Kde spojit výlet se skvělou gastronomií? Vydejte se třeba do malebného hostince na západě Čech

Po čtrnácti dnech je tady další vydání newsletteru Deli, které je tentokrát věnované ryze tipům na neokoukanou gastronomii v regionech.

hostinec-doubrava-nahled

Foto: Hostinec Doubrava

Na západě Čech můžete vyrazit do malebného hostince Doubrava

0Zobrazit komentáře

První půlka srpna pominula a do Česka se vrátily letní teploty. Což znamená, že se mnozí o nadcházejícím víkendu rozjedou do všech koutů země za dobrodružstvím. Vhod by vám tak mohla přijít inspirace na místa, kde můžete pěkný výlet spojit také se skvělou gastronomií.

Načítám formulář...

Hostinec Doubrava

V Doubravě nedaleko obce Lipová v malebné krajině západních Čech stojí dvě stě let starý dům, který je součástí vesnické památkové rezervace se souborem hrázděné lidové architektury chebského typu. Právě zde začala provozovat vlastní restauraci Lucie Prohlová, která nedaleko trávila během dětství veškerý volný čas.

Na místě byla restaurace už dříve, ale v posledních letech zelo prázdnotou. „Můj dědeček tu byl dlouhá léta starosta, takže okolí znám perfektně a Doubravu taky. Poprvé tu restauraci otevřeli v roce 1991. Já sama do ní chodila a viděla několik různých provozovatelů. Pak ale zavřeli a několik let o ni nikdo zájem neměl,“ vypráví Prohlová, co předcházelo tomu, než si stavení pronajala.

hostinec-doubrava-1

Foto: Hostinec Doubrava

V hostinci si budete připadat jako na návštěvě u babičky

Prostory ale byly ve velmi zanedbaném stavu, a tak je dávala dohromady společně s rodinou asi dva měsíce. Dveře restaurace pak otevřela těsně po pandemii covidu. „Chtěla jsem místo, kde bude vše, co od dobrého podniku očekávám: dobré, naturální víno, výběrová káva, lokální pivo a poctivé české jídlo. Nádherné místo je k tomu jako bonus,“ říká.

Nyní zde společně se starším panem kuchařem ze Sokolova připravuje naprosté skvosty. Třeba knedlíky plněné bůčkem, záhorácké závitky, hovězí na houbách a k tomu spoustu domácích zákusků. V obklopení malebné vísky a přírody si tady člověk připadá jako u babičky.

Nabídka a vůbec celý provoz podléhají sezoně. Vše se odvíjí od toho, jaké je počasí, navíc tady není topení, což znamená, že přes zimu má Lucie Prohlová úplně zavřeno. Do Doubravy tak vyrazte, dokud je teplo a její venkovní posezení vybízí k dlouhému rozjímání nad sklenkou dobrého vína a nad talířem plněných knedlíků. V budoucnu tady navíc podnikavá žena plánuje nabízet také ubytování.

Pokud se chcete podívat na tipy na další výlety spojené s gastronomií, podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym