Český fond Lighthouse Ventures vložil vyšší stovky tisíc eur do brněnského AI startupu Pekat Vision

michal-zalesak-lighthouse

Michal Zálešák, Managing Partner Lighthouse Ventures

0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence pomalu prostupuje do čím dál více různých oblastí, které se dotýkají nejen internetu, ale především fyzických produktů. Spočívat to může v jejich výrobě, kontrole kvality nebo třeba optimalizaci nákladů, což sebou samozřejmě nese rostoucí nároky na technologická řešení. Jedním z českých startupů, který se věnuje na poli inteligence právě průmyslové výrobě je i tuzemský Pekat Vision.

Brněnský startup nyní získal investici ve vyšších stovkách tisíc eur od nového pražského investičního fondu Lighthouse Ventures, který celkově spravuje kapitál ve výši 23 milionů eur, tedy necelých 600 milionů korun. Peníze bude chtít Pekat Vision využít především na zahraniční expanzi, ale také na odladění produktu díky dlouholetým zkušenostem z budování mezinárodních startupů, které přináší Lighthouse Ventures.

„Profesionální přístup a pomoc ze strany Lighthouse Ventures s obchodní strategií a plánem mezinárodní expanze nám dokázaly, že je důležité mít investora co poskytuje nejen finance, ale i zkušenosti. Těšíme se na další spolupráci,“ říká k investici šéf a zakladatel Pekat Vision Petr Šmíd.

pekat

Ukázka z detekce vad při výrobě od brněnského Pekat Vision

Pekat Vision se svou technologií pomáhá sledovat vizuální kvalitu vyráběných produktů a také vyhledávat možné nedokonalosti na povrchu nebo v samotném procesu výroby. Ve výsledku tak díky umělé inteligenci snižuje náklady na zaměstnance, jelikož nemusí stále dokola opakovat stejnou a často poměrně neefektivní činnost, a zároveň optimalizuje celý výrobní proces.

Investiční fond Lighthouse Ventures vznikl spojením Michala Zálešáka (na úvodní fotce), který dříve založil Prague Startup Centre a řídí Czech ICT Alliance, s několika dalšími investory, kteří mají zkušenostmi z globálních firem. Mezi nimi nechybí ani Ravit Avidor, která dříve řídila globální akvizice v antivirovém gigantu AVG. Do fondu několik zakladatelů vložilo dohromady jeden milion eur, 4 miliony poskytli privátní investoři a celkem 15 milionů eur poskytl Evropský investiční fond (EIF).

sojuz-tma-05m-rocket

Přečtěte si takéElon Musk se raduje. Pentagon zakázal používat ruské rakety pro vynášení amerických družic do vesmíruElon Musk se raduje. Pentagon zakázal používat ruské rakety pro vynášení amerických družic do vesmíru

Lighthouse Ventures se chce zaměřit především na startupy v jejich nejranější fázi a pomoci tak zakladatelům s nápadem k převodu myšlenky do reality a také k mezinárodní expanzi. Stávající investice do Pekat Vision byla pro Lighthouse Ventures první investicí vůbec, ještě letos pak chce oznámit několik dalších investic a potenciálně rozšířit svůj aktivní kapitál až na 30 milionů eur. Zájem od externích privátních investorů je prý obrovský a v případě takto rizikového kapitálu může teoreticky přinést zajímavé zhodnocení.

ravit

Foto: Lighthouse Ventures

Partnerka ve fondu Lighthouse Ventures Ravit Avidor

Do vysoce rizikových projektů, které jsou většinou ve fázi nápadu či prototypu, chce fond investovat minimálně 4 miliony eur z celkových 23 milionů. „Naše investice do Pekat Vision je počátkem dlouhé řady investic, které chystá Lighthouse Ventures během příštích let. Již dříve jsme oznámili náš závazek podporovat startupy na počátku jejich cesty k mezinárodnímu úspěchu a nyní svůj závazek naplňujeme,“ prozrazuje zakladatel a managing partner ve fondu Lighthouse Ventures Michal Zálešák.

V rámci fondu funguje také takzvaný Lighthouse Akcelerátor, který nabízí začínajícím i rozjetým startupům až 200 tisíc eur, respektive lehce přes 5 milionů korun. V navazující investici poté až jeden milion eur. Pomoci jim má také díky propojení s mentory a dalšími poradci. Ostatně snaha podpořit startupovou komunitu vychází i z vyhraného výběrového řízení Evropského investičního fondu, který se rozhodoval, komu vlastně miliony eur pro rizikový kapitál svěří.

Foto: Lighthouse Ventures

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym