Tech celebrity s kořeny v Česku: Nechybí zakladatel Uberu, ani investor a herec Ashton Kutcher

kutcher
0Zobrazit komentáře

Když se na vzdáleném západě řekne Česká republika, jen málokdo si opravdu vybaví nějakou malou zemi uprostřed Evropy, natož její historii nebo návaznost na dějiny. I přesto, například jen v USA, žije přes 1,6 milionů lidí s českými kořeny, a mezi nimi se často objevují i známa jména. Nejen osobnosti jako George Bush, Miloš Forman nebo nespočet, dnes již amerických, ale původně českých hokejistů, modelek a dalších, ale také pár zásadních technologických celebrit.

Mezi těmi nejzásadnějšími je určitě zakladatel největšího přepravního startupu Uber, Travis Kalanick, který se narodil v roce 1976 v kalifornském Los Angeles a který je podle záznamů z poloviny Čech, s původním příjmením Kulhánek. Ten se narodil Bonnie Renne a Donaldu Edwardu Kalanickovi, jehož prarodiče imigrovali do USA s původním jménem Jan Kulhánek, později John Kalanick, a Marie Zeyock.

motejlekskocdopole

Přečtěte si takéMotejlek.com opouští investor Ondřej Tomek. Zpět ho získávají Motejlek a SkočdopoleMotejlek.com opouští investor Ondřej Tomek. Zpět ho získávají Motejlek a Skočdopole

Mimo své české kořeny je Travis z části Polák, Němec a Ir. Oproti tomu například Ashton Kutcher, jehož původní jméno bylo Kučera, a jenž je známý především jako model, herec a v posledních letech i úspěšný podnikatel a investor, který byl jedním z prvních, kdo vložil peníze do startupů jako Airbnb nebo Uber, je podle všeho Čech z 62,5 %.

kalanick

Foto: Fortune Live Media/Flickr

Bývalý CEO Uberu, Travis Kalanick

Jeho dědeček byl synem Marie Beth Sedlacek a Michaela Johna Kutchera, který se narodil Janu Kuřerovi a Anně Lenochové, která pak dále Františku Sedláčkovi a Anně Novotné. Rodina si poté změnila díky své emigraci příjmení na Kutcher, pro snadnější výslovnost v nové zemi. Ashton momentálně žije se svojí ženou, Milou Kunis, taktéž herečkou, která původem pochází z Ukrajiny.

Možná je jich mnohem více

Nedaleko od českých hranic má kořeny i jeden z nejvlivnějších podnikatelů a zakladatelů jedné z nejbohatších firem světa, Steve Jobs, jehož biologický otec, Abdulfattah John Jandali, uprchl do Ameriky jako syrský imigrant, kterému se podařilo tohoto génia splodit s Joanne Carole, Němkou se švýcarskými předky. Oba se po porodu rozhodli dát Steva k adopci kalifonskému páru Paulu Reinhondu Jobsovi a Claře Jobsové, po nichž získal celé své jméno Steven Paul Jobs.

stevejobs

Veřejné záznamy serveru Ancestry.com sahající až do několikasetleté historie jsou mnohdy mírně zavádějící nebo nekompletní, proto je možné, že mezi dalšími známými jmény je nespočet lidí s českými nebo obecně středoevropskými kořeny, které nikdy neodhalíme. Každopádně je dobré vědět, že i když je například v USA jen minimum úspěšných a veřejně známých lidí, kteří emigrovali sami přímo z Česka, máme tam i spoustu dalších, kteří byli původně součástí.

Foto: Fortune Live Media / Flickr, TechCrunch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym