Designér Slacku, Pavel Maček hovořil v Praze o práci a životě v Silicon Valley

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Karlínské kanceláře vývojářské společnosti STRV, se v posledních několika měsících staly centrem všech příznivců technologického průmyslu a hlavně v něm úspěšných Čechů. Sérii přednášek Silicon Valley Insights, která postupně představovala Čechy úspěšné v ikonické kalifornské oblasti, zde zakončil letos svým příběhem a vtipným povídáním plným sakrasmu Pavel Maček, který je v současné době produktovým designérem Slacku, komunikační aplikace pro týmy s více než 4 miliony denních uživatelů.

Pavel, stejně jako jiní hosté, mluvil na pódiu s COO STRV Lubo Smidem, který začal spíše otázkami osobnějšího charakteru. Naplněný sál si tak nejdříve vyslechl, jak Pavel začínal souběžně se studii na Masarykově univerzitě jako freelance designér webových stránek. V roce 2008 nastoupil do své první práce v brněnském studiu Pecka Design, které existuje dodnes.

barta

Přečtěte si takéJan Barta a spol. prodává za přibližně 1 miliardu korun většinový podíl v holdingu NetBrokersJan Barta a spol. prodává za přibližně 1 miliardu korun většinový podíl v holdingu NetBrokers

Mimo jiných pozic v moravské metropoli se také ve stejné vydal do švédského města Uppsala na tamější univerzitu. Podle jeho slov mu tato krátká výuka po dobu jednoho semestru dala hodně, přesto se rozhodl dokončit i magisterská studia na své domovské univerzitě. V Brně tak zůstal na různých pracovních pozicích do října 2013.

Rok a půl a pak návrat do ČR?

Pak se daly věci do pohybu. Přišla nabídka z kalifornské firmy Screenhero, která jednoduše řečeno pracovala na konceptu, kdy dva uživatelé mohli pracovat vzdáleně na jednom počítači. I s manželkou se tak Pavel rozhodl přestěhovat, s pomocí svých kolegů to ale šlo poměrně hladce. Prvních 14 dní sice Pavel spal přímo ve firmě, avšak měl zde lepší zázemí než v kdejakém hotelu. Původním plánem bylo zůstat 1,5 roku a pak se vrátit zpět do rodné země.

1

Situace se stabilizovala, ba vyvíjela k lepšímu, a tak zrovna v době, kdy už Pavel s manželkou začali plánovat cestu zpět do Česka, objevil se na scéně Slack, který Screenhero odkoupil. Plán s 1,5 roku dlouhým pracovním pobytem tak vzal za své. Přechod do nové pozice byl díky přímé aktivizaci poměrně snadný, i přesto ale Slack neponechal nic náhodě a prošel všechnu Pavlovu dosavadní práci.

Ve Slacku se stal součástí týmu „Calls“, který má za úkol integraci videa, hovorů, videohovorů a screen-sharingu. Poslední položkou se ostatně zabýval i v Screenhero. To bylo v lednu 2015 a na stejné pozici zůstává dodnes. Za tuto krátkou dobu se ale stihl Slack opravdu monstrózním způsobem rozrůst, proto Pavel mohl říct více i o tom, jak taková proměna probíhala.

Každý zaměstnanec dělá 2 hodiny týdně zákaznickou podporu

V době kdy přišel Pavel do Slacku měla firma 70 zaměstnanců, dnes jich je už více než 600. Taková změna je sice velmi rychlá a radikální, avšak Pavel tvrdí, že základní věci, jako například hodnoty, zůstaly stejné. Popsal i několik pravidel, které ve Slacku fungují, například takové, které říká, že každý zaměstnanec dělá nejméně dvě hodiny týdně podporu, tak, aby nikdy neztratil kontakt se svými zákazníky. Jedním z hlavních důvodů, proč má rád práci ve Slacku je také to, že jeho kolegy nezajímá jen svoje práce, ale i práce druhých a vždy dokáží pomoct spolupracovníkovi v nouzi.

pavelmacek-3

Při zodpovídání následných otázek se Pavel vyjádřil i ke službám Workplace od Facebooku a Microsoft Teams, které jsou přímými konkurenty Slacku. Z jeho pohledu je prý vždy zajímavé, když se o nový trh začne zajímat velká korporace. Má totiž takřka neomezené finanční a personální zdroje. U nástroje od Microsoftu vyzdvihl například integraci Skypu či Excellu, Facebook popsal ve smyslu konkurenčního boje jako schopný celek vytvářet rychle a efektivně nová řešení.

Největšími zdroji inspirace jsou mu lidé okolo něj, články na blogovací platformě Medium, či „vylepšené nápady ukradené od svých kolegů“. Celkově, inspiruje ho prý téměř všechno kromě práce (berte samozřejmě s nutnou dávkou nadsázky).

Mít hodnoty a žít podle nich

K firemní kultuře se ještě vrátil, když sdílel několik typů na lepší vnitřní uspořádání firmy. Jakožto člověk, co ve Slacku prodělal velkou změnu i po personální stránce k tomu má co říci. Je prý důležité mít hodnoty, žít podle těchto hodnot a odměňovat své lidi za to, že podle těchto hodnot skutečně žijí. Dále je prý třeba dát svým zaměstnancům čas k tomu, aby se poznali. Zkrátka, tím, že zaměstnavatel bude starat a zajímat o vnitřní dění ve firmě, se prý podle něj dají vyřešit mnohá úskalí.

slack-main

Pro zajímavost sdílel i informace o tom, jak vypadá pracovní komunikace na Slacku lidí, kteří jsou jeho tvůrci. Vše je velmi podrobně rozdělené – celé rozhraní tvoří více než tisícovka kanálů, kde každý z malých týmů má svůj, vedení firma má svůj, každý segment Slacku má svůj na report chyb či každá lokalita na světě svůj firemní oznámení.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym