Apple otevírá novou laboratoř pro výzkum recyklace materiálů. Jednou by mohl vyrábět plně recyklovaný iPhone

Michal MarekMichal Marek

apple-iphone-recycle
0Zobrazit komentáře

V pondělí 22. dubna nás čeká Den země, v moderním pojetí ekologicky motivovaný svátek, který má za cíl upozorňovat lidi na dopady ničení životního prostředí. Tento den je každoročně využíván i ze strany různých firem k tomu, aby ukázaly svou zodpovědnost vůči životnímu prostředí a třeba i představily nové iniciativy s cílem minimalizovat negativní dopad jejich konání na přírodu. Přesně v tomto duchu letos koná Apple, který výrazně rozšířil svůj recyklační program a rozjel výzkumnou laboratoř, která má dále rozvíjet technologie recyklace.

Firma Tima Cooka oznámila dramatické rozšíření poštu míst, kam mohou zejména američtí zákazníci doručit svůj iPhone, který bude následně rozebrán speciální recyklační robotkou Daisy. Apple totiž do programu zapojil pobočky amerického řetězce Best Buy. Až doposud bylo nutné iPhone doručit do Apple Storu, nebo jeho zpětný odběr zařídit skrze web Apple.com. Řetězec obchodů s elektrem Best Buy je ale v Americe nesmírně populární a jeho pobočková síť je mnohem rozšířenější než Apple Store. Rozšíření programu se pak týká i Nizozemí, kde nově lze odevzdat iPhone k recyklaci v prodejnách řetězce KPN.

Apple-recycle-program-earth-day-daisy-04182019

Recyklační robot Applu Daisy

Hlavní roli při recyklaci hraje speciální recyklační robotka Daisy, která je schopna rozebrat neuvěřitelných 1,2 milionu zařízení ročně. Za hodinu je na jednotlivé součástky schopna rozložit 200 iPhonů. Během roku 2018 se díky součástkám z rozebraných iPhonů podařilo repasovat více než 7,8 milionu zařízení a zbytečnému konci na skládce se díky tomu vyhnulo 48 000 tun elektroodpadu.

Recyklovaný hliník, cín i kobalt

„Pokročilá recyklace se musí stát důležitou součástí výroby elektroniky. Apple je v této snaze průkopníkem a naším cílem je popostrčit kupředu celé naše odvětví,“ komentuje snahy Applu Lisa Jacksonová, která má ve společnosti environmentální a sociální projekty na starost. „Snažíme se navrhovat produkty, na které se naši zákazníci mohou spolehnout po dlouhou dobu. Když přijde čas je recyklovat, doufáme, že pohodlí a benefity, které naše recyklační programy přinášejí, každého přimějí, aby nám své staré zařízení přinesl.“

Daisy je aktuálně schopna rozebrat 15 různých modelů iPhonů, ze kterých jsou tak získávány mimo jiné cenné kovy jako hliník a cín. Ty jsou hned vraceny zpět do výrobního procesu a nemusí tak být znovu složitě těženy. Firma je již schopna získávat i kobalt, který je důležitou součástí baterií, a dodavatelé Applu jej využívají při výrobě baterií nových.

Apple_recycling_3

Apple se rovněž chlubí, že u nových MacBooků Air a nového Macu mini využívá šasi ze 100% recyklovaného hliníku, díky čemuž mají tyto počítače takřka poloviční uhlíkovou stopu oproti předchozím modelům. Firma rovněž využívá 100% recyklovaný cín, a to při výrobě základních desek pro 11 různých produktů. Ambicí Applu je podíl recyklovaných materiálů při výrobě zařízení dále zvyšovat a v dlouhodobém horizontu dojít třeba až k plně recyklovanému iPhonu. „Je to velký, dlouhodobý cíl,“ uvedla Lisa Jacksonová pro Business Insider. „Je to jakýsi vysněný cíl, za kterým v Applu všichni jdeme.“

Pokročilá recyklace je jistě důležitým krokem z hlediska ochrany přírody, ale přirozeně také může ušetřit mnoho peněz, protože cenné kovy jsou zkrátka drahé a těžko dostupné. Důležitý je pak i lidská stránka věci, protože některé kovy, jako třeba zmíněný kobalt, jsou těženy často v až nelidských podmínkách v rozvojích zemích.

tesla-model3-solar-roof-powerwall

Přečtěte si takéTesla oznámila, že jen v Česku se díky ní nedostaly do ovzduší téměř 3 tisíce tun oxidu uhličitéhoTesla oznámila, že jen v Česku se díky ní nedostaly do ovzduší téměř 3 tisíce tun oxidu uhličitého

Dobrou zprávou je, že Apple chce v rozvoji recyklaci dále pokračovat. Firma oznámila otevření nové vývojové laboratoře pro výzkum recyklace materiálů. Nová laboratoř, postavená v texaském Austinu, kde je umístěna i právě Daisy, bude hledat nová řešení, jak použitým materiálům vrátit život. Součástí inovativních řešení má být mimo jiné pokročilá robotika, využívání strojového učení a také další rozšiřování schopností robotů získávat ze starého hardwaru konkrétní materiály a ty následně třídit a zpracovávat.

Ačkoli je Apple u všech svých technologií velmi tajnůstkářský, u nové laboratoře v Austinu chce udělat výjimku a naopak ji dle svých vyjádření zakládá s cílem šířit know-how a pomoci s rozvojem recyklace v celém odvětví. Výsledky výzkumu v laboratoři mají tedy být přístupné i například akademikům a konkurenci.

V rámci aktivit vedoucích k ochraně životního prostředí Apple bojuje také za využívání energie z obnovitelných zdrojů. K tomu se snaží tlačit i své dodavatele a nedávno oznámil, že se k závazku využívat při práci pro Apple výhradně „zelenou“ elektrickou energii připojilo již 44 jeho dodavatelů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym