Pražské restaurace Field a La Degustation obhájily michelinskou hvězdu. Inspektoři doporučují i další podniky

field

Foto: Field

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka obhájila michelinskou hvězdu

Světoznámý průvodce je hodnotí jednoduše jako „velice dobré restaurace ve své kategorii“, přesto to pro návštěvnost podniků znamená hodně. Dvě pražské restaurace, Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, obhájily michelinskou hvězdu. A protože žádné nové hvězdy Praha nemá, uvedené dva podniky zůstávají jedinými, které se tímto oceněním v České republice aktuálně pyšní.

Pro Field je to už pátá obhajoba tohoto typu. „Je pro nás potvrzením, že jsme kvalitu udrželi a obstáli v období, které je těžké pro všechny restaurace. Rád bych poděkoval svému parťákovi, spolumajiteli a restaurant managerovi Mírovi Noskovi, za podporu, protože ten minulý rok byl asi nejtěžší od otevření Fieldu,“ uvedl k ocenění šéfkuchař Radek Kašpárek.

„Měli jsme půl roku zavřeno a povedlo se nám udržet náš skvělý tým, na to jsem pyšný,“ reflektuje Kašpárek náročnější období. Krátce se vyjádřil i tým La Degustation Bohême Bourgeoise: „Už podeváté otevíráme oslavnou champagne a připíjíme na další hvězdný, i když náročný rok.“

„Praha nabízí pro každého něco a stále pestřejší výběr restaurací rozšiřuje její dynamickou kulinářskou scénu. Mnohé z těchto restaurací se nachází mimo centrum města: novodobé podniky, které odrážejí moderního ducha Prahy a zároveň respektují kulinářské tradice země,“ uvedl mezinárodní ředitel průvodců Gwendal Poullennec.

Průvodce nicméně doporučuje další tuzemské podniky, které drží ocenění s názvem Bib Gourmand. Jejich služby hodnotí jako „dobrou kvalita za dobrou cenu“. V Česku jich je už celkem pět – k restauracím Na Kopci, Divinis a Eska se letos nově přidávají The Eatery a Dejvická 34 by Tomáš Černý. Naopak z tohoto doporučení vypadl Sansho šéfkuchaře Paula Daye.

divinis

Foto: Divinis

Restaurace Divinis Zdeňka Pohlreicha získala v michelinském průvodci ocenění Bib Gourmand

„Neskutečné, že se nám podařilo po tak krátké době se dostat do tohoto prestižního průvodce. Moc jsem si přál, aby se nám dařilo. Toto je ocenění za celoroční práci, o kterém se mi ani nesnilo,“ vyjádřil se šéfkuchař a spolumajitel Dejvické 34 Tomáš Černý.

Mišelinští inspektoři navíc zveřejnili čtyři další podniky, které jsou zajímavé. Konkrétně se jedná o moderní hospodu Výčep s klasickými českými jídly, asijskou Taro zaměřenou hlavně na vietnamskou kuchyni, Bockem servírující moderní české pokrmy a taktéž asijskou QQ Asian Kitchen.

Celkem michelinskou hvězdu už získalo pět pražských restaurací. Poprvé to byla v roce 2008 restaurace Allegro v hotelu Four Seasons s šéfkuchařem Andreem Accordim. Ten obdržel hvězdu pro Allegro třikrát, později podnik zanikl. V roce 2009 dostala hvězdu i restaurace Maze v hotelu Hilton britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012 a v roce 2018 o ni přišel.

Jedna hvězda označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly víc než jednu hvězdu.

S přispěním ČTK.

Iva Brejlová

Osoba, které se technologie a startupy vetřely do soukromého i pracovního života. Od té doby jimi žije.

Osoba, které se technologie a startupy vetřely do soukromého i pracovního života. Od té doby jimi žije.