Pandemický rok přál videohrám. Obchod Xzone.cz hlásí rekordní výsledky, vyrostl o třetinu na 112 milionů

Michal MančařMichal Mančař

martin-schovanec-xzone

Foto: Archiv MS

Zakladatel a spolumajitel herního obchodu Xzone Martin Schovanec

0Zobrazit komentáře

Jak a kde jste trávili čas, když se loni s jistou mírou nadsázky zavíral celý svět? Pro nemalé procento lidí je odpověď na tuto otázku poměrně jasná, jak dokazují výsledky českého herního obchodu Xzone. Lidé se totiž při nemožnosti využít venkovní zábavu rádi usadili doma k počítači nebo herní konzoli a dlouhé chvíle zahnali s nově pořízenou videohrou.

Když v dubnu Xzone ohlašovalo předběžné výsledky, počítalo s tržbami ve výši 111 milionů korun, finální verdikt je ještě o jeden milion lepší. Obrat přesahující 112 milionů korun bez DPH za fiskální rok 2020/21 ukončený k poslednímu březnu znamená třicetiprocentní meziroční nárůst, videoherní prodejce navíc vykázal zisk 554 tisíc korun před zdaněním.

Podle vyjádření firmy jsou loňské tržby novým rekordem. Předloni sice společnost provozující obchody Xzone.cz a GameExpres.sk tuto metu překonala s obratem 113,9 milionu korun, avšak nově počítá byznys v Česku a na Slovensku zvlášť. Hlavní důvod úspěšného uplynulého období je pak nasnadě, omezení způsobená pandemickou situací nahrávala domácí zábavě. Pomohlo však i vydání významných titulů, jako je druhý díl The Last of Us nebo sci-fi akce Cyberpunk 2077.

„Do hospodářských čísel se kompletně zapsal covid se všemi efekty, které na fungování firmy měl. Očekávaně se zvedl zájem o online obchod a na druhé straně přiškrtil naše prodejny,“ komentuje výsledky Martin Schovanec, zakladatel a spolumajitel Xzone. Už dříve přitom zmínil, že nejsilnějším segmentem byly za loňský rok hry pro konzoli PlayStation 4 následované tituly na PC.

prodejna-xzone-brno-interier

Foto: Xzone.cz

Merch k počítačovým hrám prostě patří. A pro Xzone tvoří výraznou část portfolia

„Za to, že jsme toto turbulentní období nejen přečkali, ale dokonce dosáhli rekordních čísel za 20 let fungování, vděčíme hlavně loajálním zákazníkům, kteří rychle změnili způsob nakupování a našim kolegům, protože dokázali vše ustát a přizpůsobit se nové situaci,“ dodává Schovanec, jenž stojí v čele Xzone už dvacet let.

Kromě videoher pro PC, PlayStation, Xbox i Switch nabízí tradiční prodejce i samotné konzole nebo hardwarové doplňky pro počítače, stolní hry, sběratelské předměty a rozmanitý merchandising včetně oblečení. Dle očekávání tvoří hlavní objem prodejů herní tituly, nicméně tato situace se možná už brzy změní.

„V tržbách hry stále dominují vůči ostatním segmentům jako merchandise nebo příslušenství a konzole, ale v provozní ziskovosti už merch hrám výrazně konkuruje a počítáme, že tento rok už nám bude generovat více než hry,“ řekl Schovanec v nedávném rozhovoru pro CzechCrunch.

Xzone kromě v posledních měsících vytíženějšího e-shopu provozuje také kamenné prodejny v Praze, Brně i Ostravě a už delší dobu je dvojkou na českém trhu za řetězcem JRC. Ten v současnosti mění majitele, od Michala Šnobra síť více než třiceti obchodů kupuje skupina Smarty Petra Syrůčka v rámci své strategie zaměřené na retail.

O tom, že složitá situace uplynulých měsíců nahrávala videohernímu byznysu, svědčí kromě prodejců také výsledky samotných vývojářských studií. Herní tvůrci také zažili rekordní rok a dosáhli na tržby 5,32 miliardy korun. Více než miliardou se na impozantní částce podílelo největší české studio Bohemia Interactive, tvůrci populární vojenské simulace Arma.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym