Solitea opět nakupuje. Za stovky milionů získává dalšího dodavatele Microsoftu a obratem míří daleko přes 2 miliardy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cigler2

Foto: Solitea

Martin Cígler, předseda představenstva holdingu Solitea

0Zobrazit komentáře

Když se řekne Solitea, už skoro automaticky musí naskočit akvizice. Tuzemská technologická skupina pod vedením Martina Cíglera kupuje v posledních letech jednu firmu za druhou, a tak nepřekvapí, že teď hlásí další přírůstek. Solitea jako jeden z největších dodavatelů účetních a podnikových informačních systémů v regionu plánuje i díky tomu v obratu významně překonat dvě miliardy a apetit má dál velký.

Před rokem Solitea oznamovala obří česko-slovenskou fúzi, kde tři desítky svých firem dávala pod jednu střechu. Martin Cígler tehdy hovořil o plánech, jak celý holding pokoří dvoumiliardový obrat. Za fiskální rok končící 30. června 2020 se nakonec dle výroční zprávy zastavil na čísle 1,8 miliardy korun. Aktuálně probíhající fiskální rok si Solitea prodloužila (na 18 měsíců) až do konce tohoto kalendářního roku, a tak zatím nechce přesně říkat, jak vyrostla, ale vše prý běží podle plánu.

„Fiskál jsme si prodloužili do konce tohoto kalendářního roku kvůli synchronizaci s ostatními ve skupině. Posledních dvanáct měsíců ale dopadlo podle plánu. Pokud bychom brali dvanáct měsíců jako etalon, pak rosteme meziročně zhruba o 30 procent již tři roky a příští rok to určitě udržíme,“ říká pro CzechCrunch Martin Cígler, předseda představenstva Solitey. Obrat za aktuálně prodloužený fiskální rok by se tak mohl posunout až zhruba ke 2,5 miliardy korun.

Za předchozí fiskální rok Solitea vykázala dle své výroční zprávy zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) ve výši 156 milionů korun a podle Martina Cíglera je aktuálně tento ukazatel dvojnásobný proti plánu. Rychlý růst celého holdingu by navíc měly i nadále podporovat akvizice. „Další firmy máme nejen v hledáčku, ale za pár měsíců budeme podepisovat akvizici dalších dvou společností,“ potvrzuje Cígler.

solitea20

Foto: Solitea

Brněnské sídlo holdingu Solitea

Nejnovějším přírůstkem je společnost Mainstream Technologies a její mateřská společnost Powerstream, které Solitea získala v obchodu, jehož výše by měla být podle informací CzechCrunche ve stovkách milionů korun a musí ho ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ze strany Solitey se jedná o další krok, jak se stát největším regionálním partnerem Microsoftu. Právě Mainstream s ním totiž dlouhodobě spolupracuje a jedná se již o sedmou akvizici významného partnera Microsoftu, kterou Solitea provádí.

„Microsoft je pro nás v současnosti nejvýznamnějším partnerem v segmentu řešení pro velké společnosti. Máme ambice stát se lídrem cloudové transformace na českém trhu a zároveň se chceme stále více zapojovat do realizací mezinárodních projektů. Naším cílem je zaujmout pozici vedoucího hráče i v oblasti ucelených řešení pro ochranu, vizualizaci a správu IT bezpečnosti. Právě akvizice společnosti Mainstream nám tuto vizi umožní naplnit,“ říká Martin Cígler.

V oblasti střední a východní Evropy patří Solitea mezi největší dodavatele účetních a podnikových informačních systémů určených pro komerční segment i státní a neziskové organizace. V Česku nabízí pokladní systémy či cloudové služby a do celého holdingu aktuálně po četných fúzích i akvizicích patří celkem 23 společností. V Česku má Solitea jedenáct firem, čtyři na Slovensku, tři ve Slovinsku a po jedné v Rakousku, Německu, Polsku, Chorvatsku a Srbsku.

Společnost Mainstream Technologies, jejíž obrat v letošním roce atakuje hranici 300 milionů korun, se specializuje na poradenské a konzultační služby pro strategická rozhodnutí zákazníků související s komunikací, spoluprací, bezpečností, digitální transformací či realizací cloudové infrastruktury. Tomu se bude věnovat i nadále pod hlavičkou Solitey, přičemž měnit se nebude ani výkonný management firmy.

„Po patnácti úspěšných letech na trhu jsme hledali nové příležitosti k rozvoji našeho byznysu. Spojení se silnou skupinou Solitea nám díky obchodním synergiím pomůže akcelerovat a v následujících dvou letech vyrůst až trojnásobně,“ říká k akvizici Ladislav Šolc, managing partner Mainstream Technologies. Společně s dalšími firmami z holdingu budou v rámci Solitey obsluhovat přes 260 tisíc zákazníků v patnácti zemích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym