Biofilie a udržitelnost jako základ moderních kanceláří. Brněnští Premier Interiors je začleňují do osobitého designu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

pkv-boxedSpeciál

Foto: Premier Interiors

Kanceláře energetické firmy PKV od Premier Interiors

0Zobrazit komentáře

„Pro většinu lidí je open space odstrašující způsob, jak co nejvíce zaměstnanců umístit do poměrně malé plochy,“ říká architektka Andrea Pastrnek. V brněnském studiu Premier Interiors, kde pracuje, se od dříve moderního konceptu odrážejí ke skutečně progresivnímu designu kanceláří. Pro ten je zároveň důležitý individuální přístup, který se aktuální trendy snaží začlenit do konkrétních situací, aby vznikl příjemný a efektivní prostor pro práci.

Co vlastně mezi ony trendy patří? Pastrnek nám to přiblížila v nedávném speciálu o kancelářích budoucnosti. Zmínila například vliv myšlenek na udržitelnost v designu a použitých materiálech, obecné přiblížení se přírodě a zároveň důležitou přítomnost technologií, které usnadňují každodenní procesy. Ty zazněly také ze strany firmy Capexus s odkazem na zařízení či aplikace, díky nimž je rezervace zasedačky nebo domluva schůzky otázkou pár kliknutí.

Je však možné jít ještě hlouběji. Například brněnská energetická firma PKV si ve svých kancelářích nechala nainstalovat komplexní systém osvětlení bez jediného fyzického vypínače. Světla se regulují buď sama v závislosti na tom, kolik slunečních paprsků přichází zvenku, nebo je lze ovládat v aplikaci. Na stěnách zasedaček jsou zase velkoformátové interaktivní obrazovky.

preier

Foto: Premier Interiors

Tým studia Premier Interiors

Pastrnek ke všem podobným technologiím překvapivě dodává ještě vlivy retra. „Důležitým trendem, na který nemůžeme zapomenout, je znovunalezení krásy a hodnot starých kusů nábytku, původních materiálů, prvků a jejich symbiotické začlenění k moderním až futuristickým prvkům interiéru,“ popisuje. Výsledkem může být velice různorodý prostor s osobitou atmosférou, který navíc nevyžaduje osazení jen drahými novými zařízeními.

Zdůrazněním kombinace nového se starým naráží na ještě další zásadní bod, a to flexibilní koncepty kanceláří, do kterých se spíš než jen pracovat za svým stolem chodí setkávat. V Premier Interiors taková rozvržení rozhodně podporují, ale zároveň je považují jen za jednu z alternativ. „Lidé a jejich potřeby nikdy nepůjdou jedním směrem. Dokud budou možnosti a alternativy, budou procenta lidí, kteří upřednostní individuálně uzavřené pracovní místo,“ poznamenává Pastrnek.

Ačkoliv nás pandemie postrčila novým směrem s vynuceným home officem, určitě to neznamená, že firmy musí takový trend následovat. Zásadní je pro ně hlavně jejich vlastní fungování, očekávání a nároky zaměstnanců, a byť flexibilní kanceláře jsou vidět čím dál tím více, nepředstavují jedinou cestu vpřed. Dnes v tomto ohledu panuje doba velkých změn, ale také úvah nad jejich smysluplností a vhodností pro dlouhodobější budoucnost. Někde individuální pracovní místa příliš netřeba, jinde se bez nich těžko obejít.

Pokud by z Premier Interiors přeci jen měl zaznít jasnější trend vhodný prakticky kamkoliv, bude to nejspíš biofilní design. Architekt Michal Štancl z brněnského studia také říká, že je pro ně součástí každého nového návrhu kanceláře. „Biofilní design má blahodárný vliv na celkovou psychiku zaměstnanců či soustředění na daný pracovní výkon,“ vysvětluje. Prostředí, kde jsou stěny pokryté mechem a chodby lemují pokojové rostliny, je pro lidi jednoduše přirozenější a příjemnější.

pkv_highres-03-kopia-min

Foto: Premier Interiors

Realizace pro PKV

Přinejmenším ve stejné míře je pak důležité myslet na udržitelnost, a to nejen při výběru materiálů nebo nábytku. Vybavení vyrobené ze zodpovědně získaného dřeva nebo šetření energií je už prakticky samozřejmost, důležité je ale k ekologickému chování motivovat také lidi, co v kancelářích pracují.

To může zahrnovat snadné věci jako nahrazení PET lahví kohoutkovou vodou, avšak také výběr lokace kanceláří. „Pokud je kancelář nebo dílna lehce dostupná městskou hromadnou dopravou a zaměstnanci nemusí každodenně používat auta, zanechají určitě menší ekologickou stopu,“ komentuje Pastrnek.

Pokusíme-li se vše nějak shrnout, začneme u důležitosti samotného umístění pracovních prostor a co nejrychlejšího navázání spolupráce s architekty interiérů. V nich bychom ideálně měli vedle kvalitního udržitelného nábytku využívat mnoho zeleně sloužící jako příjemný protipól vysoce efektivních technologií. Při jejich konkrétní integraci pak dbejme na to, abychom se nenechali jen strhnout trendy, ale hlavně je využívali ku prospěchu firmy a jejích zaměstnanců.

***

Jaké chyby firmy při obnově kanceláří nejčastěji činí? Co je důležitého u řešení akustiky a osvětlení? Čím dalším mohou kanceláře snížit svůj ekologický dopad? To se dozvítě přímo na webu speciálu Kanceláře budoucnosti. Kromě Premier Interiors zde o budoucnosti kanceláří mluví zástupci WorkLounge, LD Seating nebo Capexus.

kancelarsky-special-partneri

Diskuze (0)

Novinka

Anonym