Noční mise SpaceX rozzářila západ USA a Falcon 9 poprvé přistál na kalifornské půdě

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex
0Zobrazit komentáře

V noci na pondělí z kalifornské Vandenbergovy letecké základny odstartovala další mise společnosti SpaceX Elona Muska. Raketa Falcon 9 ve verzi Block 5 vynesla na oběžnou dráhu satelit SAOCOM a první stupeň rakety, který se již pravidelně vrací v pořádku na zem, vůbec poprvé přistál na nově postavené betonové ploše. Ta se nachází jen pár stovek metrů od místa vzletu.

Doposud rakety SpaceX přistávaly buď na plošinách v Pacifiku a Atlantiku, nebo na pozemních plochách na Floridě (to při startech z mysu Canaveral). I při letošním sedmnáctém vzletu SpaceX byl použit první stupeň rakety, který již jednou do vesmíru letěl, konkrétně při červencové misi Iridium 7.

Díky tomu, že Falcon 9 vystartoval včera zhruba v 19.21 kalifornského času, se obyvatelům západního pobřeží USA na obloze naskytly zcela unikátní modravé obrazce, které byly navíc často kombinovány se západem Slunce. Úsměvným faktem je, že lidé v Kalifornii začali dle statistik Google Trends souběžně se startem rakety hledat na internetu výrazy o UFO.

spacex2

Vynesený satelit argentinské vesmírné agentury váží tři tuny a bude sloužit hydrologům, meteorologům, ale i ke zprostředkování informací o živelných katastrofách. Data bude moct získávat ve dne i v noci, za každého počasí a jeho senzory jsou schopné se podívat až dva metry pod povrch Země. V příštím roce SpaceX vynese na oběžnou dráhu také jeho identický klon.

Dle webu SpaceFlightNow má SpaceX v tomto roce uskutečnit ještě osm letů, avšak při současné frekvenci je nepravděpodobné, že je stihne všechny. Pokud se však plán naplní alespoň z části, je možné, že do konce roku odstartuje na svůj druhý let jak Falcon Heavy, tak Falcon 9 s kabinou Crew Dragon pro lidské astronauty (zatím bez posádky).

Podívejte se na celou misi SAOCOM 1A ze záznamu:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym