V Pavlově otevřel Pohárek. Spojuje bistro, ubytování a sklípek pro 400 lahví vína

Dva týdny uplynuly a je tady čerstvý souhrn, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi rozličných gastronomických zážitků.

poharek-nahled-jidlo

Foto: Pohárek Pavlov

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které láká k dlouhému zastavení

0Zobrazit komentáře

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které ukrývá nejen spoustu gastronomického potěšení, ale také ubytování pro náročné. Na pražských Vinohradech se vyloupla druhá pobočka oblíbené pekárny i nová kavárna a celé Česko zažívá mušlobraní. Jak je vidno, konec září přinesl spoustu novinek na poli české gastroscény.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Pohárek Pavlov

Jihomoravský Pavlov láká na nové stavení, které vyrostlo na dvou původních až tři sta let starých sklepech. Ukrývá se zde stylové bistro se sklípkem, kde si můžete užít lokální vína, ale také pivo, kávu z brněnské pražírny Industra a k tomu něco na zub – třeba domácí pařížský salát, chléb s uzeným, farmářské sýry, uzeniny od vyhlášených řezníků z okolí nebo zákusky přímo od jednoho z majitelů.

Pohárek Pavlov vlastní a provozují Patrik Medřický a Barbora Karchová. Medřický prošel celou hierarchií Lidí z Baru – od doormana v Baru, který neexistuje přes barmana ve Whiskey baru až po šéfa marketingu celé skupiny. Karchová pak vybudovala projekt Rawmania, vydala kuchařku, pomohla otevřít několik podniků. Průpravu pro Pohárek tak mají více než slušnou. Medřický říká, že zdejší nabídka jídel a dobrot stojí na myšlence „jednoduše a kvalitně“.

„Sklepní část bude v následujících měsících doplněna o rozlehlou vinotéku čítající více než 400 druhů vín od vinařů z celé jižní Moravy. Ve vrchní části stavení se pak nachází čtyři apartmány, které uspokojí i ty nejnáročnější hosty,“ přibližuje Medřický. Čerstvý podnik má zatím otevřeno jen ve zkušebním provozu od čtvrtka do neděle se studenou kuchyní, postupně se ale rozšiřuje místo na sezení.

„Chceme, aby se u nás všichni potkávali – místní, turisté, cestovatelé, lovci gastronomických zážitků, páry na rande nad skleničkou parádního vína, přátelé na večírek a samotáři na precizně načepované plzeňské pivo,“ dodává Medřický.

poharek-1

Foto: Pohárek Pavlov

Majitelé Pohárku – Patrik Medřický a Barbora Karchová

Kin & K Bakery

Řemeslná pekárna Kin & K Bakery vznikla před rokem, kdy ji založila poměrně nevšední skupina nadšenců do pečiva. „Náš hlavní pekař Mauricio je doktor, ale vášeň pro pečení vyhrála. Pochází z Venezuely a řídí celý chod pekárny. S Haithamem, naším CEO z Jemenu, se poznal v restauraci, kde dříve pracoval. A pak tu máme Steffena, který pracoval v Amazonu,“ popisuje Karolína Šťastová z Kin & K Bakery.

První pobočka již nějaký ten pátek funguje jako aromaterapie ve formě pečeného lepku s máslem v pražské Galerii Harfa. Nyní skupina rozšířila své pole působnosti i na Vinohrady. Přímo na tepně spojující náměstí Míru s Florou – Korunní ulici – otevřela svou druhou pobočku, kam můžete každý den vyrazit na čerstvé croissanty, cruffiny (tedy hybridy mezi muffinem a croissantem), danishe, skořicové rolky nebo třeba také pro bochník kváskového chleba.

Kromě zmíněných klasik zde přidávají každý měsíc vždy dvě novinky – sladké i slané – a do nabídky zařadili také veganský dort. Českomoravská pobočka stále funguje jako základna, ze které se každé ráno přemístí část čerstvě napečených dobrot do Korunní.

kin-clanek-1

Foto: Kin & K Bakery

Na Vinohradech otevřela druhá pobočka oblíbené řemeslné pekárny

Version Coffee

Jeden by řekl, že Vinohrady už mají výběrových kaváren dost. Opak je ale pravdou, protože ať už zamíříte do jakékoliv z nich, každá praská ve švech. Velkou radost nejen milovníkům tmavého nápoje tak udělal nový podnik Version Coffee v Anglické ulici, kde podávají kávu z vlastní stejnojmenné pražírny a který zdobí obrazy od uměleckého uskupení Fruit Juice Collective.

„Chtěli jsme vytvořit místo s jedinečným duchem, které přivítá rozmanitý mix pražských rezidentů i návštěvníků. A protože jsme chtěli spojit pražení kávy s její přípravou a podáváním, dali jsme dohromady experty na nákup i pražení kávy, aby u nás hosté mohli vyzkoušet zrna, která jinde neochutnají,“ říká majitelka podniku Tatiana Apraksina.

Kromě kávy si tu můžete dopřát skvělé zákusky a večer sklenku vína. Kavárna je rozdělena na několik částí – velký oddělený stůl ocení ti, kdo hledají místo na práci, posezení u okna zase pozorovatelé dění na ulici.

version-clanek

Foto: Version Coffee

Vinohrady mají nový kavárenský přírůstek

Prague Mussel Week

Už od 26. září je v plném proudu týden mušlí, do kterého se zapojila stovka restaurací. A i když se podle názvu zdá, že jde pouze o restaurace pražské, mimopražští rozhodně nemusejí zoufat, protože vůně slávek se line i z podniků v Karlových Varech, Brně, České Lípě a dalších městech.

Pokud si chcete dopřát slávky na různé způsoby, můžete si vybrat jakoukoliv z restaurací na seznamu a po rychlé rezervaci získáte voucher na 1 + 1 porci zdarma. Připraveno je asi 30 tun mušlí a kuchaři počítají s tím, že uvaří 70 tisíc porcí. Všechny mušle pocházejí z nizozemského Yerseke, odkud se do Česka od výlovu dostanou za 17 hodin. Mušlobraní končí 2. října, takže je ještě čas vybrat si místo činu.

musle-clanek

Foto: Prague Mussel Week

Do neděle 2. října se koná již tradiční mušlobraní

***

Ajala z ovesného mléka

Brněnská čokoládovna Ajala si získala srdce milovníků poctivé čokolády. Její majitel Filip Teplý se od počátku inspiruje mayskými recepturami a tabulky vyrábí tak, aby co nejvíce vynikla chuť kakaa. Nyní Ajala představila mléčnou čokoládu pro vegany – správně tedy nemléčnou. Mléko v tabulce totiž nahradilo sušené ovesné nemléko od londýnských Minor Figures. A kdo tuhle značku ovesného nápoje zná, dobře ví, že jde o jednu z nejkrémovějších záležitostí. Ve spojení s kakaem z Ugandy vzniká výrazná oříšková chuť s nádechem karamelu.

ajala-clanek

Foto: Ajala

Česká Ajala představila novou mléčnou čokoládu pro vegany

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Nejen nugetky, ale i veggetky. KFC v Česku poprvé nabídne rostlinnou alternativu k masovým pokrmům

Novinka s názvem Veggets rozšíří kuřecí nabídku fastfoodového řetězce. Rostlinné kousky ochutnáte v českých restauracích KFC poprvé.

Michal MančařMichal Mančař

kfc-beyond-chicken

Foto: KFC

V USA spolupracuje KFC s Beyond Meat. Nyní nabídne nemasové nugetky v Česku

0Zobrazit komentáře

Rostlinné variace oblíbených fastfoodových pochoutek v Česku už úspěšně představily McDonald’s i Burger King, nyní se k nim připojuje také KFC. Kuřecí řetězec do své nabídky zavádí nové – a zcela nekuřecí – nugetky. Rostlinná novinka s názvem Veggets bude nově k dostání ve vybraných tuzemských restauracích KFC, zejména v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a středních Čechách.

Ať už chtějí odlehčit žaludku, nebo planetě, stále více lidí volí bezmasé pokrmy. Pro nejmlsnější strávníky to však nemusí znamenat oběť v podobě rozloučení se s oblíbenými dobrotami. Díky rozmachu alternativ klasického masa si mohou pochutnat i zmírnit dopad na planetu či trávení. Stejný trend nově následuje i české KFC, které na menu svých poboček připisuje rostlinné nugety Veggets.

Kdo si chtěl dopřát v českých pobočkách KFC něco nemasového, musel dosud sáhnout po wrapech se sýrem halloumi. Nyní populární fastfoodový řetězec na tuzemském trhu poprvé představuje i rostlinnou alternativu svých pokrmů. Nekuřecí nugety budou k dostání jak samotné po třech nebo šesti, tak v menu s devíti nugetkami i v kyblíku s patnácti kousky.

„V KFC jdeme s dobou, sledujeme trendy a vnímáme také přání našich zákazníků. Naše nabídka s halloumi, která už nějaký pátek stálou nabídku osvěžuje, má u zákazníků velký úspěch. A my jsme se rozhodli, že chceme jít ještě dál. Zákazníci tak mohou ochutnat čistě rostlinné nugetky Veggets,“ říká Ivana Makalová Dlouhá, manažerka českého KFC. Zároveň se fanoušci kuřecího nemusí obávat, že by rostlinná verze ohrozila stávající masovou nabídku.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Oblíbené kuřecí nugetky z čerstvého masa u nás zákazníci vždycky najdou. Chceme však vyjít vstříc i lidem, kteří maso tolik nevyhledávají,“ upřesňuje Makalová Dlouhá. KFC totiž zaznamenává zvyšující se oblibu právě bezmasých pokrmů. Současně ale s odvoláním na průzkum agentury IPSOS připomíná, že úplné vyřazení masa čeští strávníci neplánují. Alespoň každý týden maso jí devět z deseti dotázaných, nicméně denně si ho dopřává asi jen pětina lidí.

V zámoří už před třemi lety KFC navázalo spolupráci se známou značkou masové alternativy Beyond Meat, v Evropě začalo podobně spolupracovat se značkou Quorn. Začátkem letoška pak v USA představilo právě i nekuřecí nugetky, na jaře pak začalo jednat se zmíněným Quornem o velké evropské expanzi. České zastoupení společnosti nicméně neuvedlo, jestli se v tuzemsku jedná o pokračování některé z těchto iniciativ.

McDonald’s, Burger King i IKEA bez masa

Alternativy masa už jsou v segmentu rychlého občerstvení v Česku vcelku zavedenou veličinou. Na rostlinnou vlnu nasedla například IKEA, v jejíchž prodejnách i v Česku najdete oblíbené kuličky v nemasové variantě. Loni na jaře představil řadu produktů Veggie i místní McDonald’s. Ten nicméně nevsadil na rostlinné maso, ale přímo na zeleninovou placku. A po ukončení spolupráce s firmou Beyond Meat si přichystalo nemasové novinky Burrito Loco spolu s českou Manou.

Rostlinné nugetky na český trh loni uvedl i Burger King, v jeho jinak masovém menu doplnily už delší dobu prodávaný Rebel Whopper ze sójového a pšeničného proteinu. Burgerkingovské nugety dokonce při vyzkoušení na vlastní chuťové pohárky překvapily nerozeznatelnou chutí od kuřecí varianty i totožnou strukturou. Stejně jako rebelský burger jsou složené ze pšeničného proteinu a sóji.

Teprve před pár týdny pak Burger King představil zbrusu nové nemasové menu. To sází na recepturu osvědčenou právě z Rebel Whopperu a nugetek, ale maso nahrazuje napříč nabídkou rozmanitých burgerů a wrapů. U původně kuřecích sendvičů stále platí, že alternativa je takřka k nerozeznání, při náhradě hovězího masa nicméně jsou už rozdíly o něco znatelnější. V Rakousku pak nedávno Burger King otevřel první provozovnu, která přednostně nabízí rostlinné produkty a alternativou je v ní klasické maso.

Zajímavé jsou také pokusy o výrobu masa v laboratořích bez usmrcení živých zvířat. Těm se věnuje například i brněnský startup Mewery, který kultivuje plnohodnotné vepřové maso, aniž by trpěl jediný čuník. Izraelský projekt Meati Foods zase získal miliardy na vývoj alternativních steaků z podhoubí. A jen za minulý rok veškeré snahy o udržitelnější přístup k masu přilákaly další miliardy v investicích a přinesly řadu inovací.

Aktualizace 28. 9. 13.00: České zastoupení KFC upřesnilo informaci o dostupnosti nového rostlinného produktu. Ten nebude minimálně zpočátku dostupný úplně ve všech jeho restauracích, ale zhruba v šedesáti pobočkách v Praze, Brně, Plzni a Ostravě.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

TRON: ARES

Přečtěte si takéVelký trailer na Tron: Ares láká na vizuály a hudbu Nine Inch NailsJe tu velký trailer na Tron: Ares. Láká na válku se stroji, originální vizuál a hudbu Nine Inch Nails

Newsletter Deli | Poslední vydání