V Pavlově otevřel Pohárek. Spojuje bistro, ubytování a sklípek pro 400 lahví vína

Dva týdny uplynuly a je tady čerstvý souhrn, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi rozličných gastronomických zážitků.

poharek-nahled-jidlo

Foto: Pohárek Pavlov

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které láká k dlouhému zastavení

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které ukrývá nejen spoustu gastronomického potěšení, ale také ubytování pro náročné. Na pražských Vinohradech se vyloupla druhá pobočka oblíbené pekárny i nová kavárna a celé Česko zažívá mušlobraní. Jak je vidno, konec září přinesl spoustu novinek na poli české gastroscény.

Pohárek Pavlov

Jihomoravský Pavlov láká na nové stavení, které vyrostlo na dvou původních až tři sta let starých sklepech. Ukrývá se zde stylové bistro se sklípkem, kde si můžete užít lokální vína, ale také pivo, kávu z brněnské pražírny Industra a k tomu něco na zub – třeba domácí pařížský salát, chléb s uzeným, farmářské sýry, uzeniny od vyhlášených řezníků z okolí nebo zákusky přímo od jednoho z majitelů.

Pohárek Pavlov vlastní a provozují Patrik Medřický a Barbora Karchová. Medřický prošel celou hierarchií Lidí z Baru – od doormana v Baru, který neexistuje přes barmana ve Whiskey baru až po šéfa marketingu celé skupiny. Karchová pak vybudovala projekt Rawmania, vydala kuchařku, pomohla otevřít několik podniků. Průpravu pro Pohárek tak mají více než slušnou. Medřický říká, že zdejší nabídka jídel a dobrot stojí na myšlence „jednoduše a kvalitně“.

„Sklepní část bude v následujících měsících doplněna o rozlehlou vinotéku čítající více než 400 druhů vín od vinařů z celé jižní Moravy. Ve vrchní části stavení se pak nachází čtyři apartmány, které uspokojí i ty nejnáročnější hosty,“ přibližuje Medřický. Čerstvý podnik má zatím otevřeno jen ve zkušebním provozu od čtvrtka do neděle se studenou kuchyní, postupně se ale rozšiřuje místo na sezení.

„Chceme, aby se u nás všichni potkávali – místní, turisté, cestovatelé, lovci gastronomických zážitků, páry na rande nad skleničkou parádního vína, přátelé na večírek a samotáři na precizně načepované plzeňské pivo,“ dodává Medřický.

poharek-1

Foto: Pohárek Pavlov

Majitelé Pohárku – Patrik Medřický a Barbora Karchová

Kin & K Bakery

Řemeslná pekárna Kin & K Bakery vznikla před rokem, kdy ji založila poměrně nevšední skupina nadšenců do pečiva. „Náš hlavní pekař Mauricio je doktor, ale vášeň pro pečení vyhrála. Pochází z Venezuely a řídí celý chod pekárny. S Haithamem, naším CEO z Jemenu, se poznal v restauraci, kde dříve pracoval. A pak tu máme Steffena, který pracoval v Amazonu,“ popisuje Karolína Šťastová z Kin & K Bakery.

První pobočka již nějaký ten pátek funguje jako aromaterapie ve formě pečeného lepku s máslem v pražské Galerii Harfa. Nyní skupina rozšířila své pole působnosti i na Vinohrady. Přímo na tepně spojující náměstí Míru s Florou – Korunní ulici – otevřela svou druhou pobočku, kam můžete každý den vyrazit na čerstvé croissanty, cruffiny (tedy hybridy mezi muffinem a croissantem), danishe, skořicové rolky nebo třeba také pro bochník kváskového chleba.

Kromě zmíněných klasik zde přidávají každý měsíc vždy dvě novinky – sladké i slané – a do nabídky zařadili také veganský dort. Českomoravská pobočka stále funguje jako základna, ze které se každé ráno přemístí část čerstvě napečených dobrot do Korunní.

kin-clanek-1

Foto: Kin & K Bakery

Na Vinohradech otevřela druhá pobočka oblíbené řemeslné pekárny

Version Coffee

Jeden by řekl, že Vinohrady už mají výběrových kaváren dost. Opak je ale pravdou, protože ať už zamíříte do jakékoliv z nich, každá praská ve švech. Velkou radost nejen milovníkům tmavého nápoje tak udělal nový podnik Version Coffee v Anglické ulici, kde podávají kávu z vlastní stejnojmenné pražírny a který zdobí obrazy od uměleckého uskupení Fruit Juice Collective.

„Chtěli jsme vytvořit místo s jedinečným duchem, které přivítá rozmanitý mix pražských rezidentů i návštěvníků. A protože jsme chtěli spojit pražení kávy s její přípravou a podáváním, dali jsme dohromady experty na nákup i pražení kávy, aby u nás hosté mohli vyzkoušet zrna, která jinde neochutnají,“ říká majitelka podniku Tatiana Apraksina.

Kromě kávy si tu můžete dopřát skvělé zákusky a večer sklenku vína. Kavárna je rozdělena na několik částí – velký oddělený stůl ocení ti, kdo hledají místo na práci, posezení u okna zase pozorovatelé dění na ulici.

version-clanek

Foto: Version Coffee

Vinohrady mají nový kavárenský přírůstek

Prague Mussel Week

Už od 26. září je v plném proudu týden mušlí, do kterého se zapojila stovka restaurací. A i když se podle názvu zdá, že jde pouze o restaurace pražské, mimopražští rozhodně nemusejí zoufat, protože vůně slávek se line i z podniků v Karlových Varech, Brně, České Lípě a dalších městech.

Pokud si chcete dopřát slávky na různé způsoby, můžete si vybrat jakoukoliv z restaurací na seznamu a po rychlé rezervaci získáte voucher na 1 + 1 porci zdarma. Připraveno je asi 30 tun mušlí a kuchaři počítají s tím, že uvaří 70 tisíc porcí. Všechny mušle pocházejí z nizozemského Yerseke, odkud se do Česka od výlovu dostanou za 17 hodin. Mušlobraní končí 2. října, takže je ještě čas vybrat si místo činu.

musle-clanek

Foto: Prague Mussel Week

Do neděle 2. října se koná již tradiční mušlobraní

***

Ajala z ovesného mléka

Brněnská čokoládovna Ajala si získala srdce milovníků poctivé čokolády. Její majitel Filip Teplý se od počátku inspiruje mayskými recepturami a tabulky vyrábí tak, aby co nejvíce vynikla chuť kakaa. Nyní Ajala představila mléčnou čokoládu pro vegany – správně tedy nemléčnou. Mléko v tabulce totiž nahradilo sušené ovesné nemléko od londýnských Minor Figures. A kdo tuhle značku ovesného nápoje zná, dobře ví, že jde o jednu z nejkrémovějších záležitostí. Ve spojení s kakaem z Ugandy vzniká výrazná oříšková chuť s nádechem karamelu.

ajala-clanek

Foto: Ajala

Česká Ajala představila novou mléčnou čokoládu pro vegany