V Novém Světě u Pražského hradu se objevilo nové bistro. Láká na magickou atmosféru 17. století

Nový rok přináší čerstvou porci novinek z české gastronomické scény. Takže pokud nemáte na lednovém pořadníku hubnutí, inspiraci jistě oceníte.

novy-svet

Foto: Foto: Depositphotos

Do Nového Světa už nemusíte vyrazit jen na procházku, ale i za zajímavým gastronomickým zážitkem

Novoroční oslavy máme za sebou, kocovinu jsme v neděli vykurýrovali buď tradiční česnečkou, nebo exotičtějším phở a teď si všichni skládáme dohromady přehled toho, čeho bychom chtěli docílit v nově započatém roce. Pokud nejste tak ambiciózní, nejspíš vám bude stačit udělat si přehled toho, na co dobrého vyrazit – třeba hned v lednu – a jaké akce si nenechat ujít.

Vinobona

To se takhle procházíte po části Prahy, kde byste rozhodně nečekali, že narazíte na nový podnik. A co se nestane. Narazíte na nový podnik. Řeč je o Novém Světě u Pražského hradu, místě, které se za dobu, co ho znám, změnilo jen minimálně. Spoustu let zde kolemjdoucí občerstvuje kavárna a známý penzion U Raka, velkým překvapením pro mnohé je tak nová vinárna s bistrem. Zvenčí místo působí, jako by šlo pouze o malý bar, prostor se ale táhne hlouběji do domku s číslem popisným 11, který zde stojí od konce 17. století.

Ukrývá se tady také několik míst k sezení, která po otevření lákala na večery v duchu degustačního menu a na víkendové brunche. Momentálně sice kvůli provozním důvodům nefunguje kuchyň, ale na základě toho, co bistro během dosavadního provozu ukázalo, se vyplatí ho sledovat. Jeho majitelka Lucie Sládková se navíc postarala také o pestrý výběr vín z Francie, Itálie, Rakouska či Německa, takže sem zatím můžete zavítat alespoň na sklenku.

vinobona-clanek-1

Foto: Vinobona

Vinobona se nachází v domě číslo 11

Pekárna Krystal

Krystal Bistro patří mnoho let mezi zavedené karlínské podniky. Bez zbytečných okázalostí zde staví na stejnou úroveň řízky, sekanou, kachní prsa a šneky. Mohou si to totiž dovolit, protože jednoduše vědí, jak nakládat s kvalitními surovinami tak, aby z nich dostali to nejlepší. A na sklonku loňského roku se Krystal rozrostl o řemeslnou pekárnu, která tak lokalitu v okolí stanice metra Křižíkova rozšiřuje o další lepkové oblažení – a to je dobře, protože pečiva není nikdy dost.

Krystal se specializuje na řemeslný kváskový chléb, rohlíky, klasické koláče, ale i takzvané travel cakes, tedy zákusky s krémem, které vydrží dlouho vláčné a hodí se tak i na cesty (pokud jim zvládnete odolat ještě předtím, než vlezete do vlaku). Kromě pečiva lze v pekárně pořídit také mléčné výrobky z farmy Bláto.

krystal-clanek

Foto: Pekárna Krystal

V Karlíně se na sklonku loňského roku objevila nová pekárna

Rave od Ze Mě projektu

Taková menší technoparty uprostřed lesa. Tak nazývá svůj další neortodoxní počin parta ze Ze Mě projektu, která v loňském létě sklidila ovace za svůj první ročník festivalu Me Ze – na tom se jí v přírodě podařilo spojit skvělé jídlo s hudbou. A právě chystaná akce Rave se ponese v podobném duchu. Jen se neuskuteční v létě, ale už 10. února. Dějištěm bude stavení na samotě Vávrovka, kde pod taktovkou gastronomického uskupení proběhlo již několik degustačních večeří.

Stará hájenka se ale tentokrát promění na klub, který ožije od soumraku do úsvitu. Energii pro hýření budete moci neustále doplňovat, protože jídla připraveného na ohni bude od začátku do konce dostatek. K tomu pivo, kvalitní pálenky, limonády vlastní výroby, čaj a káva. Počet míst je vzhledem k povaze akce omezený, takže pokud si ji nechcete nechat ujít, příliš dlouho neotálejte.

ze-me-clanek

Foto: Ze Mě projekt

Po úspěšném letním festivalu Me Ze pořádá Ze Mě projekt jeho zimní obdobu menšího rozsahu

Automat Matuška / Plzeňský Prazdroj

Pokud jste si během svátečního veselí dosyta neužili slavnostního popíjení, radost vám udělá akce, která už ve čtvrtek 5. ledna proběhne v prostorách nedávno otevřeného Automatu Matuška. K příležitosti oslav třiceti let české a slovenské samostatnosti totiž spojili síly sládci pivovaru Matuška s kolegy z Plzeňského Prazdroje a uvařili speciální várku piva, které nazvali MY. Na výrobu 12stupňového světlého ležáku přitom použili české a slovenské slady a české chmely – konkrétně Žatecký poloraný červeňák a Saaz Special, který přidali také na studené chmelení.

Slavnostní ležák tak slibuje výraznější kořenité aroma. A kdybyste chtěli ještě něco ostřejšího, můžete vyzkoušet zdejší zelenou, kterou přímo pro Automat na konci roku připravili Ondra Kopička a Petr Alexander z palírny Landcraft. Vydestilovali pro ni mátu, meduňku, šalvěj, řebříček a další byliny, které si sami vypěstovali, a výsledek skutečně stojí za to.

matuska-clanek

Foto: Automat Matuška

Pro pivní speciál spojili síly sládci od Matušky a z Plzeňského Prazdroje

Filmový tip

Silent Eat in Kino

Do letního kina nemusíte vyrazit jen v létě. V gastronomickém hubu Manifesto na pražském Andělu totiž pravidelně pořádají filmové večery a díky tomu, že je celý prostor zakrytý a vyhřívaný, si je lze užít i tehdy, když venku padají trakaře. Kino spojené se čtrnácti restauracemi pojme až 70 filmových fanoušků. Možná vás rovnou napadá, že spojení filmového večera a sedmdesáti jedlíků nedává smysl. S představou, že kolem žvýká tolik lidí, totiž milovníci filmů příliš nesouzní. Pořadatelé ale prozřetelně půjčují každému bezdrátová sluchátka, o čemž napovídá i název akce.