Uvádění filmů v kinech i online naráz HBO Max vychází. Příchod nové streamovací služby do Česka se však odsouvá

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

hbo-max3

Foto: HBO/CzechCrunch

Streamovací služba HBO Max

0Zobrazit komentáře

Netflix nedávno oznámil nejmenší přírůstek nových uživatelů za mnoho let. Ačkoliv něco podobného předpovídal, stejně jde o zprávu značící, že službě v posledních měsících chybí velký seriálový či filmový hit a pozitivní vliv pandemie skončil. Něco jiného ovšem ve druhém čtvrtletí letošního roku předvedlo HBO, které poměrně výrazně předčilo očekávání. Na příští rok, kdy už nebude nabízet premiéry kinofilmů Warner Bros., navíc chystá více vlastního obsahu. V Česku si ale budeme muset počkat déle, než se předpokládalo.

Trojici HBO, HBO GO a HBO Max se dokonce dařilo tak dobře, že svojí obří mateřské firmě AT&T pomohla překonat odhady příjmů. Konkrétně se televizi a dvěma streamovacím službám dohromady podařilo získat 2,8 milionu nových předplatitelů a celosvětově jich teď mají přes 67 milionů. Pro srovnání Disney+ si teď platí asi 104 milionů domácností, zatímco Netflix překročil už 209 milionů platících účtů.

HBO se ke svým výsledkům propracovalo mimo jiné díky rozhodnutí vydat všechny filmy Warner Bros. pro rok 2021 v kinech a na streamovací službě zároveň. Už tak vyšly blockbustery jako Wonder Woman 1984 nebo Godzilla vs. Kong, do konce roku se k nim pak přidají třeba i čtvrtý Matrix a Duna. Náhlá změna distribuční strategie, kterou Warner Bros. podle všeho vůbec nekonzultovalo s tvůrci, vyvolala vlnu kritiky z řad filmařů i diváků.

gvk-boxed

Foto: Vertical Ent.

Záběry z filmu Godzilla vs. King Kong

Ostře se vůči ní vyjádřil režisér a scenárista Christopher Nolan, u nějž se dokonce spekulovalo, zda Warner Bros. po osmnácti letech spolupráce neopustí. Režisér Denis Villeneuve pak pro Variety napsal, že telekomunikační gigant AT&T se rozhodl unést respektované filmové studio a využít ho k odvrácení pozornosti od 150miliardového dluhu, který si sám udělal.

Rozhořčení u Villeneuva do velké míry vycházelo právě ze simultánního uvedení jeho Duny. Ačkoliv ve spojitosti s vydáním nového traileru a prvních reakcí se mluví o nutné návštěvě kina, nezanedbatelná část potenciálních diváků dá nejspíš přesto přednost domácí projekci. Snímku, který má být jen první částí celého příběhu, pak v důsledku může chybět výdělek z kin podmiňující vznik pokračování.

Titulům Warner Bros, jež dorazily na plátna i obrazovky zároveň, se prozatím daří vcelku dobře. Snímek Godzilla vs. Kong měl premiéru v březnu právě v době, kdy se po světě začala uvolňovat protipandemická opatření. Lidé se proto do kina velmi těšili a snímek v nich vydělal přes 460 milionů dolarů. Vzhledem k relativně malému rozpočtu se dařilo také filmu Mortal Kombat, který se podle všeho zaplatil. Schválení pokračování Duny ovšem bude vyžadovat mnohem vyšší příjmy.

Ambiciózní sci-fi bude paradoxně jedním z posledních filmů Warner Bros., které vyjdou zároveň v kinech i online na HBO Max. Tato strategie totiž platí jen do konce letošního roku. Bude ale mít dalekosáhlé důsledky. Jednak se nejspíš zkrátí exkluzivní doba, kdy půjde nové filmy zhlédnout jen na velkém plátně, jednak vedení WarnerMedia, mateřské firmy Warner Bros. a HBO, oznámilo, že příští rok na HBO Max přichystá deset exkluzivních filmů, aby udrželo příliv nových předplatitelů.

V Česku si budeme muset na HBO Max počkat

V České republice je momentálně dostupná pouze služba HBO GO, která v několika ohledech trochu zaostává za konkurencí typu Netflixu. Oproti ní schází hlavně podpora 4K rozlišení a HDR, což je při premiérách filmů jako Liga spravedlnosti znát. Mnoha uživatelům také chybí funkce přesnějšího přetáčení, přeskakování titulků nebo větší stabilita a lepší mobilní aplikace. Většinu z toho HBO Max nabízí a k tomu přidává právě další exkluzivní obsah z knihoven i nové produkce WarnerMedia.

Dosud se počítalo s tím, že nová služba do Česka dorazí koncem tohoto roku, vedení HBO nicméně během oznamování výše zmíněných výsledků za uplynulé čtvrtletí oznámilo, že se rozhodlo uvedení v některých zemích Evropy posunout až na počátek roku příštího. Jedním z důvodů má být soustředění se na expanzi v Latinské Americe, kde prý HBO Max slaví velký úspěch.

duna

Foto: Vertical Ent.

Záběry z filmu Duna

„Cílem je přinést stejný optimální zážitek i do Evropy. Abychom toho dosáhli, můžeme data pro některé evropské země mírně posunout na začátek příštího roku. To v současné době vyhodnocujeme, a jakmile budou k dispozici další informace, podělíme se o ně,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Přesné datum spuštění očekávané streamovací služby HBO Max v České republice prozatím neznáme, ale dle informací CzechCrunche je jisté, že to bude až v roce 2022. Tuzemští diváci tak alespoň budou mít silnější motivaci vyrazit na Dunu do kin, kam by se s ní po delší době mohly vrátit skutečně velkolepé filmové zážitky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym