Miliardovou nadaci manželů Vlčkových povede Ivana Plechatá. V Praze vybuduje evropské centrum péče o nemocné děti

plechata-nzv

Foto: NRV

Ivana Plechatá, ředitelka Nadace rodiny Vlčkových

0Zobrazit komentáře

Částka 4,2 miliardy představuje dostatečně velké jmění na to, aby s ní mohl člověk mnohé změnit. Manželé Vlčkovi se rozhodli částí této sumy pomoci nemocným dětem a z pražské historické usedlosti Cibulka vybudovat dětský hospic spolu s komunitním centrem. K dosažení těchto plánů jim pomůže Ivana Plechatá, nově jmenovaná ředitelka jejich Nadace rodiny Vlčkových, pod kterou bude centrum fungovat. Plechatá s sebou přináší bohaté zkušenosti z oboru zdravotní i sociální péče získané u nás i v zahraničí.

V úvodu zmíněné miliardy vyjadřují jmění Ondřeje Vlčka, šéfa a akcionáře antivirové společnosti Avast a jednoho z nejbohatších Čechů. Ten do filantropického projektu, který rozběhl spolu se svou manželkou Katarínou, poslal 1,5 miliardy korun, díky čemuž se z jejich Nadace rodiny Vlčkových stala jedna z největších filantropických iniciativ v tuzemsku.

Její pozornost se bude upírat na těžce nemocné děti, pro které chce přeměnit historickou usedlost Cibulka, nacházející se v pražských Košířích, na dětský hospic a navazující paliativní středisko spolu s komunitními prostory pro veřejnost. Za tímto účelem bylo z rozpočtu nadace vyčleněno 350 milionů korun, pomocí kterých bude historicky cenný komplex opraven a také rozšířen.

vlckovi2

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

„Chceme umožnit, aby mohli rodiče společně s nemocnými dětmi prožít i v nejtěžším období svého života co nejvíce radosti bez ohledu na to, v jaké fázi nemoci se dítě nachází. Rádi bychom pro ně vytvořili místo, kde snadno najdou to, co potřebují. Pomoc, podporu, porozumění, pohodlí, klid a bezpečí,“ uvedla Katarína Vlčková.

Byť se podle ní jedná o životní projekt, manželé Vlčkovi se na něj rozhodli dohlížet z pozice členů správní rady a vedení celé nadace předali do rukou zkušenějších. Z více než stovky kandidátů s mnohdy velmi bohatými zkušenostmi z oboru, kteří byli selektováni na základě přísných kritérií stanovených executive search konzultanty společnosti Bubenik Partners, bylo nakonec ředitelské křeslo nabídnuto vystudované psycholožce Ivaně Plechaté.

Ta v devadesátých letech zastávala poslaneckou funkci, ve které byla členem Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Mezi lety 1998 a 2006 vedla Domov Sue Ryder poskytující sociální služby seniorům. Od roku 2011 působila v čele Sue Ryder International, kde se věnovala projektům v Evropě a Africe. Následně byla aktivní v několika neziskových organizacích zabývajících se například zdravotní gramotností obyvatelstva.

„V době, kdy jsem byla oslovena s nabídkou na pozici ředitele Nadace rodiny Vlčkových, jsem změnu ve své profesní kariéře nehledala. Nicméně se zvědavostí člověka, který ve zdravotně-sociální oblasti a naplňování potřeb pacientů působí téměř 25 let, mě ambiciózní plány Kataríny a Ondřeje Vlčkových v dětské paliativní péči zaujaly,“ nechala se ve zprávě nadace slyšet Plechatá.

cibulka-2

Foto: NRV

Pohled na zdevastovanou usedlost Cibulka

Jejím úkolem nyní bude nalézt k sobě vhodné spolupracovníky a sestavit tým, jenž bude schopen naplnit veškeré plány Vlčkových, které jsou více než odvážné. „Mým úkolem je realizovat ambiciózní vizi manželů Vlčkových, že do deseti let bude Česká republika udávat směr v moderní dětské paliativní péči,“ upřesňuje Plechatá.

„Toho lze dosáhnout jen širokou spoluprací motivovaných expertů, podporou výměny zkušeností jak v rámci naší země, tak mezinárodně, ale i upozorňováním na projekty péče pro těžce nemocné děti, které si zaslouží celospolečenskou podporu,“ dodává nově jmenovaná ředitelka nadace.

Plány, jak těchto cílů dosáhnout, zahrnují nejen vybudování samotného hospicu, ale také vytvoření finančního, legislativního a profesního prostředí, díky kterému bude kvalitní paliativní péče bude dostupná všem, kteří ji potřebují, a díky němuž se bude Česká republika moci stát špičkou v oboru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym