Známý americký hudebník Jay-Z otevírá v Silicon Valley svůj vlastní investiční fond

Filip HouskaFilip Houska

7010109229_b9daf01656_o
0Zobrazit komentáře

Není výjimkou, že se hudební interpreti, často pak rappeři, snaží během své kariéry angažovat také na poli investic. Typickým příkladem může být například Snoop Dogg, který investoval do platforem jako Robinhood či Reddit, založil vlastní startup a spustil investiční fond pro financování projektů se zaměřením na marihuanu. A právě myšlenka na založení investičního fondu nově zaujala i Shawna Cartera, kterého veřejnost zná pod pseudonymem Jay-Z.

Jay-Z, který je hudebními kritiky považován za jednoho z nejvlivnějších rapperů všech dob, s odhadovaným čistým jměním okolo 900 milionů dolarů, spouští vlastní venture kapitálový fond s názvem Marcy Venture Partners. V něm vedle Cartera působí i ředitel fondu Walden Venture Capital Larry Marcus a Jay Brown, prezident zábavní společnosti Roc Nation, kterou Jay-Z před deseti lety založil.

apple-macbookpro-3

Přečtěte si takéApple uznal svoji chybu a nově umožňuje bezplatnou výměnu vadných klávesnic MacBookůApple uznal svoji chybu a nově umožňuje bezplatnou výměnu vadných klávesnic MacBooků

Zatím není zřejmé, na jaké startupy se bude nový fond specializovat. Rozsah může být poměrně široký, a to zejména proto, že samotný Jay-Z v minulosti investoval do projektů z různých oborů. Za zmínku stojí hlavně Uber, do něhož rapper v rámci Series B v roce 2011, kdy měla tato přepravní služba hodnotu „jen“ 300 milionů dolarů (nyní okolo 72 miliard dolarů) investoval neznámou částku, která narostla na bezmála 200násobek.

jayz

Vedle Uberu se podílel i na investicích do letecké platformy JetSmarter či kosmetického startupu Julep. Co se týče partnera Marcuse, ten má ve svém osobním portfoliu také zajímavé investice. Jmenovitě například do hudební služby Pandora, streamovací platformy Netflix a rozpoznávače skladeb SoundHoud, a to v době, kdy tyto projekty teprve začínaly.

Foto: kris krüg (Flickr); Joella Marano (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym