Ethereum přesáhlo rekordní hranici 3 200 dolarů. Evropská investiční banka na jeho blockchainu vydává dluhopis

Filip HouskaFilip Houska

eth

Foto: Canva Pro

Digitální měna ethereum nabývá na síle

0Zobrazit komentáře

Když dojde na kryptoměny, většinou je ethereum ve stínu bitcoinu, v posledních týdnech ale nabírá na velké síle a ukazuje, že by rozhodně nemělo být opomíjeno. To se ostatně potvrdilo i během dnešního dne, kdy dosáhlo rekordní hodnoty a obchodovalo se dokonce za 3 201 dolarů (68 tisíc korun). Od začátku roku navíc roste násobně rychleji než bitcoin a na relevanci mu přidává i Evropská investiční banka.

Ethereum roste z několika důvodů. Jedním z nich je všeobecně zvýšený zájem o kryptoměny jako takové, což potvrzuje například bitcoin se suverénně největší hodnotou ze všech. Tím druhým – a možná podstatnějším – je situace, kdy investoři považují ethereum za budoucnost decentralizovaného finančního systému (DeFi), který by nemohly ovlivňovat žádné vlády ani organizace.

Na rozdíl od bitcoinu, jenž je zpravidla považován za platidlo, funguje ethereum na bázi tzv. chytrých kontraktů, přes které se do blockchainu zapisují i provedené smlouvy. S naprostou transparentností je tak možné vyměnit třeba peníze, kupovat akcie nebo uzavírat obchody, aniž by to třetí strany ovlivňovaly. To může být podstatný aspekt růstu etherea.

Během úvodních pondělních obchodních hodin se ethereum vyšplhalo až na hranici 3 200 dolarů, tedy přes 68 tisíc korun, a od začátku roku vyrostlo o zhruba 327 procent (bitcoin oproti tomu rostl „jen“ o 101 procent). Za poslední týden pak jeho cena stoupla o více než 26 procent, čímž potvrzuje pozici druhé nejhodnotnější kryptoměny planety. A vzhledem k tomu, že řada projektů DeFi je stavěna právě na blockchainu etherea, investoři v něj mají důvěru.

Spolu s tím roste i potenciální tržní hodnota celého systému decentralizovaných financí, který podle serveru CoinDesk aktuálně dosahuje hranice 100 miliard dolarů. Nehledě na to, že růst obliby etherea podporuje i relativně nový kryptotrend zvaný NFT, v rámci kterého se prodávají digitální díla různých umělců, či očekávaný příchod nového systému pro těžbu ETH 2.0.

Velkou důvěru vkládá do etherea také Evropská investiční banka (EIB), která na jeho blockchainu vydává dluhopis v hodnotě 100 milionů eur. Od tohoto kroku, který má vést k postupné digitalizaci kapitálových trhů, si slibuje několik výhod – od snížení fixních nákladů přes lepší tržní transparentnost až po rychlejší urovnání a podobně. EIB na něm spolupracovala s bankami Goldman Sachs, Santander, Société Générale a Banque de France.

V době psaní článku cena za 1 ETH osciluje na hranici 3 140 dolarů, což je v přepočtu zhruba 67,2 tisíce korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym