Nový bankovní obr zatím nevznikne. Valná hromada Monety neschválila spojení s divizí PPF, kam patří Air Bank i Home Credit

Filip HouskaFilip Houska

moneta-ostrava2

Foto: Moneta Money Bank

Ostravské sídlo Moneta Money Bank

0Zobrazit komentáře

Měl to být jeden z největších obchodů v historii českého bankovnictví. Když letos v květnu po několika letech námluv podepsala Moneta Money Bank se skupinou PPF smlouvu o akvizici Air Bank, českého i slovenského Home Creditu a Benxy, čekalo se jen na zasedání mimořádné valné hromady, která by obchod schválila. K tomu došlo dnes, ale ne tak, jak si Moneta představovala.

Ačkoliv akcionáři Monety po hlasování souhlasili s nabytím akcií bankovní divize skupiny PPF, kam Air Bank, Home Credit a firma Benxy (stojící za službou Zonky) spadá, neprošlo vydání nových akcií, pomocí nichž měla banka zaplatit PPF za převzetí Air Bank. Pro jich bylo „pouhých“ 61,69 procenta – pro navýšení kapitálu bylo potřeba 75 procent.

Vznik třetí největší banky v Česku podle počtu klientů se tudíž odkládá. Celou situaci pak detailně sledovaly Hospodářské noviny, které zprostředkovaly i výsledek mimořádné valné hromady včetně toho, co rozhodnutí o neschválení způsobu financování pro skupinu PPF, vybudovanou již zesnulým Petrem Kellnerem, znamená.

„Transakce byla schválena, nebylo schváleno její financování. Tudíž se musíme zamyslet nad tím, jak to koncipovat, aby financování schváleno bylo,“ zmiňuje pro Hospodářské noviny šéf Monety Tomáš Spurný, čímž reaguje na fakt, že bez vydání nových akcií nemůže obchod za 26 miliard korun proběhnout – tolik hotovosti banka nemá.

Pro skupinu PPF to tedy znamená, že společnost Tanemo spadající pod její křídla bude nadále největším akcionářem Monety s podílem umožňujícím vykonávat významný vliv na rozhodování valné hromady. Navíc bude dál souběžně rozvíjet strategické investice nejen v Home Creditu, ale také Air Bank, která „naplňuje jejich vizi rostoucí digitální banky“.

Jak se ale situace vyvine dál, je zatím nejasné. Seznam Zprávy informují, že Spurný potvrdil další jednání o možném spojení, přičemž ve stejném duchu se vyjádřila i PPF.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym