Seznam představil novou mobilní aplikaci pro Mapy.cz

Nela VítováNela Vítová

mapy1
0Zobrazit komentáře

Turistická aplikace Mapy.cz od Seznamu představila novou podobu. Změny, které se zatím dotkly verze pro operační systém Android (nová aplikace pro iOS a Windows 10 bude k dispozici 4. června) konkrétně přináší novou podobu zobrazení s důrazem na samotnou mapu nebo možnost ovládání palcem jedné ruky, třeba i v rukavicích. Další vylepšená funkce Moje mapy, dříve Batůžek, cestovatelům umožní přehledně si vytvářet a organizovat složky s důležitými informacemi zaznamenaných v průběhu cest v mobilní i webové aplikaci Mapy.cz napříč všemi platformami.

Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz, říká: „Největší důraz je kladený na samotnou mapu, protože od našich uživatelů víme, že je to základní prvek aplikace, na který se mohou spolehnout, a proto je nyní roztažena přes celý displej a dostala podporu pro otáčení prsty. Pohráli jsme si i s měřítkem mapy, které jsme posunuli k intuitivnímu ovládání tím, že si na mapě sami cokoli změříte dvěma prsty položenými na displej.“

Funkci dříve známou jako Batůžek nyní nahrazují Moje mapy

Manažer služby Mapy.cz, Martin Jeřábek, komentuje vylepšení: „Moje mapy sdružují všechen uživatelský obsah, který si mohou lidé v aplikaci nebo na webu vytvořit, případně zaznamenat. Jednoduše si teď vytvoří složky a rozřadí si pracovní a víkendové plány nebo aktivity. Bez problémů si mohou vytvořit složku například ‘Dovolená Krkonoše’ se všemi trasami, tipy na výlet či zajímavými restauracemi. Vše budou mít pohromadě na jednom místě.“

V práci s uloženými složkami by nyní měla uživatelům napomoci i možnost ovládání jedním prstem.

furch

Přečtěte si takéČeský výrobce kytar Furch nově umožňuje tvorbu vlastní originální kytary z výběrového dřevaČeský výrobce kytar Furch nově umožňuje tvorbu vlastní originální kytary z výběrového dřeva

Funkce Stopař umí nově rozpoznat druhy vykonávané aktivity

Ke sledování výkonnosti cestovatelé užívají funkce Stopař, která pomáhá k lepší orientaci v terénu nebo mapování samotného výletu. Nová podoba aplikace této funkci umožňuje rozpoznat aktivity, které uživatel vykonává, ukládat o nich veškeré záznamy a na základě toho je třídit podle druhu aktivity a času.

„Zapracovali jsme zatím část změn jako například rozpoznání aktivity. Zároveň plánujeme další vylepšení, směřující k automatickému zastavování záznamu, když se uživatel nepohybuje, případně rozdělení záznamu, když si aplikaci třeba zapomenete vypnout po výletě pěšky a jedete pak autem. Ta budou přicházet během následujících měsíců, aby byla hotová do hlavní letní sezony,“ komentuje dále Faifer.

Prvkem, který si zřejmě oblíbí především zahraniční uživatelé aplikace, je možnost hlasové navigace, která nyní funguje v pěti dalších jazycích. Dosud byla dostupná pouze v češtině a angličtina, nyní však přibyla navíc polština, němčina, ruština, španělština a francouzština.

map1

K vytváření tras slouží tzv. Plánovač, ve kterém je možné si naplánovat trasu poskládanou z různých druhů dopravy.

„Ověřili jsme si, že je v tomto druhu plánování potenciál, a proto zkoušíme tuto myšlenku dále rozvést. Můžeme to tak udělat díky složkám v Moje mapy, kam si nově uživatelé mohou skládat jednotlivé trasy s rozdílnou dopravou za sebe. Díky tomu můžeme nechat v základu jen jeden druh dopravy na plánované trase,“ doplňuje Martin Jeřábek.

Změn se dočkala také funkce Výlet po okolí, která nově nabízí možnost plánování tras v offline režimu. Slouží především pro cestovatele, kteří mají na výlet omezený čas a neplánují vyrazit daleko. Velkou výhodou je, že funkci lze díky rozšíření map využít kdekoliv na světě.

„Když máte dvě hodiny času a nevíte kam vyrazit, funkce poradí,“ upřesňuje Faifer.

Mapy.cz pro iOS nabízí nově stejné možnosti jako verze pro Android

Jak už jsme zmínili na začátku, 4. června 2018 bude dostupná verze Mapy.cz také pro operační systém iOS. Ta dosud zaostávala za verzí pro Android, nyní by však již měla nabídnout stejné možnosti. Od teď budou uživatelé systému iOS moci využít offline mapy celého světa i v angličtině, a navíc si je nemusí stahovat jako celek, ale pouze po jednotlivých státech či regionech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym