Druhá největší akvizice v historii Microsoftu. Za 19,7 miliardy dolarů kupuje vývojáře hlasových technologií Nuance

Filip HouskaFilip Houska

satya-nadella

Foto: Microsoft

Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu

0Zobrazit komentáře

Microsoft na sebe opět strhává velkou pozornost. Po úspěšném loňském roce, kdy vykázal rekordní tržby ve výši 43,1 miliardy dolarů, ohlašuje novou akvizici. V transakci za celkem 19,7 miliardy dolarů (430,7 miliardy korun) kupuje americkou společnost Nuance zabývající se hlasovými technologiemi. Pro Microsoft jde současně o druhý největší nákup v historii – hned po akvizici LinkedInu z roku 2016 za 26 miliard dolarů.

Nuance má ve světě systémů pro rozpoznávání řeči významné postavení, a to hlavně díky technologii pod označením Dragon. Ta používá hluboké učení (deep learning) pro přepisy mluveného slova a dokáže zajistit, aby se přesnost výstupů postupem času zlepšovala s tím, jak si bude zvykat na hlas uživatele.

Přesnost této technologie zaujala Microsoft už před dvěma lety, kdy s Nuance uzavřel strategické partnerství pro využívání jeho softwaru k digitalizování zdravotních údajů svých klientů. Nyní se ale rozhodl k většímu kroku a společnost, která mimo jiné licencovala svůj hlasový systém i pro Apple, kupuje.

Microsoft oznámil, že společnost Nuance Communications koupí při ceně 56 dolarů za akcii, což je o zhruba 23 procent více, než za kolik se jedna akcie obchodovala při pátečním uzavřením trhů. Aktuálně již cena jedné akcie vyskočila na 53 dolarů, díky čemuž tržní kapitalizace Nuance na burze Nasdaq přesáhla 15 miliard dolarů. Celý obchod podle magazínu CNBC hodnotu kolem 16 miliard dolarů, přičemž další zhruba tři miliardy dolarů představuje dluh.

microsoft-campus-redmond-min

Foto: Microsoft

Sídlo Microsoftu v Redmondu ve Washingtonu

Důvodů pro tuto akvizici může být několik. Microsoft bude technologie od Nuance patrně chtít implementovat do vlastních softwarových služeb pro firmy, které mu generují dvě třetiny tržeb. Typicky do aplikace Teams, což se s ohledem na dobu, kdy většina mítinků probíhá online, jeví jako logický krok. V neposlední řadě je může nabízet zvlášť coby součást cloudové služby Azure.

Primárně by se měl ale Microsoft díky know-how od Nuance soustředit na digitalizaci zdravotnictví, což ostatně potvrzuje i jeho šéf Satya Nadella. „Umělá inteligence je pro technologie nejdůležitější prioritou a pro zdravotnictví její nejurgentnějším použitím,“ popisuje Nadella a hlásí, že díky tomuto propojení zvýší růst svého cloudového byznysu v oblasti zdraví.

Formálně by se tento obchod měl dokončit během letošního roku s tím, že Microsoft celou částku ve výši 19,7 miliardy dolarů zaplatí v „hotovosti“. Pro giganta z washingtonského Redmondu jde navíc o druhou velkou akvizici v posledních několika měsících – loni v září koupil za 7,5 miliardy dolarů ZeniMax, mateřskou firmu herních studií Bethesda, id Software nebo Arkane.

V roce 2020 také zvažoval, že by pod svá křídla pojal sociální síť TikTok, a momentálně je podle magazínu The Verge ve fázích debat nad koupí komunikační aplikaci Discord, která je hojně využívána hráči videoher.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym