Od japonských delikates přes vyprošťovací snídaně. Zažili jsme gastronomickou krasojízdu v Brně

cc-deli-1

Foto: Manya / CzechCrunch

Gastronomická krasojízda po brněnských bistrech

Vítejte v našem digitálním Deli. Prohlédněte si vitrínu plnou delikates, ve které se najde pro každého něco. Uvidíte, že je z čeho vybírat, protože vody českého gastronomického rybníčku jsou plné inspirativních lidí, díky nimž se dějí věci. A my se s nimi potkáváme a vyzvídáme, co nám síly stačí, abychom vám to všechno mohli zprostředkovat. Je tady díl našeho nového gastronomického newsletteru, ve kterém jsme se vydali prozkoumávat krásy Brna.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.

***

Ateliér bar & bistro

Nemohli jsme minout oblíbené bistro s finediningovým puncem, kde se díky pohodovému Milanovi Bukovskému cítíte hned jako doma. Pandemie ho přiměla zjednodušit koncept, takže degustační menu nyní sestává ze tří chodů. I tak se vám z nich ale zatočí hlava, jako se to stalo nám nejen u „nesmyslně dobré kachny“. Větší pozornost Milan zaměřil také na vína, která vybírá s velkou pečlivostí od spřátelených vinařů. S Milanem pro vás chystáme rozhovor, takže se o všem dozvíte více.

atelier-1

Foto: Ateliér bar & bistro

Brněnský Ateliér

Večerka

Když se nadšení spojí s neokoukaným přístupem, vznikají gastro koncepty, ze kterých si každý sedá na zadek – ideálně rovnou ke stolu, kde se mu po chvíli pod nosem objeví zázrak jako holanďák by vietnamská babička. Tomi Nguyen a May Tran Hau začali čerstvě měnit menu co dva týdny a fantazii vážně meze nekladou. 10. prosince bude tenhle vymazlený podnik slavit druhé narozeniny. A to znamená jediné – Pekařská se promění na gurmánskou nirvánu.

vecerka-1

Foto: Večerka

Brněnská Večerka

Eggo Truck

V Brně jsme se potkali se spoustou lidí a všichni do jednoho pěli ódy na „Egáč“. Zjistily jsme, že po prohýřených nocích sem chodí na vyprošťovací snídani celá brněnská gastronomická scéna. Kromě nejlepších (a ultradekadentních) brunchů ve městě a legendární krupičné kaši tu v předvánočním období čarují rumový vaječňák. Pokud si chcete ukořistit svůj vlastní, vězte, že je potřeba si ho objednat předem.

eggo-1-1

Foto: Eggo

Snídaně z brněnského „Egáče“

***

(Gastro) Tip

Petra Střelecká, síť kaváren a nově pražírna Industra.Coffee:
„Kávou žijeme přes deset let, její pražení tak bylo dalším krokem na naší cestě. Díky tisícům ochutnaných káv víme, jak bychom si tu naši vysněnou představovali. Zbývalo tedy jen ovládnout náš Diedrich IR-12 a dosáhnout díky pražení přesně takového charakteru, který bychom s radostí pili klidně další desetiletí. Zatím jsme malá pražírna na to, abychom jezdili vybírat přímo do země původu, ale pracujeme s importéry z Berlína a Londýna, které známe už léta osobně. Naše pražírna bude navíc přístupná lidem – rádi bychom přímo na místě pořádali degustace, prohlídky, přednášky a na léto plánujeme super posezení přímo na břehu řeky.“

kava-1

Foto: Industra.Coffee

Pražírna Industra.Coffee

***

Pokud se vám newsletter Deli líbil a chcete, aby další zajímavé gastro novinky a tipy, které vám budeme servírovat co čtrnáct dnů, neunikly ani vašim známým, budeme rádi, když ho s nimi budete sdílet.

Pokračování nového newsletteru Deli si můžete přečíst zde.