Elon Musk vytvořil miniponorku pro záchranu fotbalistů z thajské jeskyně

Jiří SvobodaJiří Svoboda

sub

Muskova ponorka na záchranu thajských chlapců při testování

0Zobrazit komentáře

Ještě v pátek technologický vizionář Elon Musk jen polemizoval s originálním nápadem na záchranu dvanácti fotbalistů a jejich trenéra z jeskyně na severu Thajska, uběhlo však jen několik desítek hodin a slova se přeměnily v činy. Musk opustil původní myšlenku s nylonovou trubicí, kterou by dle jeho mínění šlo natáhnout do zatopených částí jeskyně a třináct uvězněných by jí tak mohlo bezpečně prolézt, bez toho aby se učili zacházet s potápěčským vybavením.

Plán B je však nyní jasný: tým inženýrů ze SpaceX použil zásobník na tekutý kyslík z rakety Falcon a vytvořil z ní miniponorku, která je dostatečně velká na umístění malého dítěte, ale zároveň dostatečně malá na to, aby ji unesli dva potápěči.

Díky tomuto vynálezu zkonstruovanému doslova přes víkend by byl vyřešen i problém s neprostupností některých pasáží jeskyně. Ta nejužší z nich má rozměry pouze 72 na 38 centimetrů, i zde by však neměl mít válec o průměru 31 centimetrů problém. Jak Musk ukázal na Twitteru, ponorku již stihl řádně otestovat v bazénu v jedné z losangeleských škol. Nasimuloval také proplutí nejužšími místy.

Informaci, že by miniponorka byla schopná manévrovat celou, zhruba čtyřkilometrovou cestou, potvrdili i potápěči, kteří se na dosavadní záchraně podíleli. Na obou koncích ponorky jsou také 4 porty pro kyslíkové bomby, přičemž přední konec je opevněn kuželem. Na základě konverzace na Twitteru také Musk přislíbil přidání vnitřní kapsy na telefon či iPod, tak aby byly děti po cestě klidnější.

080717_VIRGINGALACTIC-VSSUNITY_MP

Přečtěte si takéVirgin Galactic bude startovat vesmírné mise s lidskou posádkou z nového kosmodromu v ItáliiVirgin Galactic bude startovat vesmírné mise s lidskou posádkou z nového kosmodromu v Itálii

Po krátkém testování byla miniponorka okamžitě odeslána na místo neštěstí, kam by měla dorazit dnes kolem 15:00 SELČ. Ve výrobě je také druhá ponorka, která bude o třicet centimetrů kratší na délku. Musk dle svých slov doufá, že obě zařízení budou k užitku, a to i přesto, že potápěči začali bez něj.

V neděli kolem poledne SELČ se dostali na povrch první čtyři chlapci, poté však záchranáři operaci přerušili. Operace obnovili dnes v 11 hodin místního času (5:00 SELČ). Zároveň však bojují s časem, protože v noci na pondělí místo postihly silné lijáky a meteorologové očekávají vysoké srážkové úhrny i v následujících dnech.

tham-luang-cave-complex

Foto: Elon Musk Twitter, Channel Asia