Češi potvrdili, že jsou národem kutilů. První pražský Maker Faire navštívilo přes 10 tisíc lidí

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Tento víkend proběhla v prostorách pražského Výstaviště v Holešovicích dlouho očekávaná přehlídka kreativity a inovací Maker Faire. Akce cílící na všechny novodobé kutily, kreativce a geeky, kteří měli v Praze vůbec prémiérově možnost zde představit nebo vyzkoušet nejrůznější technologické vychytávky a vynálezy, potvrdila, že Češi jsou opravdovým národem kutilů a obecně se o inovace zajímají.

Původní obavy, které kalkulovaly s tím, zda o podobnou akci, která celosvětově probíhá od roku 2006, bude v Česku vůbec zájem, se tak ukázaly jako úplně zbytečné.

JB_preview

Přečtěte si takéJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodejeJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodeje

Pražské Výstaviště totiž doslova praskalo ve švech a akci dle oficiálních čísel navštívilo 10 500 lidí, převážně z řad rodin s dětmi, které měly možnost si společně na místě něco vyrobit, naprogramovat, spájet nebo vytisknout.

MakerFaire

Pražský Maker Faire

To, že celková návštěvnost násobně předčila očekávání všech, potvrzuje i programový ředitel festivalu Jiří Zemánek: „Měli jsme obavy, jak festival dopadne, jelikož se jednalo o první podobnou akci u nás a lidé moc nevěděli, co od ní čekat. Zájem vystavovatelů a návštěvníků a jejich pozitivní reakce nás ale ohromili. Dělají se u nás úžasné věci, jsou za nimi skvělí lidé a když se sejdou na jednom místě, je to prostě svátek lidské tvořivosti. První ročník nás přesvědčil, že je u nás velký potenciál a moc se těšíme, co přinese další ročník.“

MakerFaire3

Na prvním ročníku pražské Maker Faire, jejímž patronem se stal český startup Prusa Research vyrábějící 3D tiskárny, se jinak představilo 180 projektů, 20 workshopů a k vidění bylo také 50 vystoupení a přednášek. Návštěvníci mohli vidět například skleněné parní stroje, elektronické šperky, největší velkoformátovou fotografii Prahy nebo digitální 3D planetárium.

Nechyběla ani možnost zahrát si piškvorky proti „umělému mozku“ ze zavařovacích sklenic nebo provádět pokusy s potravinami v dětské chemické laboratoři. Ocenění novinářů o nejsympatičtější instalaci pak získala skupina Laborky.cz z Gymnázia Slaný se svým několikametrovým vzduchovým dělem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym