Otevírá první Manifesto za hranicemi Česka. Do Berlína přináší plzeň a chutě ze čtyř kontinentů
V hlavním městě Německa nově víří gastronomické vody projekt Manifesto. Návštěvníkům nabízí kulinářský průřez od Argentiny přes Sýrii až po Japonsko.
Gastronomický projekt Manifesto Market, který vybudoval americký krajinářský architekt Martin Barry, naskočil na dlouho skloňovanou expanzi do evropských měst. V úterý 24. ledna se prvním hostům otevřely dveře food hubu umístěného v centru Berlína na Postupimském náměstí. A jde rovnou o dosud největší Manifesto, které Barry se svým týmem otevřel. Hned na dvou podlažích na ploše 4500 metrů čtverečních se nachází přes dvě desítky restaurací a navrch čtyři bary.
Pro Martina Barryho jde o další důležitý milník v růstu jeho společnosti. „Mým hlavním cílem je vytvořit prostor, který si Berlíňané zamilují a vyberou si ho jako místo setkávání, kde se mohou snadno odvázat, smát se a prostě být sami sebou. Multikulturní křižovatka chutí, lidí, rozmanitých jazyků, kterými se mluví v kuchyni i u stolu,“ říká.
Na jednom místě se protínají gastronomické vlivy ze čtyř kontinentů. První podlaží je věnováno asijským kulinářským konceptům z Japonska, Koreje, Číny, Vietnamu a Thajska. Vstupní podlaží obsáhne chutě z jihu Evropy, Jižní i Severní Ameriky, ale také méně obvyklé kuchyně, například syrskou.
„Mít rafinovanou Asii mi v Berlíně opravdu chybí. A vlastně jsem na podobný zážitek nikde v Evropě nenarazil. Na rozdíl od klasických asijských restaurací u nás najdete opravdovou rozmanitost, která je věrná původním receptům a regionálně autentickým postupům. Hot Pot, ramen, korejské smažené kuře i veganské vietnamské bistro,“ přibližuje šéf Manifesta.
Sýrie, Argentina, Mexiko a české pivo k tomu
V Manifestu na Postupimském náměstí se nacházejí především koncepty, za nimiž stojí hybatelé na německé gastronomické scéně. Například Malakeh Jazmati s manželem Mohammedem, kteří Berlín od roku 2015 seznamují se syrskou kuchyní. Nebo argentinský pár Maria a Jakob Guadalupe, majitelé známého foodtrucku Harina in Love. V Manifestu je hosté najdou pod názvem En Bodegon.
Pobočku zde otevře také Burger Turm, restaurace s burgery, která se probojovala na první příčku Tripadvisoru. „Jako berlínské číslo jedna nesmíme usnout na vavřínech. Nějakou dobu jsme přemýšleli nad druhou provozovnou. A když jsme zjistili, že Manifesto vstupuje do Berlína, skutečně nás to nadchlo. Koncept food hubu v Berlíně totiž dosud chyběl,“ říká zakladatelka známé burgrárny Natalia Ciobanu.