Mladý pár si vysnil vlastní bistro. Teď v něm připravuje jídla z dětství i z cest a kávu s misem

Po menší odmlce je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, který jako vždy překypuje novinkami z českého gastronomického rybníčku.

mamam-nahled

Foto: Mămăm bistro

Meggie a Nugy, majitelé nového Mămăm bistra

0Zobrazit komentáře

Červencový závan určený pro milovníky gastronomie tentokrát přináší něco pro fanoušky neokoukané asijské kuchyně, burgerů, skvělých koktejlů a také pro ty, kdo by rádi zmizeli někam do přírody. Pokud jste se už vrátili z prvního dovolenkového turnusu a říkáte si, že byste vyběhli na něco dobrého, máte tak z čeho vybírat.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Mămăm bistro

Pražské Vršovice zatím ve zkušebním provozu přivítaly nové asijské bistro, které si otevřela dvojice Nugy a Meggie. Mladí podnikavci a gastronomičtí nadšenci si společně vysnili vlastní podnik, ve kterém by se odrážela jak jejich láska ke kuchyni exotického Východu, tak jejich hravá povaha. Oba se v kuchyni otáčeli už od dětství. Nugy od patnácti pomáhal v rodinném bistru v brněnské tržnici, později začal pracovat v restauracích v Praze. Meggie vařila už jako malá společně se svou mámou doma, v dospělosti pak stejně jako Nugy začala sbírat zkušenosti právě v gastru.

„S myšlenkou na vlastní podnik jsme si začali hrát už v listopadu 2022. Mămăm je náš způsob, jak se vyjádřit. Nedokážeme říci, jestli jsme tradiční Vietnam, nebo spíš asijská fúze. Oba jsme Vietnamci, vyrůstali jsme ale v Česku, což se projevuje i v našem jídle,“ vysvětluje Nugy. Na menu jsou například vietnamská žebírka, která podle dvojice zná snad každé vietnamské dítě, v každé rodině se ale dělají jinak, krevetový burger inspirovaný asijskými fast foody, krevety v košíčku z rýžové mouky nebo nudle s kuřetem pěti koření.

mamam-2

Foto: Mămăm bistro

Jedním ze zdejších chodů jsou například vietnamská žebírka

„Děláme jídlo, jaké jsme jedli v dětství, ochutnali při cestování nebo vzniklo experimentováním v naší kuchyni doma. Jídlo, které nás baví. A to je pro nás to hlavní,“ dodává Nugy. Na menu se vyjímá také specialita v podobě kávy s misem. Dvojice totiž chtěla hostům nabídnout vietnamskou kávu, ale věděla, že pro někoho může mít moc silnou chuť.

Rozhodli se tak její hořkost doplněnou o sladké salko vybalancovat miso pastou, která je slaná a plná umami chuti. Výsledek chutná trochu jako káva se slaným karamelem, kterou skvěle doplňuje vrstva vyšlehaného mléka. „Zrnka si navíc dovážíme sami z Vietnamu, z mé oblíbené kavárny v Hanoji. V komerčních značkách mi vadila umělá chuť a pach,“ říká Meggie.

Oficiální otevíračka je naplánovaná na 28. července, ale v bistru se můžete zastavit už nyní. Nugy a Meggie doporučují přijít ve více lidech a ideálně si objednat úplně vše. Menu totiž není vzhledem k menší kuchyni příliš rozsáhlé, během jedné návštěvy si tak člověk může rychle najít svého favorita.

Na gastronomické scéně se toho ale událo mnohem víc. Všechny novinky si můžete prohlédnout v posledním vydání newsletteru Deli.