Samozavazovací boty z Návratu do budoucnosti se začnou prodávat již příští měsíc

Filip HouskaFilip Houska

nikehyperadapt10_0921_mp
0Zobrazit komentáře

Scéna, kdy Marty McFly sedící na kraji sedačky kultovní automobilu De Lorean DMC-12 nazuje boty značky Nike, které se mu automaticky samy zavážou, se stala ikonickým prvkem celé filmové trilogie Návrat do budoucnosti. Americký sportovní gigant již v roce 2015, přesněji 21. října (v tento den totiž hlavní aktéři přicestovali do „budoucnosti“) oznámil, že takový obuvnický experiment bude skutečně k prodeji.

K tomu se nyní schyluje. Vůbec první samozavazovací boty na světě se mají dostat na trh 28. října letošního roku. Jmenují se Nike HyperAdapt 1.0 a funkčně jsou inspirovány obuví, kterou nosil představitel Martyho McFlye, Michael J. Fox. Informoval o tom server Wired.

pokemon-go-3-2-970×647-c

Přečtěte si takéTento chytrý náramek umožňuje chytat Pokémony bez telefonuTento chytrý náramek umožňuje chytat Pokémony bez telefonu

Zajímavostí na této novince je hned několik. Každá bota má v sobě například zabudovaný kabelový systém vyrobený z rybářského vlasce a tlakový senzor na podrážce. Po vsunutí nohy dovnitř tento systém rozpozná jistý pohyb a na základě specifického tlakového algoritmu se samy zavážou. V případě, že by byla bota příliš těsně uvázána, tak je možné ji povolit pomocí tlačítek na jazyku.

nikehyperadapt10_0921_1

Pozoruhodnou vlastností je také nutnost nabíjení, což je na dnešní dobu značně atypické. Světelné LED diody, kterými jsou Nike HyperAdapt 1.0 vybaveny v zadní části, upozorňují na situaci, kdy dochází baterie. K dosažení plné baterie je zapotřebí obětovat tři hodiny, které se však následně přemění až ve dvoutýdenní plnohodnotnou možnost užívání. Dobíjí se pomocí magnetické klipsy, jež je součástí balení.

I když se boty prezentují jako samozavazovací, tak prakticky není ani co zavazovat. Nylonové tkaničky tam sice jsou a na pohled se skutečně zavazují, ovšem nejsou tím prvkem, který byl držel botu pevně na noze. V jistém slova smyslu se jedná pouze o „vizuální trik“.

nikehyperadapt10_0921_2

Boty jako takové plní účel, který byl nastaven v Návratu do budoucnosti, ovšem vypadají zcela jinak. Nemají přílišný futuristický vzhled, nýbrž se tváří jako klasické sportovní boty. Cíl společnosti je v tomto případě poměrně zřejmý – model HyperAdapt 1.0 má mířit i na běžné lidi a nebýt jen filmovou rekvizitou pro skalní fanoušky.

Do prodeje by se měli dostat přibližně za měsíc. K zakoupení budou však pouze ve vybraných obchodech po Spojených státech a vzhledem k tomu, že boty procházely poměrně náročným vývojem, tak tomu bude také odpovídat i výsledná cena. Ta však známá prozatím není.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym