Tvůrci Černoty rozjíždí internetovou televizi a hlásí: Bude to jako DVTV, ale pro investigativní reportáže

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

klesnil-fialaInsider

Foto: Vize

Martin Klesnil a Patrik Fiala spouští internetovou televizi pro investigativní reportáže

0Zobrazit komentáře

Do českého internetového éteru se chystá vkročit další ambiciózní projekt, který se chce inspirovat u těch nejúspěšnějších, ale zároveň přijít s vlastním, osobitým stylem. Martin Klesnil a Patrik Fiala, známí například z investigativního pořadu Černota či podcastu U Kulatého stolu, spouští vlastní internetovou televizi. Jmenuje se Vize a vysílat se na ní bude nezávislá dokumentaristika a investigativní reportáže.

„Přicházíme na neprobádaný trh s mladistvým elánem i lety zkušeností díky předchozí tvorbě. Poptávka po audiovizuálním obsahu roste a diváky nebaví sledovat pouze rozhovory, ale chtějí vidět i záběry z akce, být součástí tématu a měnit věci k lepšímu. My jim to nyní prostřednictvím našich reportáží můžeme nabídnout,“ hlásí Martin Klesnil.

Jelikož investigativní reportáže patří mezi časově i finančně nejnáročnější typy audiovizuální tvorby, kdy nestačí jen postavit kamery na stativy a posadit proti sobě dva respondenty, spouští dvojice autorů crowdfundingovou kampaň na Hithitu. Vybrat chtějí až téměř tři miliony korun a věří, že divákům nabídnou obsah, ze který nebudou váhat zaplatit.

„Žádná taková internetová televize tu nebyla. Všechny, co vznikaly, byly zaměřené primárně na obsah, který není příliš virální. A ty, co uspěly, jako je DVTV a XTV, dělají hlavně rozhovory, což je ještě méně virální obsah,“ uvádí pro CzechCrunch Klesnil a jeho kolega Fiala doplňuje, co vlastně „internetová televize“ v případě jejich projektu znamená.

martin-klesnil

Foto: Vize

Martin Klesnil, spoluautor podcastu U Kulatého stolu či pořadu Černota

„Pod internetovou televizí si představíme hlavně Stream.cz, nyní Televizi Seznam, nebo Mall.tv, ale tam se sbírá obsah ze všech možných zdrojů, který ani nemusí být jejich. Na Vizi si budeme tvořit vlastní obsah primárně my, což bude naše výhoda. Nejjednodušeji se to dá popsat jako DVTV, ale zaměřená nikoliv na rozhovory, ale na investigativní reportáže,“ popisuje Fiala.

Právě pro Stream.cz a později Televizi Seznam oba tvůrci zhruba šest let natáčeli své pořady, které nasbíraly více než 50 milionů zhlédnutí. Jejich tvorba napomohla k prosazení novely na ochranu zvířat proti týrání nebo vytvoření policejního týmu Krystal, který za svoji činnost zadržel více než 100 drogových dealerů. A teď chtějí vše posunout na další úroveň.

Projekt Vize jim má poskytnout novou platformu, kam budou umisťovat své nové reportáže, mezi kterými nemají chybět drogy v Praze, romské osady na Slovensku, domobrana či nelegální množírny. Fiala s Klesnilem totiž chtějí být ve své tvorbě maximálně nezávislí, což jim dostupné platformy neumožňují.

„Není se do budoucna rozumné omezovat pravidly jednotlivých platforem, ať už je to YouTube nebo klidně Stream. Obsah na YouTube může člověk tvořit, jen pokud splňuje určitě podmínky. Pokud chce vytvářet něco, co YouTube může vyhodnotit jako kontroverzní, což mohou být například naše reportáže o drogových dealerech, musí jinam,“ upozorňuje Fiala.

„Lidé jsou ochotní platit za věci, které je zajímají.“

Oba autoři vědí, o čem mluví. V jednom z dílů jejich podcastu U Kulatého stolu, který na YouTube pravidelně sledují desítky až stovky tisíc lidí, například vystoupil Vít Klusák, autor nejúspěšnějšího českého dokumentu V síti. A jelikož se bavili o sexuálních predátorech, YouTube se rozhodl celé video tzv. demonetizovat, takže z něj tvůrcům neplynuly žádné příjmy z reklamy.

Proto se přesouvají na vlastní portál, kam budou svá nová videa umisťovat. Nejprve i v rámci crowdfundingové kampaně zdarma, později za paywall. Na YouTube ale určitě zanevřít nechtějí. Plánují, že se na něm budou objevovat ukázky z jednotlivých reportáží, které pak budou odkazovat na pokračování příběhu. Klesnil s Fialou věří, že lidé si za kvalitní obsah, který je zajímá, rádi zaplatí.

patrik-fiala2

Foto: Vize

Patrik Fiala, spoluautor podcastu U Kulatého stolu či pořadu Černota

„Se Streamem jsme ukončili spolupráci i proto, že nám přijde, že se dnes publikum přesouvá jinam. Na YouTube a také třeba na Patreon, kde máme i náš podcast. Ten je stále silnější, lidé jsou ochotní platit za věci, které je zajímají,“ míní Klesnil. Na Patreonu, kde mohou fanoušci pravidelně přispívat na tvorbu svých oblíbených autorů, dnes má podcast U Kulatého stolu téměř 900 patronů, kteří přispívají zhruba 90 tisíc korun měsíčně.

Na rozjezd projektu Vize to ale logicky nestačí. Na Hithitu proto chtějí tvůrci vybrat minimálně 700 tisíc korun, ale ideálně dosáhnout i na další mety v podobě 1,9 milionu, respektive 2,9 milionu korun. To by zajistilo kompletní výbavu, personál i dokončení všech rozjetých dokumentů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym