PPF, Křetínský s Tkáčem a Rockaway opět na nákupech. Společně kupují miliardovou síť Planeo Elektro

Peter BrejčákPeter Brejčák

planeo-elektro

Foto: Planeo.cz/Facebook

Prodejna Planeo Elektro

0Zobrazit komentáře

Miliardový řetězec Planeo Elektro mění majitele. Společnosti PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta oznámily akvizici skupiny Fast, do níž mimo jiné spadá i právě Planeo Elektro. Cenu transakce ani jedna ze zúčastněných stran neprozradila.

Loni přitom skupina Fast dosáhla tržeb na úrovni 13 miliard korun s vykázaným ziskem EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) přes 900 milionů korun. Rok předtím utržila 10 miliard se ziskem 400 milionů korun. Obchodní model osmadvacetileté skupiny Fast integruje velkoobchodní činnost a vlastní retailový řetězec Planeo Elektro s produktovým portfoliem vlastních značek jako Sencor, Philco či Fieldmann.

Tyto výsledky skupinu Fast řadí mezi přední středoevropské velkoobchodní i maloobchodní prodejce spotřební elektroniky, domácích spotřebičů a další techniky. Na tuzemském trhu je však větší například konkurenční skupina HP Tronic, do níž spadá například Datart a Euronics – ta loni vyrostla o třetinu a utržila 21 miliard korun.

„Diverzifikované a stabilní portfolio vlastních značek představuje nejatraktivnější součást skupiny Fast. Vytváří tak velký potenciál pro další rozvoj jak na současných klíčových trzích regionu střední Evropy, tak i v dalších zemích. Právě na vlastních značkách plánují kupující stavět další růst skupiny,“ uvedli noví majitelé v oficiální zprávě. Vypořádání transakce však ještě musí projít schválením antimonopolních úřadů.

Trojice nových majitelů skupinu Fast koupila přes nově vytvořenou společnost Sluggeria, v níž po 40 procentech drží PPF a EC Investments, zbylých 20 procent pak připadá na Rockaway. Pro tyto firmy ani zdaleka nejde o první podobnou spolupráci.

Ve stejném majetkovém poměru už několik let vlastní například Mall Group, která se nedávno poprvé ve své historii dostala do zisku a spekuluje se o jejím prodeji či vstupu na burzu. Pravděpodobně z tohoto důvodu došlo také k vyčlenění online supermarketu Košík z Mall Group do samostatné entity. Již dříve se z Mall Group vyčlenil také cenový srovnávač Heureka, který má stejné majitele, tedy PPF, ECI a Rockaway, opět ve stejném majetkovém poměru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym