Nike chce zabránit nepřesným volbám velikosti bot. Využije k tomu rozšířenou realitu

Filip HouskaFilip Houska

nike

Foto: Nike

Tenisky Nike

0Zobrazit komentáře

Pokud rádi nakupujete tenisky online, pravděpodobně jste již čelili situaci, že vám po doručení objednaný pár neseděl, byť šlo o velikost, kterou standardně máte. Problém je v tom, že výrobci bot přizpůsobují velikosti nabízených modelů podle sebe, respektive podle výrobních procesů či použitých materiálů. Velmi často se stává, že ani různé tenisky od jedné a té stejné firmy se v číslech neshodují, což někdy vypadá i tak, že si zákazníci naobjednají několik velikostí stejné obuvi a ty, které nesedí, odešlou zpět.

Rozhodně nejde o nejpohodlnější metodu nákupu tenisek na internetu, a proto se objevuje řada všemožných tabulek, díky nimž si přesnou velikost nohy v souvislosti s daným párem můžete změřit. Jeden z největších výrobců tenisek a sportovního vybavení na světě Nike se ovšem rozhodl, že to zavede ještě dál a využije modernější technologie. Zákazníkům nabídne novou možnost, jak přesné číslo ve vztahu k jeho nabízeným modelům zjistit. Půjde na to přes mobilní aplikaci a rozšířenou realitu.

nike-fit-1

Foto: Nike

Aplikace Nike Fit používá rozšířenou realitu pro změření velikosti nohy

V rámci několika následujících měsíců bude do své oficiální aplikace pro iOS i Android integrovat novou technologii pod názvem Nike Fit, založenou na skenovacím mechanismu s použitím umělé inteligence, strojového učení a doporučovacích algoritmů. V praxi by to vypadalo tak, že jakmile vyberete svůj oblíbený model, aplikace se vás zeptá, zdali chcete použít Nike Fit. Po potvrzení vás vyzve, ať si stoupnete ke zdi a namíříte čočku fotoaparátu na vaše chodidla.

volkswagen-id3-electric1

Přečtěte si takéVolkswagen otevřel rezervace na svůj revoluční elektromobil ID.3. Cenu chce stlačit na tři čtvrtě milionu korunVolkswagen otevřel rezervace na svůj revoluční elektromobil ID.3. Cenu chce stlačit na tři čtvrtě milionu korun

Následně vystřelí třináct neviditelných bodů, které v průběhu pár vteřin zmapují tvar vaší nohy a díky nasbíraným informacím (včetně těch, které má Nike o vybrané tenisce v databázi) ihned doporučí tu správnou velikost. Měření má být navíc tak přesné, že se toleruje maximálně milimetrová odchylka, která vaše ideální číslo boty prakticky nemůže ovlivnit. Výhodou také bude, že se veškeré údaje uloží do vašeho profilu NikePlus, tudíž postačí, když proces měření uděláte pouze jednou.

nike-fit-2

Foto: Nike

S aplikací Nike Fit stačí namířit na nohy a zjistíte svou velikost

S touto metodou, jež opět dokazuje obrovské snahy Nike následovat technologické trendy (viz například Nike Adapt BB), budou počítat i zaměstnanci oficiálních obchodů. Výhledově by každý z nich měl být vybaven iPodem touch, pomocí kterého by zákazníkům v kamenných pobočkách s celým postupem pomáhal. Na rozdíl od obyčejné podlahy by se ale stálo na dedikovaných podložkách se speciálním povrchem pro ještě přesnější kalibraci velikosti.

Co se týče dostupnosti, Nike Fit by na iPhony a telefony s Androidem mělo v rámci aktualizace aplikace Nike (a také dvou dodatečných aplikací Nike Running Club a SNKRS) dorazit během letošního července, ovšem pouze ve Spojených státech. K evropským zájemcům, tedy i těm českým, má přijít během srpna.

nike-hq

Foto: Nike

Ústředí společnosti Nike poblíž Beavertonu v americkém Oregonu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym