Studentský tým ČVUT se znovu dostal do finále soutěže Amazonu. Se svým chatbotem hraje o prestiž i miliony

Peter BrejčákPeter Brejčák

alquist

Foto: Jiří Ryszawy/ČVUT

Český tým, který na ČVUT vyvíjí chatbot Alquist, se opět utkal v soutěži Amazon Alexa Prize

0Zobrazit komentáře

Chatboti nacházejí stále větší využití v oblastech různého druhu od e-commerce přes zákaznickou péči až po sociální služby. Obecným cílem vývojářů je přitom dosáhnout stavu, kdy běžný člověk nerozezná, jestli aktuálně komunikuje s jiným člověkem, nebo robotem. Právě v tomto oboru se už několik let mezi globální špičkou drží studentský tým ČVUT, který se již počtvrté probojoval do finále prestižní soutěže organizované světovým gigantem Amazon.

Studentský tým působící na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT pod vedením Jana Šedivého se v předchozích ročnících soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge se svým chatbotem nazvaným Alquist umístil dvakrát na druhém místě, v loňském roce obsadil třetí příčku a jako odměnu si odnesl přes milion korun.

Obecným cílem soutěže je vytvoření konverzačního robota pro hlasovou asistentku Alexa od Amazonu, který by s lidmi dokázal zajímavě konverzovat o obecných tématech, tedy například o filmech, sportu nebo o hudbě. Hlavní cenu ve výši jednoho milionu dolarů (přes 21 milionů korun), která zatím nebyla udělena, získá chatbot schopný vést souvislé a zábavné rozhovory s průměrnou délkou alespoň dvacet minut.

Jestli se podaří týmu z ČVUT uspět v letošním finále, porazit globální konkurenci a získat nejvyšší ocenění, se ukáže během srpna. Vítězný projekt si přitom může odnést 500 tisíc dolarů, tedy téměř 11 milionů korun. Studentský tým z ČVUT navíc dál boduje, i když se v průběhu let postupně obměňuje – v roce 2021 soutěží ve složení studentů Jakub Konrád (vedoucí), Petr Marek, Petr Lorenc, Van Duy Ta a Ondřej Kobza.

„Pro letošní ročník Alexa Grand Challenge jsme si stanovili řadu ambiciózních cílů. Je fantastické vidět, že se nám to vyplatilo a že jsme se opět dostali až do finále soutěže. Těšíme se na závěrečné kolo hodnocení a na to, zda se nám podaří letos umístit ještě lépe,“ říká Jakub Konrád.

Tým ČVUT se v soutěži pravidelně zařazuje mezi globální špičku univerzit svého oboru, letošními finálovými konkurenty jsou chatboti Athena z Kalifornské univerzity, Emora z Emoryho univerzity, Chirpy Cardinal ze Stanfordovy univerzity a chatbot od autorů z buffalského kampusu State University of New York. Loni byly na stupních vítězů Emora, Chirpy a právě český Alquist.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym