Pražské restaurace Field a La Degustation obhájily michelinskou hvězdu. Inspektoři doporučují i další podniky

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka obhájila michelinskou hvězdu

Foto: Field

Světoznámý průvodce je hodnotí jednoduše jako „velice dobré restaurace ve své kategorii“, přesto to pro návštěvnost podniků znamená hodně. Dvě pražské restaurace, Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, obhájily michelinskou hvězdu. A protože žádné nové hvězdy Praha nemá, uvedené dva podniky zůstávají jedinými, které se tímto oceněním v České republice aktuálně pyšní.

Pro Field je to už pátá obhajoba tohoto typu. „Je pro nás potvrzením, že jsme kvalitu udrželi a obstáli v období, které je těžké pro všechny restaurace. Rád bych poděkoval svému parťákovi, spolumajiteli a restaurant managerovi Mírovi Noskovi, za podporu, protože ten minulý rok byl asi nejtěžší od otevření Fieldu,“ uvedl k ocenění šéfkuchař Radek Kašpárek.

„Měli jsme půl roku zavřeno a povedlo se nám udržet náš skvělý tým, na to jsem pyšný,“ reflektuje Kašpárek náročnější období. Krátce se vyjádřil i tým La Degustation Bohême Bourgeoise: „Už podeváté otevíráme oslavnou champagne a připíjíme na další hvězdný, i když náročný rok.“

„Praha nabízí pro každého něco a stále pestřejší výběr restaurací rozšiřuje její dynamickou kulinářskou scénu. Mnohé z těchto restaurací se nachází mimo centrum města: novodobé podniky, které odrážejí moderního ducha Prahy a zároveň respektují kulinářské tradice země,“ uvedl mezinárodní ředitel průvodců Gwendal Poullennec.

Průvodce nicméně doporučuje další tuzemské podniky, které drží ocenění s názvem Bib Gourmand. Jejich služby hodnotí jako „dobrou kvalita za dobrou cenu“. V Česku jich je už celkem pět – k restauracím Na Kopci, Divinis a Eska se letos nově přidávají The Eatery a Dejvická 34 by Tomáš Černý. Naopak z tohoto doporučení vypadl Sansho šéfkuchaře Paula Daye.

divinis

Restaurace Divinis Zdeňka Pohlreicha získala v michelinském průvodci ocenění Bib Gourmand

Foto: Divinis

„Neskutečné, že se nám podařilo po tak krátké době se dostat do tohoto prestižního průvodce. Moc jsem si přál, aby se nám dařilo. Toto je ocenění za celoroční práci, o kterém se mi ani nesnilo,“ vyjádřil se šéfkuchař a spolumajitel Dejvické 34 Tomáš Černý.

Mišelinští inspektoři navíc zveřejnili čtyři další podniky, které jsou zajímavé. Konkrétně se jedná o moderní hospodu Výčep s klasickými českými jídly, asijskou Taro zaměřenou hlavně na vietnamskou kuchyni, Bockem servírující moderní české pokrmy a taktéž asijskou QQ Asian Kitchen.

Celkem michelinskou hvězdu už získalo pět pražských restaurací. Poprvé to byla v roce 2008 restaurace Allegro v hotelu Four Seasons s šéfkuchařem Andreem Accordim. Ten obdržel hvězdu pro Allegro třikrát, později podnik zanikl. V roce 2009 dostala hvězdu i restaurace Maze v hotelu Hilton britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012 a v roce 2018 o ni přišel.

Jedna hvězda označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly víc než jednu hvězdu.

S přispěním ČTK.

Osoba, které se technologie a startupy vetřely do soukromého i pracovního života. Od té doby jimi žije.