Mark Zuckerberg se kvůli skandálům Facebooku intenzivně připravuje na slyšení před americkým Kongresem

0Zobrazit komentáře

Zakladatel a CEO Facebooku Mark Zuckerberg je několik posledních týdnů pod obrovským tlakem v souvislosti s nejrůznějšími problémy ohledně využití dat Facebooku třetí stranou pro politické účely, soukromí uživatelů a také podrobností o tom, jak přesně sleduje své uživatele a jak s informacemi dále nakládá. Jeho nejtěžší zkouška má ale teprve přijít, a to již zítra.

Během úterka má totiž Zuckerberg vystoupit před Kongresem Spojených států amerických, kde bude skládat pravděpodobně svoji vůbec nejtěžší zkoušku v historii celé firmy. Musí totiž vysvětlit a zároveň obhájit některé postupy Facebooku, určit jasnou strategii dalšího vývoje firmy a nakládání s daty a zároveň jasně určit hranici toho, kde končí Facebook jako sociální síť, která slouží především pro zábavu a kde začíná takřka veřejná služba, která napřímo ovlivňuje životy miliard lidí.

gandalf

Přečtěte si takéAmazon začne do dvou let natáčet svoji adaptaci Pána prstenů. Stát ho má až miliardu dolarůAmazon začne do dvou let natáčet svoji adaptaci Pána prstenů. Stát ho má až miliardu dolarů

Představte si tak nyní obrovský tlak, kterému musí jako ředitel jedné z největších a nejhodnotnějších firem světa čelit. Nejde jen o samotnou obhajobu před kongresem, ale o celou budoucnost firmy a také jeho postu v jejím vedení. Pokud Zuckerberg kongres nepřesvědčí, může to mít za následek jeho odvolání z funkce CEO a také přísnější postihy za nesprávné využití soukromých dat.

fb3

Nové a přehlednější nastavení soukromí na Facebooku

Zuckerberg tak v úterý vymění své ikonické šedé tričko, které nosí téměř denně, za reprezentativní oblek a začne svůj dvoudenní maraton ve Washingtonu D.C., kde se objeví hned na několika slyšeních. Kongres bude chtít přesvědčit o tom, že Facebook absolutně zamezí možnému využití svých dat pro zahraniční politické účely a že vytvoří sadu nástrojů, kterými bude chránit soukromí uživatelů na mnohem vyšší úrovni. S tím už ostatně začal představením nového centra pro nastavení soukromí.

Zodpovědný přístup i nervozita

Kromě nových nástrojů a zamezení budoucích přešlapů se má ale Zuckerberg také omluvit za jednání Facebooku v posledních letech, které byly často na hraně nebo přehlíženy vedením. O tom, že je Zuckerberg opravdu nervózní a chce udělat jen ten nejlepší dojem svědčí fakt, že si již před necelými 2 týdny najal tým expertů, kteří s ním procházejí modelové situace a nepříjemné otázky, které by mohl od představitelů kongresu obdržet.

Mimochodem jeden ze speciálních asistentů v týmu dříve radil například bývalému americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi a chce se postarat o to, že Zuckerberga během následujících dvou dnů nic nepřekvapí. Kromě množství lidí, kteří ho učí správné rétorice a simulují možné prostředí, má kolem sebe CEO Facebooku také tým právníků z právnické firmy WilmerHale.

mark_zuckerberg_1

Ti ho naopak připraví na specifické otázky, které mohou mít představitelé tvorby nových zákonů v souvislosti s úniky dat, a také na to, jak správně protistraně odpovídat v případě, že bude během své odpovědi několikrát přerušen doplňujícími dotazy. Mimo tohoto přímého týmu, který jedná se Zuckerbergem na denní bázi, je připraven také další tým pro komunikaci s médii a s řešením možných nepříjemných situací, jako například, kdy vyjde najevo další skandál nebo kdy se kongres k celé situaci postaví negativně.

Vyústění situace již ve středu

Situace kolem slyšení u amerického kongresu je velmi ojedinělá a i v případě veřejných problémů uvnitř největších společností jako Apple, Microsoft či Google, většinou na podobné slyšení ze strany CEO firem nedochází. Doufejme tedy, že se po jednání mezi kongresem a Facebookem podaří v situaci nastolit jistý řád a firma se zaváže k tomu, že bude k datům svých uživatelů přistupovat mnohem obezřetněji a že udělá vše proto, aby podobným situacím v budoucnu zamezila. To vše se dozvíme nejpozději ve středu.

V očích veřejnosti si Facebook získal několik plusových bodů po tom, co zásadně upravil své obchodní podmínky a podmínky ochrany soukromí, stejně jako přepracoval nástroje pro nastavení soukromí, umožnil stažení veškerých osobních dat z Facebooku a přiznal se k tomu jak a proč sleduje konverzace uživatelů ve Facebook Messengeru, kde jim brzo nabídne možnost kompletního promazání historie.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym