Octové limonády se běžně pijí v Japonsku. Lihovar Landcraft je teď přináší do Česka

Co se v posledních dvou týdnech urodilo na domácí gastro scéně? Máme pro vás přehled novinek, které si nechcete nechat ujít.

Kamarádka na plovárnuNewsletter

Foto: Landcraft

Kamarádky jsou mírně alkoholické octové limonády

Blíží se sezona výletů, my pro vás máme jeden skvělý tip už nyní. Ve Vranově nad Dyjí totiž v pátek otevírá unikátní ukrajinská restaurace, kterou chcete zažít na vlastní kůži. Dobré zprávy přinášíme také milovníkům plováren, izraelské kulinařiny, výběrové kávy, vína a cideru. Je tady další gastronomický nášup v podobě CC Deli.


Buď Laska

Věděli jste, že prosím se ukrajinsky řekne buď laska? Ne? Tak teď už to víte. A po tom, co navštívíte oblíbené turistické místo Vranov nad Dyjí, budete bohatší o další řadu ukrajinských slovíček. Lidi z Baru, kteří provozují oblíbené podniky v Brně, tady v pátek 27. května otevřou ryze ukrajinskou restauraci Buď Laska. Vlastní tady totiž hotel, v němž poskytli přístřeší 72 uprchlíkům před válkou. A protože jsou to převážně ženy, začaly spontánně vařit to, co dobře znají. A jak víme, Lidi z Baru nikdy nelení, takže vymysleli společně s nimi skvělou restauraci. Vranov má tak kromě zámku o jedno místo navíc, kvůli kterému sem stojí za to vyjet.

Buď Laska Vranov

Foto: Buď Laska

V restauraci Buď Laska si můžete dát třeba kyjevský kotlet

Kamarádka na plovárnu

Český lihovar Landcraft se spojil s Utopií, která vyrábí cidery a octy, a vznikly limonádové Kamarádky, na kterých si spousta lidí vytvoří během léta závislost. Jde o mírně alkoholické octové limonády s příchutěmi citron, káva, pomeranč-čokoláda a malina. Tvůrci našli inspiraci ve světě, u nás totiž něco podobného zatím nevzniklo. „Tohle se pije v Japonsku úplně běžně. Nebo v Los Angeles,“ Říká Ondra Kopička z Landcraftu. Ocet je úžasný modulátor chutě. Podle party z Landcraftu tak po přidání do míchaného drinku vytáhne složky, kterých byste si jinak ani nevšimli. V Kamarádkách jsou navíc octy skutečně luxusní – od Evy Laurinové ze Sudkova dolu. Náš letní doprovod na koupaliště je tak jasný. Kamarádku můžete pořídit například v holešovické Osadě.

Kamarádka na plovárnu

Foto: Landcraft

Kamarádky jsou mírně alkoholické octové limonády

Lot of Wine

Každý den si můžeme najít nějaký důvod k oslavě. V pátek 27. května to bude platit dvojnásob – připadá na něj totiž i Mezinárodní den Chardonnay. Užít si ho můžete třeba ve vinném baru ukrytém v Týnském dvoře, kde je portfolio lahví tvořeno hlavně víny z vinařství Domaine de Bonaguil. V nabídce zde najdete hned několik moků, které v sobě mají příměs Chardonnay, ale třeba takové Les Cerisier nebo oranžové Le P’tit goût amer jsou vyrobeny výhradně z této odrůdy. Na zapíjení tohoto významného dne jsou tak ideální. A pokud nevíte, co s dnešním večerem, zastavte se v „Lotu“ oslavit Národní den vína.

Lot of Wine

Foto: Lot of Wine

Ve vinném baru Lot of Wine se bude slavit Mezinárodní den Chardonnay

Onesip Coffee

Legendární espresso bar Onesip Coffee má od 10. května mladšího sourozence. Nová kavárna otevřela své dveře na krásné malostranské adrese Újezd 1, kde je součástí nového concept storu Ones concept. Lokální a zahraniční designové kousky se tady tak mísí s vůní výběrové kávy. Zakladatelé Onesipu chtěli dva espresso bary už od počátku své profesionální kávové dráhy a my jsme rády, že konečně okupují oba břehy Vltavy. Domácí pražírnou je v nové kavárně stejně jako v té původní Candy Cane.

Onesip Coffee

Foto: Onesip Coffee

Oblíbená kavárna Onesip Coffee otevřela druhou pobočku

Kro & Kliment

Pražské Kro podniky neusínají na vavřínech a stále chrlí něco nového, ať už se jedná o sezonní přírůstky na menu, pop-upy nebo kolaborací vzniklé skvělosti. Před pár dny tak světlo světa spatřil Kro Brut, který pochází z dobřichovické cidrerie Kliment. V tamních sklepích tento jablečný, přirozeně perlivý mok dozrával od roku 2017. Dal si tedy načas, což se propsalo do jeho dlouhé a mírně kořenité chuti s výraznější kyselinkou na konci. Užít si jej můžete po skleničce, a to ve všech třech Kro podnicích, nebo si odnést domů celou lahev.

kro-cider_brut

Foto: Kro

Kro Brut vznikl ve spolupráci s dobřichovickou cidrerií Kliment

Paprika

Květen přinesl na Letnou izraelský závan v podobě nové pobočky oblíbené Papriky, která otevřela v ulici Dukelských hrdinů přímo naproti hotelu Mama Shelter. Kromě hummusu, který je v tomhle podniku vždy krémový až k neuvěření, falafelu, shakshuky a jiných zázraků s puncem Blízkého východu si tady můžete dát taky koktejl – nová pobočka je totiž zároveň bar. Za doprovodu dobrého jídla a koktejlů tak tady můžete některé dny juchat až do druhé hodiny ranní. A my už máme jasno v tom, kam se půjdeme vybavit, až budeme chtít vyrazit na piknik do Stromovky.

Paprika

Foto: Paprika

Paprika otevřela novou pobočku na pražské Letné

 

***

Anetin snídaňový tip
Etapa

V karlínské Etapě, kde spojují bistro s kavárnou, můžete už více než tři týdny vyzkoušet naprosto famózní mléčnou rýžovou kaši s moruší a pečenou rebarborou, která vás s prvním soustem přenese do dětství k rýžovému nákypu od babičky. Kaše je veganská a zároveň bezlepková, příjemně sladká a plná chutí. Hlavní roli v ní totiž nehraje pouze rebarbora, ale také džem z jablek a podbělu, rebarborový sirup a zkaramelizovaná drobenka s bílým mákem, která vévodí vrchním vrstvám tohoto pokrmu. Doporučujeme všem milovníkům sladkých snídaní či brunchů. Skvěle zasytí a rozehraje vaše chuťové buňky na celý den. A jelikož v Etapě vaří sezoně a rebarbora je sezonní ovoce, neotálejte a vyzkoušejte kaši před tím, než zmizí z nabídky.

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.