Nová aktualizace macOS přinese podporu tmavého režimu pro Macy

Filip HouskaFilip Houska

65D1F1AB-C359-4B11-A299-D7D0D368AF9F
0Zobrazit komentáře

Apple pro majitele Maců chystá funkci, po které již delší dobu prahli. Vývojář Steve Throughton-Smith zveřejnil pár uniklých screenshotů uživatelského rozhraní macOS, které indikují, že všechny počítače poháněné chystanou aktualizací pod číslem 10.14 (patrně s přídavkem Mojave) budou mít možnost se přepnout do dark mode, jinak řečeno tmavého režimu. Spolu s dalšími novinkami by měl být oficiálně představen na zítřejší konferenci WWDC.

Na zveřejněných obrázcích je vidět přepracované grafické rozhraní nové verze vývojářského programu Xcode (což je další novinkou zítřejší WWDC) do šedo-černých barev s bílými navigačními prvky. Právě takové schéma se má promítat i do dalších aplikací, minimálně těch nativních pro macOS. S podporou tmavého režimu se patrně pojí i příchod nových wallpaperů, které by se mohly měnit podle toho, jestli si uživatel dark mode zapne, nebo ne.

waymo_090217x1

Přečtěte si takéBývalý startup Googlu Waymo si objednal dalších 62 tisíc kusů samořiditelných automobilůBývalý startup Googlu Waymo si objednal dalších 62 tisíc kusů samořiditelných automobilů

Co se týče tmavého režimu jako takového, tato funkce se podle řady uživatelů měla stát standardem všech displejů na desktopových a mobilních zařízení už dávno, a to z důvodu, že šetří oči během práce v noci. I když například iPhone nebo iPad obdobu tmavého režimu v podobě takzvané chytré inverze barev (Nastavení – Obecné – Zpřístupnění – Přizpůsobení displeje – Inverze barev) má, nefunguje tak, jak by si mnozí přáli – výrazně totiž mění odstíny barev.

Na macOS možnost tmavého režimu také jistým způsobem je, ale vztahuje se pouze na dock s aplikacemi a horní funkční lištu. Na druhou stranu je nutné dodat, že existují nástroje třetích stran, které dark mode omezeným způsobem umožňují, ale nativní podpora je pro většinu uživatelů přeci jen pohodlnější.

Zcela nový design Mac App Store

Throughton-Smithovi se mimo jiné podařilo také zjistit, že se má minimálně po designové stránce změnit i online obchod s aplikacemi Mac App Store. Ten je dlouhou dobu „kritizován“ za nedostatek inovací a slabší nabídku aplikací, což by Apple mohl napravit. Je totiž velmi pravděpodobné, že nový Mac App Store půjde ve šlépějích mobilního App Store a nabídne uživatelům i videonáhled nabízených aplikací včetně zcela nového uživatelského rozhraní.

macbook

Bližší informace však budou dostupné již zítra, kdy Apple pořádá v 19:00 středoevropského času vývojářskou konferenci Worldwide Developer Conference (WWDC). Na ní mají být představeny novinky týkající se všech operačních systémů napříč celým jablečným ekosystémem a možná také aktualizovaný (a levnější) MacBook Air.

wwdc18

WWDC bude CzechCrunch sledovat a po skončení nabídne detailnější pohled na odhalené novinky.

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym