Z robota nejvíc cool šéfem. Mark Zuckerberg 2.0 nosí drahé hodinky, oversized trika a kudrlinky

Zuck nasazuje nový styl. Dává sbohem tlumeným korporátním linkám. Teď je z něj nejstylovější technologický šéf, kterému zatleská i Gen Z.

Filip HouskaFilip Houska

zuck20-2

Foto: CNET/YouTube / Meta / CzechCrunch

Zuck teď, Zuck tehdy

0Zobrazit komentáře

Nenosil skoro nic jiného než šedivé tričko, džíny a tenisky. A když na to přišlo, nahodil mikinu. Se svým jměním mohl vyprazdňovat sklady nejluxusnějším značkám, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ale raději vsadil na minimalistický styl, u něhož nemusel každé ráno přemýšlet a měl mentální kapacitu řešit jiné, důležitější věci. Třeba řízení společnosti Meta s tržní hodnotou okolo 1,4 bilionu dolarů. Časy se ale mění. A tak vznikl Zuck 2.0, který se od humanoidní estetiky dost vzdaluje. Jeho proměna přitom není tak povrchní, jak se může zdát.

V květnu Mark Zuckerberg oslavil čtyřicáté narozeniny a prakticky si tak odstartoval svou novou dekádu, v průběhu které chce opět změnit to, jak lidé přistupují ke komunikaci. Už dříve to udělal se sociální sítí Facebook, jejíž dopad byl naprosto zásadní, pokračoval přes Instagram a WhatsApp – a teď sází na chytré brýle, které by měly být tím jediným, co člověk potřebuje, aby se spojil s okolním světem.

Potvrdil to i před pár dny na konferenci Connect, kterou každoročně pořádá jeho společnost Meta, kde ukázal mimo jiné Orion, nový typ chytrých brýlí pro rozšířenou realitu s cílem výhledově nahradit telefony. A protože má jít o skutečně velmi osobní produkt, věří, že se stane i jakýmsi lifestylovým doplňkem, který by dotvářel styl jejich uživatelů. Zdá se, že Mark Zuckerberg jde sám příkladem.

meta-orion-1

Přečtěte si takéMeta ukázala brýle pro rozšířenou realitu. Mají nahradit telefonyMeta ukázala nové brýle pro rozšířenou realitu. Cílem je nahradit telefony, zatím si je ale nekoupíte

Čtvrtý nejbohatší muž světa se jměním okolo dvou set miliard dolarů se za poslední měsíce změnil k nepoznání. V první řadě si nechal dorůst vlasy. Místo tradičního kratičkého střihu si oblíbil delší, kudrlinkový haircut, se kterým se běžní lidé zřejmě více ztotožní, respektive lze s nadsázkou říct, že Zuckerberg vypadá o něco lidštěji. Jako jeden z davu. Jako někdo, kdo už nechce být vnímám příliš korporátně.

S tím se pojí i šatník, přesněji řečeno jeho trička. Zatímco dosud nosil výhradně šedivá trička s krátkým rukávem, dnes vystupuje s prémiovými, oversized kousky, které mají často i výrazný potisk. Obzvlášť velký zájem vzbudilo tmavé tričko s designovým nápisem Aut Zuck Aut Nihil, což je odkaz na slavnou římskou frázi Aut Caesar Aut Nihil, tedy v překladu něco jako Buď Caesar, nebo nic.

Na dalším z nových triček Zuckerberg spolupracoval s íránsko-americkým módním návrhářem Mikem Amirim, který pro něj vytvořil designový řecký nápis ΠΑΘΕ ΜΑΘΕ, respektive Učím se skrze zkušenosti. V podcastu moderátorky Cleo Abram se pak ukázal s tričkem zdůrazňujícím jeho zálibu v matematice a státě Massachusetts, kde stojí Harvardova univerzita. Tam studoval a položil základní stavební kámen Facebooku.

Čím dál více si veřejnost na Zuckovi všímala i drahých hodinek, což je na něj také velmi neobvyklé. Změna je ale zjevně život – a výkonný ředitel Mety si oblíbil hned několik modelů, nad kterými Reddit a další diskuzní fóra spekulují, kolik desítek tisíc dolarů asi mohou stát. Tady je jeden z nich. Se zajímavým komentářem přišel mimo jiné novinář Martin Peers ze serveru The Information, který ve svém newsletteru napsal, že se chce odlišit hlavně od Applu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Není tajemstvím, že Meta a Apple nemají zrovna přátelské vztahy. Jsou to konkurenti, a to minimálně na poli chytrých brýlí, respektive headsetů. Proto když Apple uvedl své Apple Vision Pro na trh, vyzkoušel si je i Zuckerberg, který pak veřejně pronesl, že jejich Quest „je prostě lepší“. A byť se to může zdát jako přehnané, to, že Zuck nosí drahé hodinky, může znamenat i distancování od lidí z Applu, kteří na veřejnosti nasazují subtilní Apple Watch.

Zuckerbergův přerod ze stylu humanoidního robota na flegmatického moderního člověka ale nemusí být nutně postaven na tom, jak obměnil svůj šatník. Velkou roli v tom hraje i jeho změna mindsetu, kdy chce jednou provždy – po řadě politických kontroverzí a skandálů – oddělit svou image od všeho, co je nebo co by mohlo být vykládáno jako stranické politické úsilí.

Skoro by se dalo říct, že s něj stal libertarián, tedy někdo, kdo chce prosazovat hlavně vlastní svobodu a autonomii a má zpravidla skepsi k autoritám a státní moci. Ostatně minulost, kdy byl grilován na půdě amerického Kongresu a čelil obřím pokutám za nakládání s uživatelskými daty, ho naučila. Proto jeho zmíněné tričko s hláškou Aut Zuck Aut Nihil, tedy Buď Zuck, nebo nic může mnohé naznačovat.

Červíci v mouce nejsou známkou biokvality. Odbornice radí, jak zacházet bezpečně s potravinami

Jitka Götzová má na ministerstvu zemědělství na starosti bezpečnost a kvalitu potravin. Přistanou jí tak na stole všechny problémy s jídlem.

Jitka Götzová, MZE

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jitka Götzová má na ministerstvu zemědělství na starosti bezpečnost a kvalitu potravin

„Moje kamarádka mi říkala, že když si kupovala mouku v jedné prodejně, kde je nebalené zboží, tak v ní byl nějaký hmyz. A obsluha jí řekla, že to znamená, že je to bezpečná potravina, do které se nebojí vlézt i hmyz, protože neobsahuje pesticidy,“ vypráví Jitka Götzová, která má na ministerstvu zemědělství na starosti odbor zabývající se bezpečností potravin. Ten zároveň zaštiťuje probíhající evropskou kampaň #Safe2EatEU organizovanou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). „To samozřejmě není pravda, podle toho se naopak pozná, že prodejce je čuně,“ dodává s úsměvem. Když jsou podle ní v mouce červíci, znamená to jen a pouze, že je špatně skladovaná. Pokud je skladovaná dobře, nic by se do ní nemělo dostat.

Cokoliv podezřelého ohledně potravin se objeví u českých výrobců, prodejců nebo v českých restauracích, skončí na stole právě Jitky Götzové. Na otázku, kam by se se svými zkušenostmi nešla nikdy najíst, odpovídá rozhodně: „Já se vždy orientuji podle toho, jak je uvnitř čisto. Nejlepším ukazatelem jsou asi toalety. A pak když člověk vidí, jak tam například servírují jídlo,“ popisuje Götzová. „A netýká se to jen pouličních restauračních zařízení nebo něčeho malého. Občas nejdu ani do velké zavedené restaurace. Řeknu si, že to není místo, kde bych chtěla jíst.“

Druhým dechem ale dodává, že kontrola kvality a nezávadnosti potravin je u nás na špičkové úrovni. „V České republice máme jeden z nejlépe fungujících systémů, které kontrolují bezpečnost a kvalitu potravin. A to od výrobců přes obchodníky až po restaurace,“ popisuje Götzová. „Jsme na ministerstvu pyšní na to, že nemáme žádnou aféru s potravinami, jako se například staly v Německu s E.coli v klíčcích nebo v Belgii s dioxiny ve výrobě hranolek.“ V rozhovoru se Jitka Götzová podělila o tipy, jak se otravě z jídla vyhnout i v domácích podmínkách.

Minimální trvanlivost vs. spotřebujte do?

„Data minimální trvanlivosti“ a „spotřebujte do“ se podle Götzové pletou lidem často. „Jednoduchá rada je, že pokud jde o potraviny, které se rychle kazí, pak je na nich většinou napsáno spotřebujte do,“ říká Götzová. Jde podle ní hlavně o maso, mléčné výrobky, jogurty nebo lahůdky. Tyto potraviny se opravdu musí spotřebovat do data napsaného na obalu a po něm už se nesmí ani prodávat.

jitka-gotzova-2

Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství

„Oproti tomu minimální trvanlivost je většinou napsaná na potravinách, které mají trvanlivost dlouhou,“ popisuje. Jde o oleje, mouky a podobně. „To datum říká, do kdy si potravina udržuje svoji nejlepší kvalitu. Prodávat tyto potraviny lze i po jeho uplynutí, ale ve speciálním regálu a například se slevou. Doma je ale vyhazovat nemusíme. Ale určitě bych každou potravinu nejdříve zkontrolovala, než ji použiji,“ dodává Jitka Götzová.

Meal prep na týden dopředu?

Na sociálních sítích jsou populární videa, na kterých si lidé připravují v neděli jídlo na celý týden dopředu. Je tohle jídlo pak ale zdravotně nezávadné? „U vařeného jídla záleží, jak rychle ho zachladíme. To doma většinou moc rychle nejde. Takže guláš nebo různé omáčky bych doporučila držet v lednici maximálně dva tři dny. Případně pokud mám doma víc porcí, tak si část zamrazit,“ říká odbornice. Krájená zelenina a ovoce, kterou dáme do lednice hned, vydrží déle, nejspíš ale okorá.

Pro skladování syrového masa je v lednici nejlepší takzvaná „nulová zóna“, což je polička, ve které se dá nastavit nula stupňů Celsia. Jinak je ideální v lednici držet čtyři pět stupňů Celsia. „Při vaření doporučujeme dodržovat hygienu stejnou, jakou dodržují potravinářské provozy nebo restaurace. Riziko, že sami kontaminujeme jídlo, které uvaříme, je velké,“ popisuje Götzová. Je podle ní dobré mít jedno speciální prkénko na maso, jiné na zeleninu a chléb. Stejně tak mít rozdělené nože a pravidelně je umývat.

cihi0397

Přečtěte si takéKro se spojilo s brněnskou snídaňovou legendou EggoKro se spojilo s brněnskou snídaňovou legendou Eggo. Celý rok budou vařit to nejlepší z obou světů

Zásadní je také při přípravě masa podle Götzové neomývat ho předem. „Nedoporučovala bych to. Už z obchodu je připraveno tak, abyste ho mohli jen rozporcovat a dát vařit nebo péct.“ Například drůbeží maso je totiž přirozeně kontaminované různými bakteriemi, které mohou způsobovat zažívací potíže, ty se ale právě vařením zahubí. „Tím, že drůbež omyjeme ve dřezu a pustíme na ni vodu, se voda rozstříkne po okolí a s ní i bakterie. Kontaminujeme si tak jimi celý dřez,“ popisuje Götzová.

Dumpster diving jako nebezpečné hobby

Dumpster diving, tedy získávání potravin z popelnic na odpad u super- a hypermarketů, je podle Götzové zahrávání si se životy lidí. „I z legislativního pohledu je to pro mne něco naprosto nepochopitelného. Prodejce má povinnost zajistit odpady tak, aby se k nim nikdo nedostal. Přiznám se ale, že lovení jídla z popelnic jsem v Čechách nikdy nezaznamenala,“ kroutí hlavou Götzová. Zároveň říká, že u nás ale ani tolik odpadů k prohledávání není. Řetězce totiž většinu potravin, které už neprodají, protože by prošly, darují potravinovým bankám.

Oproti tomu tašky s horší zeleninou a ovocem, které teď často lze zakoupit se slevou v supermarketech, jsou podle ní naprosto v pořádku. „Nikdy to ale nesmí být potraviny nahnilé nebo plesnivé, ale mohou to být například poslední kousky a podobně.“ I takové projekty pomáhají předejít plýtvání potravinami. „U nás se sice nevyhazuje tolik jídla jako v jiných státech Evropy, ale pořád je to hodně, zhruba 400 000 tun potravin ročně,“ popisuje.

grok-2

Přečtěte si takéNoví virtuální společníci od Groka se utrhli ze řetězuNabízí režim pro dospělé a plánují únos papeže. Noví virtuální společníci od Groka se utrhli ze řetězu

Z dat vyplývá, že nejvíce plýtvají domácnosti. Vyhazuje se ovoce, zelenina a pečivo. Aby se tomu zamezilo, doporučuje Jitka Götzová nakupovat s rozmyslem, podle seznamu a plánovat si, co bude člověk vařit. „Pokud víme, že něco nestihneme spotřebovat, tak to zpracovat, zamrazit, usušit. A také číst v obchodě etikety a všímat si data spotřeby,“ uzavírá.

CC Native

Partnerem článku je Informační centrum bezpečnosti potravin