V komplexu Anežského kláštera se objevila nová kavárna. A v Brně otevřeli vinnou kapli

Opět vás zodpovědně informujeme o tom, co nového se na české gastro scéně urodilo. Káva, víno, něco k snědku – od každého máme něco.

Kaple winebar

Foto: Dominika Danieliková

V Brně se otevřel prostor zasvěcený naturálnímu vínu

0Zobrazit komentáře

Polovina prázdnin je za námi. To rmoutí i nás všechny, kterých se školní docházka dávno netýká. Můžeme si ale udělat radost novinkami gastronomického rázu. Třeba novým vinným barem v Brně (těch nemůže být nikdy dost), skrytým útočištěm v zahradě v centru Prahy nebo čerstvou kavárnou v krásné Kutné Hoře.


Anežka

Když jste se ještě donedávna potulovali malebnými pražskými zákoutími za Dvořákovým nábřežím, nebylo tak snadné narazit na klidné místo, kde by se dalo na chvíli uklidit před městským shonem. To se nyní změnilo díky nově otevřené kavárně Anežka, která se ukrývá přímo v komplexu kláštera Na Františku, zvaného též Anežský. Úchvatný gotický komplex, jehož součástí jsou také prostory Národní galerie, tak čerstvě doplňuje místo, kde si lze vychutnat kávu, drink a od 2. srpna také něco k snědku.

„Hlavní vizí kuchyně i baru je být v souladu s celým areálem kláštera a dosáhnout komplexnosti a hravosti, které jsou podepřeny tradičními a lokálními surovinami. Koncept Anežky má již od prvopočátku za cíl propojit gastronomii s arts managementem,“ popisuje Diana Kněžínková, která má v Anežce na starosti marketing.

Anežka kavárna

Foto: David Stejskal

V Anežce kromě kávy nabízejí také koktejly, pivo a něco k snědku

Winebar Kaple

V brněnské ulici Vrchlického sad se vyloupnul undergroundový prostor zasvěcený naturálnímu vínu. K proměnám vody tady sice nedochází, ale i tak si tu užijete spoustu magických okamžiků, včetně návštěv vinařů, hostování sommelierů z jiných podniků či různé gastronomické pop-upy.

Interiérový koncept navrhlo studio NAHAKU, které se rozhodlo pro spolupráci oslovit brněnského street artového výtvarníka s krycím jménem Timo. Kaple tak rozhodně není klasický vinný bar. Strop zdobí osm tisíc plechovek, interiér osvětlují pouze svíčky a UV světla a dominantou je barový displej vytvarovaný do podoby kříže.

„Kaple je prostor, který vznikl velice spontánně. V jedné chvíli jsem se cítil málo vytížený a chybělo mi místo, kam bych šel na víno. Skočil jsem do toho po hlavě, vyvstala sice velká spousta problémů, ale nakonec se podařilo otevřít. Nyní se u nás hosté mohou odtrhnout od světa venku, dát si dobré víno a zcela vypnout,“ říká majitel vinného baru Jiří Vyzourek.

Turistka

Na malém nádvoří, kde se potkávají ulice Barborská a Smíškova a ze kterého je krásný výhled na chrám svaté Barbory a na monumentální sochu od Aleše Veselého, vítající návštěvníky Galerie Středočeského kraje, před nedávnem otevřela kavárna Turistka. Název odkazuje jen na její příhodné umístění – ve skutečnosti jde o podnik zaměřený především na kutnohorské milovníky kávy, ale vítá samozřejmě i návštěvníky historického města.

V Turistce připravují kávu z lokálních i zahraničních pražíren. Kávovar Victoria Arduino doplňují filtrované kávy a nyní v létě také osvěžující nitro z hitech mašinky Naiko. Kromě kofeinového oblažení si tady hosté mohou užít i víkendové brunche a během dne něco malého k snědku v podobě obložených chlebů, bagelů a domácích zákusků.

Turistka kavárna

Foto: archiv autora

Kutnou Horu čerstvě zpestřila kavárna s výběrovou kávou

Coffee & Riot

Oblíbená kavárna na Novém Městě v průběhu svojí existence zásadně změnila tvář. Její majitel Petr Zenkl ji totiž z původního rohového zákoutí probouráním zdi zvětšil o vedlejší prostor, jehož součástí byla také velká kuchyň. Rázem se tak objevila možnost koncept kavárny rozšířit též o jídelní stránku, k čemuž došlo 1. července. Do kulinářských experimentů se pustil barista a kuchař Filip Parýzek, který působí také jako stážista v gastro uskupení Ze Mě projekt.

„Většinu surovin bereme z menších farem – vejce ze Štramberku, mléčné výrobky ze Struh a Krasolesí, maso a uzeniny z Amaso, některé ingredience máme z vlastních zahrádek nebo z toho, co nabídne les. Minulý týden jsme nakládali několik kilo zeleniny, takže máme vlastní kedlubnové zelí nebo kimchi,“ říká Zenkl. A prozrazuje, že nyní montují speciální troubu z Itálie, což znamená jen jedno – všechno pečivo i dezerty si tady budou brzy dělat úplně sami.

coffee and riot

Foto: Coffee & Riot

V oblíbené pražské kavárně se nově pustili do vaření

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym