Nejstylovější cesta, jak čistit oceány. The Ocean Cleanup uvádí brýle z plastového odpadu a připomíná své obří ambice

Filip HouskaFilip Houska

boyan-slat-1

Foto: The Ocean Cleanup

Šéf The Ocean Cleanup Boyan Slat v nových slunečních brýlích z plastů

0Zobrazit komentáře

Když nizozemský startup The Ocean Cleanup loni v prosinci dovezl na břeh první plastové úlovky z oceánu, které sesbíral pomocí svého plovoucího systému sítí, hned hlásil, že tento odpad chce přeměňovat ve zcela nové produkty, čímž by odlehčil přírodě a podpořil své další ekologické akce penězi z případných prodejů. Nyní, téměř rok od původní zprávy, svůj první výrobek založený na tzv. procesu upcyklace oficiálně uvádí.

The Ocean Cleanup, který v roce 2013 založil tehdy devatenáctiletý Holanďan Boyan Slat s náročným cílem čistit neblaze proslulou oblast známou jako Velká tichomořská odpadková skvrna, vyrukoval se slunečními brýlemi tvořenými výhradně z plastového odpadu. „Je neuvěřitelné, že ještě před rokem šlo o plast znečišťující naše oceány a teď je to něco krásného, co mění problém v řešení,“ píše Slat na blogu své firmy.

Na první pohled byste možná ani neřekli, že nejde o běžný typ brýlí, který ve svém okolí vidíte na každém rohu. Prakticky jde o model po vzoru legendární řady Wayfarer, jež v osmdesátých letech představila značka Ray-Ban. Kombinuje různé odlesky modré barvy, čímž odkazuje na oceány, a se svým UV 400 má zajišťovat standardní ochranu před slunečními paprsky.

theoceancleanup-2

Foto: The Ocean Cleanup

Z plastového odpadu jsou tvořeny i ochranná krabička a hadřík

Své kouzlo ale skrývá jinde, v materiálovém provedení. Až z 95 procent jsou tyto sluneční brýle tvořeny ze spotřebovaných termoplastů (označované zkratkou HDPE), které se volně šířily oceánem, a zbytků rybářských sítí, jež jsou problémem pro tamní faunu. V továrnách je pak tento odpad umyt, rozdrcen a zformován do malých pelet, z nichž se brýle vyrábí.

Jejich čočky jsou založeny na polykarbonátu a klouby spolu s brandingem a QR kódem na vnitřní straně nožiček (nejspíš pro ověření) naopak z recyklované nerezové oceli. Pochopitelně přichází také s čistícím hadříkem, na který jsou použity PET lahve, a odolnou krabičkou pro přenášení z HDPE.

Důraz na nedokonalost

Ačkoliv se o jejich vzhled stará uznávaný švýcarský designér Yves Béhar, který v minulosti spolupracoval se značkami typu Swarovski, Prada nebo MINI, a vyrábí se přímo v Itálii, nejsou perfektní. Záměrně. Jak Slat pro magazín Fast Company dodává, cíleně si chtěli osvojit nedokonalosti, které s plastovým odpadem starým desítky let přirozeně přichází.

Během návrhů si totiž tvůrci položili otázku, jestli menší odchylky pilovat do precizního designu, nebo je naopak použít jako jeden z hlavních elementů, na nichž by byl původ brýlí krásně vyobrazen. Proto jednotlivé modely nevypadají úplně stejně a liší se například ve „vlnkách“ na nožičkách. Nejde však o chybu, nýbrž o specifický druh přidané hodnoty.

The Ocean Cleanup navíc spolupracoval s mezinárodním akreditovaným registrátorem DNV GL, který potvrdil původ plastů, z nichž se brýle vyrábí. Důvodem pro toto potvrzení je situace, kdy někteří výrobci uvádí, že jsou jejich produkty tvořeny plastovým odpadem, ale přitom na samotnou výrobu bývá používáno jen minimum úlovků, které jsou navíc posbírány někde z pláží. Startup má v tomto naprosto odlišný přístup.

theoceancleanup-3

Foto: The Ocean Cleanup

Boyan Slat, hlavní tvář projektu The Ocean Cleanup

Nové brýle, které nizozemský projekt považuje za „nejstylovější cestu, jak zbavovat oceány plastů“, jsou dostupné za 199 eur. V přepočtu jde o zhruba 5 400 korun, jež poputují na další ekologické operace od The Ocean Cleanup. Doručení je i do Česka s nulovým poštovným. A pokud se je rozhodnete pořídit, tímto přispěním se postaráte o to, aby byla vyčištěna dodatečná plocha o velikosti 24 fotbalových hřišť. Alespoň podle údajů, které startup uvádí.

Mise pokračuje

Modré sluneční brýle jsou ovšem jen pomyslnou třešničkou na ekologickém dortu The Ocean Cleanup. Jejich vyrobení totiž předcházely dlouhé roky usilovného snažení, které byly lemovány jak velkými ambicemi, tak nepříjemnými selháními. Vše začalo v září roku 2018, kdy iniciativa pod Slatovým vedením vypustila na hladinu poblíž San Franciska první čisticí systém.

Ten byl zapřažený za lodí, která jej táhla právě to Velké tichomořské odpadkové skvrny, pro někoho lépe známé jako The Great Pacific Garbage Patch (GPGP), jež se rozkládá na přibližně 1,6 milionu čtverečních kilometrů mezi břehy Kalifornie a Havaje.

Foto: The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup vyplouvá ze Sanfranciského zálivu

Právě tam je zvýšená koncentrace plastové odpadu. Odhaduje se, že v centru této zamořené oblasti plave až na 100 kilogramů odpadu na kilometr čtvereční, někteří tuto plochu označují i jako Souostroví odpadků. Primárním cílem The Ocean Cleanup bylo od samotného začátku tuto oblast postupně odklízet, respektive sbírat veškeré odpadky do sítí a ideálně je tahat na břeh.

Jen pár měsíců poté, co projekt ve Velké tichomořské odpadkové skvrně operoval, bylo ohlášeno, že nasbíraný odpad ze sítí uniká, což vyústilo lednovým stažením systému zpět na pevninu, protože se rozpadl. I tak ale dokázal odklidit zhruba dva miliony tun plastových úlomků a dalších neekologických materiálů.

V polovině loňského roku pak startup na vodu položil nový, vylepšený čisticí systém, který už neselhal. Koncem roku 2019 jej slavnostně stáhl z hladiny a potvrdil, že podobné iniciativy mohou fungovat – na břeh totiž The Ocean Cleanup vytáhl šest velkých pytlů plných odpadků. A lze očekávat, že takové mise budou jen pokračovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym