Fingood pod Vítem Endlerem ožívá. Má nového majitele a firmám letos zajistí půjčky za stovky milionů

Peter BrejčákPeter Brejčák

vit4-min

Foto: Fingood

Vít Endler, ředitel platformy Fingood

0Zobrazit komentáře

Investiční platforma Fingood, která lidem umožňuje přes crowdfunding financovat úvěrování firem, vznikla již v roce 2014, na trhu však několik let nebudila příliš mnoho pozornosti. To se začalo měnit před dvěma lety, kdy její vedení přebral bývalý šéf Mallu Vít Endler. Se svým týmem od té doby pracuje na dobývání tuzemského trhu a teď hlásí překonání velkých milníků i investici v desítkách milionů korun.

Letošní rok je podle Fingoodu přelomový. Počet investorů na platformě překonal tři tisíce a během prvního pololetí se přes ni podařilo profinancovat projekty za více než sto milionů korun. Jen v loňském roce se tato částka pohybovala na úrovni 30 milionů a loni také došlo k pokoření milníku kumulativně profinancovaných 100 milionů korun – což je za několik let stejná částka jako za prvních šest měsíců letoška.

„Ve druhé polovině roku máme ambici profinancovat přes dalších 200 milionů, celkem tedy letos cílíme na více než 300 milionů korun,“ doplňuje pro CzechCrunch Endler s tím, že spolu s rostoucím objemem profinancovaných úvěrů firmě rostou také tržby, které jsou na tento objem přímo navázané.

Podle Endlera zmiňované milníky dokazují jak zájem investorů o tzv. crowdinvesting, tak i zájem podnikatelů o tento způsob financování a Fingood se teď může začít věnovat dalšímu rozvoji. Aby platforma svůj růst co nejvíc podpořila, od investora teď nabírá 41,5 milionu korun.

fingood-team-3-min

Foto: Fingood

Tým platformy Fingood

Kapitál do firmy vkládá skupina Alcor Investments, v jejímž čele stojí Tomáš Pešek se zkušenostmi z advokacie a krizového managementu, když se mimo jiné několik let staral o projekty České exportní banky a investice skupiny Generali PPF v Rusku. Alcor Investments teď ve Fingoodu drží majoritní podíl 81,5 procenta, dalších 13,5 % vlastní Knights of Camelots (spadající pod Alcor Investments) a zbylých 5 % pak společnost Four miles Víta Endlera.

„Tento rok cílí Fingood na zafinancování projektů za zhruba 300 milionů korun, což je několikanásobně víc než za celou jeho dosavadní existenci. Fingood se letos stal zcela jasnou jedničkou v počtu i objemu zprostředkovaných investic na českém crowdfundingovém trhu,“ komentuje Pešek.

Původním dominantním hráčem na tuzemském trhu bývala platforma Fundlift patřící pod společnost Roklen360. V minulém roce zafinancovala osm kampaní s celkem profinancovanými 28 miliony korun. Podle účetní závěrky za rok 2020 však firmě oproti roku 2019 čistý obrat klesl z 5,3 milionu korun na 1,3 milionu a navýšila se ztráta ze 450 tisíc na 2,3 milionu korun.

V roce 2023 profinancovat jednu miliardu

Jak přiznává Endler, ve ztrátě je aktuálně také Fingood. Argumentuje však tím, že firma by mohla dosáhnout provozního zisku už letos – do černých čísel se tak dokáže překlopit při měsíčním obratu na úrovni 35 až 40 milionů korun zafinancovaných projektů. Místo toho se ale společnost rozhodla investovat a svůj růst ještě více zrychlit.

„Pokud bychom chtěli překlopit firmu do zisku, znamenalo by to zakonzervovat naše současné náklady na aktuální úrovni a růst pouze organicky. Organický růst by znamenal přibližně deset až dvacet procent meziročně, my jsme se ale rozhodli jít cestou agresivnějšího růstu a naše cíle jsou růst o sto procent v letech 2022 a 2023,“ říká Endler.

Cílem Fingoodu aktuálně je dosáhnout na kumulativně profinancovanou miliardu korun na konci roku 2022, případně začátkem roku 2023. Ve stejném roce by pak platformou mělo protéct 1,2 miliardy korun (vyjádřeno v ukazateli za dvanáct měsíců). V mezičase ji ale čeká několik dalších výzev.

Největší část z nově získaného kapitálu chce Fingood využít kromě personálního posílení týmu zejména na technologický rozvoj, jenž by měl přinést větší automatizaci a také mobilní aplikaci pro investory s možností přístupu do dashboardu či přehledem o investicích. Navazujícím krokem je pak funkce investorské peněženky, která bude do aplikace napojena na jaře 2022.

Jednou z posledních představených produktových novinek z dílny investiční platformy je pak Finkalkulačka – finanční kalkulačka sloužící investorům, kteří si chtějí spočítat všechny typy investic nebo půjček. Do budoucna mají další funkcionality přibývat.

„Investice nám především umožní škálovat naše systémy a zrychlit náš růst. Z původně webového portálu se posuneme na další stupeň, kde budeme moct psát vlastní servisy a vyvíjet si vlastní back-end, front-end, infrastrukturu a v neposlední řadě mobilní aplikace,“ popisuje technologický šéf firmy Michal Weiser.

vrgineers-3

Přečtěte si takéVRgineers pomocí virtuální reality trénují piloty. Nabírají novou investiciVirtuální výcvik od českých VRgineers používá i NASA. Miliony jim teď posílají i Průšové či Daniel Vávra

Další výzvou pro Fingood pak bude i zahraniční expanze. Kvůli své licenci od České národní banky se platforma zatím plně zaměřovala jen na tuzemský trh, pomalu však už plánuje vstoupit i do dalších evropských zemí. Z tohoto důvodu pracuje na rozšíření licence, která by jí umožnila poskytovat služby v celé Evropské unii.

„Jako první expanzní cíl jsme si určili Slovensko, kde by to mělo být relativně jednoduché i kvůli podobnému právnímu prostředí. Dál by nám dávala smysl visegrádská čtyřka. Pak bychom se chtěli podívat do digitálně vyspělých ekonomik, tedy do severských zemí a Pobaltí. Díky nové licenci, která nám umožní rozvíjet naše podnikání v celé Evropské unii, není tento výčet potenciálních trhu rozhodně konečný,“ dodává Endler.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym