Marvel tak, jak ho neznáme. Upoutávka Eternals od oscarové režisérky ukazuje děj napříč stovkami let a hvězdné obsazení

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

eternals

Reprofoto: Marvel/YouTube

Očekávaná marvelovka Eternals

0Zobrazit komentáře

Marvel do světa nevypustil nový filmový blockbuster už od července předloňského roku, tudíž letos má co dohánět. V průběhu následujících sedmi měsíců plánuje do kin poslat čtyři nové filmy, přičemž Eternals bude možná tím vůbec nejočekávanějším. Představí totiž úplně novou část marvelovského univerza, objeví se v něm herecké hvězdy jako Angelina Jolie nebo Kit Harington a odehrává se napříč mnoha stoletími. A v prvním dvouminutovém teaseru vypadá velmi zajímavě.

Abychom pochopili, co jsou vlastně Eternals zač, musíme se krátce vydat ke vzniku vesmíru. Zde se poprvé objevili Celestiálové, bozi, kteří mají moc vytvářet život a manipulovat hmotou i energií. V sérii Avengers se jeden z nich, Ego, objevil ve Strážcích galaxie Vol. 2 ve formě planety i lidské podoby. Právě Celestiálové při genetických experimentech vytvořili Devianty i Eternals, dvě velice silné a vzájemně antagonistické rasy.

Eternals mají chránit život na různých planetách a také s nimi jsme se ve filmech od Avengerech už setkali. Jedním totiž byl i Thanos, který měl ovšem v sobě i geny Deviantů, a proto přišel s destruktivním plánem zachování rovnováhy života v galaxii. Na Zemi pak jedna rodina Eternals přišla poprvé před sedmi tisíci lety a chrání zdejší život, malými nadpřirozenými skutky ho postrkujíc kupředu.

Výrazněji zakročit je přinutily až události v Avengers: Endgame, z nichž vychází celá čtvrtá fáze marvelovského filmového a televizního univerza. O co přesně se jedná a čemu budou hrdinové nového snímku čelit, zatím nevíme, byť nějaké indicie se objevily na Redditu v uniklém popisu testovací projekce. Hlavními postavami nicméně nejspíš budou lidský archeolog Dane Whitman (Kit Harington) a jedna z Eternals Sersi (Gemma Chan).

Jak je zřejmé už z předchozích odstavců i samotného teaseru, Eternals se budou odehrávat především v současnosti, jejich děj ovšem v nějaké formě obsahuje tisíce let lidských dějin. Velká část videa tak v pomalejších epických záběrech vyobrazuje různé části historie, rozvoj civilizací a podobně. Vše by mělo kulminovat jednak činy Thanose a jednak otevřením hrobky vesmírných bohů Danem Whitmanem.

Byť se takový děj jednoznačně týká některých už známých událostí a postav, Eternals se z velké části odehrávají v zásadně odlišném kontextu i měřítku než zbytek Avengers. Marvelu i samotným filmařům to dává poměrně velký prostor, jak k materiálu přistoupit. Režisérka Chloé Zhao, která nedávno vyhrála historického Oscara za sociální drama Země nomádů, dokonce řekla, že jí studio nechalo úplně volnou ruku a blockbuster za 200 milionů natáčela stejně jako svůj minulý film.

Hned na první pohled tak Eternals vypadají a působí výrazně jinak než snad jakýkoliv jiný titul Marvelu. To je skvělá zpráva. Superhrdinské filmy v čele s Marvelem sice diváky konzistentně baví a vcelku pravidelně vydělávají až miliardové obnosy, v posledních letech se ale setkávají také s čím dál odmítavějšími postoji. Stále diskutovaná je například esej režiséra Martina Scorseseho v The New York Times, který je označil za kvalitně zpracované pouťové atrakce.

Studia sázejí na franšízové tituly a estetiku, která se nenásilně zařadí do zavedených, dobře fungujících mantinelů. Na druhou stranu to ovšem znamená úpadek originálních námětů i zpracování. Mimo pandemii – a v rámci ní i se spuštěním Disney+ – můžeme každý druhý měsíc vidět nový superhrdinský blockbuster. Větší díru ve snadné předvídatelnosti ale naposledy způsobil snad Tenet loni v srpnu. Jednoduše dnes žijeme v době pokračování, rebootů, spin-offů a skutečně originálních velkých projektů je málo.

zhao

Foto: Matt Petit/A.M.P.A.S.

Chloé Zhao získala Oscara za nejlepší režii jako druhá žena v historii

Disney a Marvel se do bezpečné profitabilní strategie opřel naplno. Těží ze svého dlouhodobého duševního vlastnictví, co to jde, a vydělává na filmech jako Lví král, Kráska a zvíře nebo největším seriálu všech dob, Avengers. V rámci této strategie se ale snaží k materiálu přistupovat i neotřelým způsobem, třeba odkazy k paranoidním thrillerům v Captain America: Návrat prvního Avengera nebo přechod Thora: Ragnarok ke komedii. Zdá se, že na zajímavé zpracování se můžeme těšit i u Eternals.

Když se Disney a hlavní producent Avengers Kevin Feige rozhodli režii novinky svěřit tehdy nepříliš známé režisérce nezávislých filmů, sázeli právě na její originální autorské pojetí. To se projevuje na poměry Marvelu v nezvyklé atmosféře teaseru, který přechází od pohledu na celé lidské dějiny k centrální rodině božských bytostí. 

Eternals se do kin chystají 4. listopadu jako předposlední film z letošního programu Marvelu. Už v červenci má vyjít očekávaná Black Widow, následovaná o dva měsíce později Shang-Chi. V prosinci by pak měl přijít návrat ke známé postavě ve Spider-Manovi: Bez domova. Další filmy jako pokračování Thora nebo Dr. Strange jsme přiblížili už dříve.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym