SpaceX ukázal nový interiér lodi Crew Dragon, která vynese do vesmíru první lidskou posádku

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crewdragon_sapce
0Zobrazit komentáře

Lidstvo se nezadržitelně blíží momentu, kdy se na oběžnou dráhu Země vznesou první astronauti letící v soukromě vlastněné lodi. Na duben příštího roku má totiž naplánovaný start kapsle Crew Dragon (také označovaná jako Dragon 2) od startupu SpaceX vizionáře Elona Muska, připevněná na nosič rakety Falcon 9. Na oběžnou dráhu má vynést čtyřčlennou posádku astronautů NASA a znovu tak poprvé od roku 2011 umožnit Spojeným státům posílat své lidi do vesmíru.

A právě SpaceX nyní veřejnosti ukázal finální podobu Crew Dragon, včetně jeho přístrojů. Vůbec první mise, kde se Crew Dragon představí, je naplánována na listopad letošního roku, avšak v tu dobu bude ještě bez lidské posádky. S prvními dvěma astronauty, Bobem Behnkenem a Dougem Hurleym, se na svou demonstrační misi vznese Crew Dragon přibližně o pět měsíců později.

V rámci již podepsaného kontraktu zvaného Commercial Crew Transportation Capability mezi SpaceX a NASA se navíc později za pomoci Crew Dragon dostanou i dva další astronauti, Victor Glover a Mike Hopkins – konkrétně na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Tato mise prozatím nemá jasný termín, nicméně minimálně na 5. duben příštího roku je k ISS plánován ještě start ruského Sojuzu.

Interiér Crew Dragon se skládá se čtyř položených sedaček, avšak díky velkému prostoru by se jich do modulu vešlo až sedm. Za zmínku stojí také poměrně strohé ovládání. Reportér serveru Ars Technica napsal, že zatímco raketoplán Space Shuttle měl okolo tisíce různých kontrolních tlačítek, páček a přepínačů, kapsle Crew Dragon je omezena na tři obrazovky a 38 tlačítek pod nimi.

nasa-parkersolarprobe

Přečtěte si takéNASA vyslala do vesmíru sondu, která se „dotkne slunce“. Půjde o nejrychlejší lidmi vytvořený objektNASA vyslala do vesmíru sondu, která se „dotkne slunce“. Půjde o nejrychlejší lidmi vytvořený objekt

Některá z těchto tlačítek přitom nemají být nikdy využita a budou sloužit pouze jako záloha. Jeden z kontrolních mechanismů přitom vyčnívá: černočervená páčka uprostřed s viditelným nápisem „EJECT“. Její stisk zahájí ve vteřině sekvenci, která v případě potřeby nouzového úniku oddělí Crew Dragon od zbytku rakety. Všichni čtyři zmínění astronauti již na simulátoru Dragonu podstupují cvičení standardního letu i nouzových situací.

crewdragon_spaceX (3)

Foto: SpaceX

Čtyři astronauti, kteří se v příštích měsících proletí v lodi Crew Dragon

SpaceX a lidský faktor

Nejpodstatnější záležitostí celé mise je však samotný lidský faktor, se kterým se SpaceX bude potýkat vůbec poprvé a proto jeho COO Gwynne Shotwell zdůrazňuje zejména bezpečnost. Victor Glover, jediný z astronautů, který je ještě začátečník, ostatně vypověděl, že jediné věci, které se skutečně bojí, je riziko, že se nevrátí ke své rodině. „Chci abyste o mně věděli, že jsem ženatý a mám čtyři krásné dcery. A to je ta nejdůležitější věc,“ zakončil v pondělí Glover svou řeč na tiskovém briefingu.

crewdragon_spaceX (2)

Bob Behnken a Dough Hurley uvnitř lodi Crew Dragon

Foto: NASA Kennedy / Flickr, NASA Johnson / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym