionů korun do fitness kouče: Dnes už není potřeba chodit do fitka s trenérem, když existují nástroje, ve kterých se vás chopí virtuální kouč. Tomuto trendu věří i miliardář Karel Komárek, který přes svou skupinu KKCG posílá stovky milionů korun do mnichovského startupu Freeletics.

? Kalifornie zakáže prodej nových aut se spalovacími motory: Už dnes elektrický pohon významně narušuje tradiční automobilový průmysl a Kalifornie chce tento trend podpořit. Od roku 2035 zakáže prodej nových aut se spalovacími motory, aby omezila dopady emisí na životní prostředí.

? IP Fabric na analýzu sítí nabírá miliony eur: Analýza síťové infrastruktury možná nezní úplně sexy, ale jak ukazuje Pavel Bykov ze startupu IP Fabric, je extrémně důležitá. Na svůj rychle rostoucí byznys, v němž hraje klíčovou roli i Airbus, teď od investorů získává zhruba 95 milionů korun.

?? Zakladatel Spotify pošle miliardu eur evropským startupům: Ačkoliv úspěšné evropské startupy existují, jsou zpravidla ve stínu Silicon Valley. To plánuje změnit zakladatel Spotify Daniel Ek, který podpoří vznik více „superspolečností” a pošle jednu miliardu eur projektům z Evropy.

HBO ovládlo ceny Emmy: I když má Netflix v televizním průmyslu obrovský vliv, stále nedosahuje kvalit HBO, alespoň dle odborných porot. V průběhu udělování prestižních cen Emmy zabodoval především seriál Watchmen, úspěch ale slaví i Disney+ s hitem The Mandalorian.

Zhruba 7,5 miliardy za tvůrce kultovních her: Microsoft chce na herním trhu dominovat a proti Sony zbrojí obrovským nákupem věhlasných herních studií jako Bethesda, id Software a dalších. Za tvůrce kultovních her jako The Elder Scrolls, Quake nebo Doom zaplatí dohromady 7,5 miliardy dolarů a skvěle mu vyšlo i načasování před vydáním nových Xboxů.

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

ccweekly-promo2

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

V čele automobilky Nikola končí její zakladatel. Řeší se, zda její vodíková auta a technologie vůbec existují

nikola-milton

Foto: Nikola/CzechCrunch

Trevor Milton už není šéfem automobilky Nikola, kterou založil

Před pár týdny Trevor Milton slavil velkou spolupráci s General Motors, teď ale z vedení své ambiciózní automobilky Nikola nečekaně odchází. Sílí totiž spekulace, zda je jeho vodíková technologie opravdu reálná.

***

Futuristické křivky a pohon na vodík. Airbus představil letadla, se kterými chce změnit leteckou dopravu

airbus-zeroe4

Foto: Airbus

Airbus představil tři vodíkové koncepty, které představují budoucnost aviatiky

Airbus ukázal svou vizi pro budoucnost letecké dopravy. Jeho letadla, která mají začít létat v příští dekádě, budou poháněna vodíkem a přijdou s futuristickými tvary.

***

Podnikat jsem začal hned v 18 letech. Hráči esportu si už dnes mohou vydělat víc než my, říká fotbalista Jankto v podcastu

jakub-jankto

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jakub Jankto je profesionálním fotbalistou prvoligového italského klubu Sampdoria Janov

Český fotbalista Jakub Jankto už v 18 letech odešel do Itálie a v našem podcastu vzpomíná, že když mu na účtu přistála první velká výplata, nelenil a ihned se ji rozhodl chytře investovat. Velké ambice má se svým esportovým týmem Sampi a podporuje také další startupy.

***

Velkolepý návrat do Lost Heaven. Vychází očekávaný remake české herní klasiky Mafia ve 4K a s dabingem

mafia-remakex

Foto: 2K

Remake prvního dílu české herní klasiky Mafia

Propracovaná 4K grafika, český dabing a nostalgické vzpomínky. Očekávaný remake legendární hry Mafia vstupuje do prodeje a vrací nás do tajemného města Lost Heaven.

***

Velké novinky Tesly. Elon Musk jde vstříc masové elektromobilitě a s novými bateriemi chystá auto za půl milionu

tesla-musk-modely2

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a elektromobil Tesla Model Y

Elon Musk sliboval velké novinky a během očekávaného Tesla Battery Day je skutečně doručil. Nové baterie přinesou mnohem výkonnější Model S a poprvé také masový elektromobil za půl milionu.

***

Člověk, který je na Slacku i ve dvě ráno, rychle vyhoří. Firmy by měly vyhlašovat čas offline, říká socioložka Karolína Presová

karolinapresova1_2

Foto: Replug.me

Karolína Presová je socioložka a zakladatelka projektu Replug.me

Řešit e-maily před spaním a reagovat na Slacku ve dvě ráno je akorát cesta k vyhoření. Socioložka Karolína Presová proto pomáhá firmám i jednotlivcům s důležitou digitální hygienou, která může být zásadní pro úspěchy v pracovním i osobním životě.

***

Český úspěch z Kuala Lumpur. David Chmelař staví asijskou Heureku a od investorů získal už půl miliardy korun

david-chmelar

Foto: Archiv DCH

David Chmelař, spoluzakladatel asijského startupu iPrice

O asijském cenovém srovnávači iPrice možná slyšíte prvně, ale rozhodně ne naposledy. Stojí za ním totiž David Chmelař, který z Malajsie nenápadně buduje obří byznys, do kterého investoři vložili už stovky milionů korun.

***

Češi po boku Netflixu a HBO. Mall.tv slaví se svým internetovým seriálem historickou nominaci na prestižní Emmy

martyisdead

Foto: Mall.tv

Internetový seriál #martyisdead od Mall.tv je nominován na prestižní cenu Emmy

Česká internetová televize Mall.tv si připisuje velký úspěch na mezinárodním poli. Vedle gigantů jako HBO nebo Netflix se uchází se svým seriálem #martyisdead o prestižní televizní ceny Emmy. ?

***

Doba vodíková přichází i do Česka. Unipetrol v příštím roce spustí první veřejně dostupné vodíkové stanice

vodikove-stanice2

Foto: Unipetrol

Vizualizace vodíkové stanice Benzina

Palivo budoucnosti se konečně chystá i k českým silnicím. U benzínových pump Benzina začnou příští rok růst první veřejné stanice pro tankování vodíku, který pohání stále více elektromobilů.

***

Nápadem roku je ostravský SprayVision, který modernizuje lakovny. Zabodovaly i Live Penalty Pavla Kacerleho

live-penalty

Foto: Live Penalty

Live Penalty umožňuje hráčům v mobilní aplikaci střílet penalty na reálné brankáře

Třináctý ročník soutěže Nápad roku má netradičního vítěze. Ostravský SprayVision totiž díky technologiím mění lakýrnický byznys. Zabodovaly také startupy Live Penalty či Resistant AI.

***

Velký úspěch na Kickstarteru a hned další milionová investice. Český Fireball míří s mobilním Dračím doupětem do světa

fireball-roose-1

Foto: Fireball

Jan Roose, spoluzakladatel a CEO herního startupu Fireball

Dračí doupě ho bavilo už odmala. Legendární hru na hrdiny se nyní Jan Roose rozhodl zmodernizovat a s mobilní verzí okouzlil Kickstarter i známé české investory.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym