Bitcoin by se měl brzy dočkat aktualizace, která má zrychlit a zlevnit transakce v celé síti

bttt1
0Zobrazit komentáře

Obchod s kryptoměnami je novodobý trend, který následuje čím dál více investorů, ale i neznalých nadšenců. Z temných zákoutí darknetu se kryptoměny propracovaly až do obrovských směnárem, fyzických „bankomatů“ či na běžné e-shopy – z několika dolarů či centů na stovky až tisíce dolarů. Málokdo si ovšem uvědomuje, že i taková technologie má množství limitací.

Právě s těmito problémy se momentálně potýká nejrozšířenější měna, Bitcoin, která se datuje do roku 2009, a která chtě nechtě narazila na maximum své kapacity. Technologie stojící za Bitcoinem je postavena na tom principu, že ti, co síť využívají platí těžařům za jednotlivé transakce, jenž probíhají v blocích, kam se ukládají jako data o velikosti až 1 MB. Kvůli vysokému počtu transakcí se ovšem cena za jednu transakci pohybuje na zhruba 87 centech.

damejidloceo

Přečtěte si takéDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových místDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových míst

Bitcoin je navíc limitovaný přibližně 7 transakcemi za sekundu – pro srovnání, Visa jich za vteřinu uskuteční přes dva tisíce. Možností, jak situaci řešit, bylo například rozdělení na dvě kryptoměny, což komunita těžařů takřka jednohlasně zavrhla. Další a velmi pravděpodobnou je implementace změny kódu s názvem SegWit, která dokáže do jednoho bloku vměstnat více transakcí.

bt

Aktuální hodnota Bitcoinu v dolarech

To by ve výsledku znamenalo snížení ceny za jednu provedenou transakci, stejně jako zrychlení přenosů. Momentálně se totiž transakce mohou protáhnout i na několik hodin, což je zásadní problém pro konzumní zákazníky směnárem jako třeba Coinbase. Pokud se vývojáři Bitcoinu pro změny rozhodnou, měly by být postupně implementovány během podzimu letošního roku.