Oblíbený vinný bar v centru Prahy oslaví tři roky. Byl to boj o přežití, říká spolumajitel Autentisty

Dva týdny prosté gastronomické inspirace jsou za námi a je tu čerstvá porce novinek, o kterých by měli vědět milovníci vína, ale také bůčku a falafelu.

autentista-nahled

Foto: Autentista

Vinný bar Autentista v pátek 14. října oslaví 3 roky od otevření

0Zobrazit komentáře

Co by si gastronomičtí nadšenci neměli nechat uniknout v nadcházejících dnech? Na Starém Městě pražském se schyluje k oslavě narozenin ve znamení naturálního šampaňského i vína a příští úterý přijede do Prahy brněnská bůčková delegace. Stálou radost mohou mít v Nuslích, jelikož zdejší ulice zpestřily chutě izraelské kuchyně.

Načítám formulář...

Autentista

Oblíbený vinný bar ukrytý na Starém Městě v Řetězové ulici se milovníkům naturálních vín a šampaňského poprvé otevřel přesně před třemi lety. Nelákal jen na skvělé moky, ale také na vyladěný interiér od architektonického studia FormaFatal. Rychle si tak získal své příznivce, jenže pak přišla pandemie – a jeho majitelé Antonín Suchánek a Bogdan Trojak museli na jedenáct měsíců zavřít. Těžkou dobu ale překonali a v pátek 14. října se tady bude slavit ve velkém.

„Byly to tři bouřlivé roky. Kdybych je měl vypsat v pojmech, nejprve mě napadá velké nadšení, pak pád do nejistoty, boj o přežití, znovunadechnutí se, velké nadšení a naděje, že vše dobře dopadne. Co jsem si z toho vzal osobně? Abych byl pokorný a dělali jsme, jak nejlépe umíme. Ale je pravdou, že bych si přál, aby ty následující tři roky byly aspoň o něco méně divoké,“ shrnuje Suchánek a v pátek slibuje otevřít podpultovky. A my, kdo známe zdejší nabídku, víme, že půjde o samé krásné lahve.

autentista-clanek

Foto: Autentista

Antonín Suchánek a Bogdan Trojak se someliérkou Anetou Šebkovou

Būcheck

Legendární brněnský food truck, který parkuje na Zelném trhu a Brňákům chystá masové hody, přijede poprvé v historii do Prahy. V úterý 18. října se spojí s kluky z holešovické palírny Garage22 v prostorách Vnitroblocku a přizvou k sobě ještě cukrářku Zuzanu Zuzákovou alias Dezertínu.

Masové hody tak rozmělní jednak sladké počiny, tak nový Blue Gin22, který zde destilerie z garáže představí. Těšit se můžeme na signature burger s hoisin omáčkou, koriandrem a arašídy a na dekadentní hranolky smažené na sádle. Porcí bude pouze dvě stě, takže kdo dřív přijde, ten rozhodně neprohloupí.

bucheck-clanek

Foto: Bucheck

Brněnský Bucheck se chystá do Prahy

Vinograf

Vlajková loď značky Vinograf, vinný bar a restaurant na Senovážném náměstí v Praze, úspěšně dokončila rekonstrukci a své dveře opět otevřela hostům. Kromě oživení designu přední části baru došlo především k úplnému přebudování kuchyně a zadní části, která bude sloužit zejména jako restaurace s plnou nabídkou teplých jídel v rozšířeném menu šéfkuchaře Dušana Mackoviče.

„À la carte menu se bude měsíčně aktualizovat podle sezónnosti, podzim odstartujeme ve velkém s lanýžovým menu. Obecně se v kuchyni bude klást větší důraz na lokální potraviny a dodavatele. Z Vinografu budeme za dodavateli osobně jezdit, vybírat společně ty nejlepší suroviny a testovat jejich kvalitu,“ říká Jan Horešovský, zakladatel a spolumajitel Vinografu. Obohacený bude také lístek barových jídel, na kterém se blýsknou třeba dýňový tarte tatin, poke z lososa nebo pastrami.

vinograf-do-clanku

Foto: Vinograf

Ve Vinografu na Senovážném náměstí je spousta novinek

Paprika

Koncentrace izraelských pochutin v podobě neuvěřitelně krémového hummusu, skvělé kuřecí šawarmy, falafelu, po kouři chutnajícího lilkového babaganuš a vyladěné šakšuky v podání podniku Paprika se opět zvýšila, protože v říjnu zahájili provoz nové pobočky v Nuslích. Radost je tak hned dvojitá, protože tahle pražská čtvrť se do hledáčku podnikatelů v gastru dostává stále častěji – a to jsou dobré zprávy.

paprika-clanek

Foto: Paprika

Oblíbené bistro Paprika otevřelo novou pobočku v Nuslích

***

Nejlepší pálenky letošního roku

V Pražské tržnici bylo 7. října veselo. Pod záštitou společnosti Lihovárek a oborové organizace palíren Unie Destilatérů zde totiž proběhl první ročník soutěže Pálenka roku, kterého se zúčastnilo 80 procent českých lihovarů. Odborná porota soutěže okoštovala během pátečního odpoledne celkem 223 vzorků, z toho 167 pálenek, 33 ginů a 23 whisky. Těžko říct, jak dobře se jí po ochutnání takového množství alkoholu rozhodovalo o vítězi, nicméně první místo si odnesla Vínovice z dubového sudu Palírny Radlík. V sekci ginů vyhrál Habanero gin již zmiňované destilerie Garage22 a v kategorii nejlepší whisky excelovala v podskupině hotová whisky Old Well whisky bourbon and sherry barrels z Destilérky Svach.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym