Amazon dotahuje závody se SpaceX a žádá o povolení vypustit 3 236 internetových satelitů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Miliardář Jeff Bezos se chystá naplno zapojit do vesmírných závodů a dotáhnout se na Elona Muska a jeho SpaceX. Přes svůj koncern Amazon proto požádal americkou Federální komisi pro komunikaci o povolení k vypuštění a provoz 3 236 internetových satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Od stejné instituce již v minulosti získalo povolení na vypuštění téměř dvanácti tisíc satelitů konkurenční SpaceX, šedesát z nich už kolem Země obíhá.

Satelity Amazonu pod značkou Kuiper by měly přenášet internetový signál desítkám milionům lidí i do míst, kde doposud nebyl. Obdobnou misi si stanovila i konstelace Starlink od SpaceX Elona Muska. O projektu Amazonu kromě toho není prozatím známo mnoho, Amazon se pouze nechal slyšet, že jeho satelity budou létat ve výškách 590 až 630 kilometrů nad zemí.

Zajímavostí je, že žádost o povolení podal přímo Amazon, nikoliv vesmírný startup Blue Origin, který Jeffu Bezosovi taktéž patří. Není tak jasné, zda se se vůbec do projektu Kuiper zapojí, přestože vyvíjí vlastní nosnou raketu New Glenn, pro kterou aktuálně testuje motory a chystá se i na Měsíc pomocí modulu Blue Moon.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym