Elektrické koloběžky Lime si lze v Česku nově půjčit i přes aplikaci Uberu. Cena zůstává stejná

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

uber-lime-praha

Elektrické koloběžky Lime lze půjčit v aplikaci Uberu

0Zobrazit komentáře

Elektrické koloběžky, sdílená kola, taxíky, městská hromadná doprava. Způsobů, jak se přepravovat nejen po hlavním městě, je stále víc a ruku v ruce s tím přibývá i počet aplikací, které si uživatel musí stáhnout, aby si mohl půjčit kolo nebo objednat odvoz. Americké startupy Uber a Lime se proto rozhodly spojit a nabídnout své dopravní prostředky v jedné aplikaci.

Od pondělí 15. července nově najdete v mobilní aplikaci Uberu vedle aut pro objednání odvozu také koloběžky. Jelikož Uber zatím žádné vlastní prostředky jako kola či koloběžky v Česku nemá, začal prozatím nabízet alespoň konkurenční Lime. Vedle Prahy zahájily rychle rostoucí americké startupy spolupráci také ve Stockholmu, Malmö, Poznani, Varšavě, Vratislavi a Vídni.

Cíl, stát se komplexní platformou městské mobility, Uber nijak netají. I proto začíná do své aplikaci integrovat nejen vozy a další prostředky z vlastní flotily (v Americe má například elektrická kola Jump), ale také ty konkurenční, aby zákazníkovi poskytl co možná nejpohodlnější variantu přepravy.

lime_patroler_6-praha

Foto: Lime

Elektrické koloběžky Lime v Praze

Důležité pro uživatele je, že cena koloběžky Lime je v aplikaci Uberu stejná, jako dosud byla v aplikaci Lime. V Praze tak odemknutí elektrické koloběžky stojí 25 korun a každá projetá minuta vyjde na 4 koruny.

„Jsme nadšení, že můžeme lidem nabídnout nové možnosti pohybu po Praze bez toho, aby museli vlastnit auto. Propojení koloběžek Lime s aplikací Uber přináší uživatelům další rychlý a dostupný způsob pohybu po městě, zejména ve spojení s městskou hromadnou dopravou,“ říká Billy Guernier, Head of New Mobility Platform ve společnosti Uber.

lime-kolobezky-praha

Přečtěte si takéOndřej Široký z Lime: Neúspěch si nepřipouštíme. Apetit na sdílené koloběžky je v Praze velkýOndřej Široký z Lime: Neúspěch si nepřipouštíme. Apetit na sdílené koloběžky je v Praze velký

V aplikaci Uberu je tak nově možné i v Česku v horní části přepínat mezi Jízdou a Koloběžkou, načež se přepínají jednotlivé pohledy v mapě. Jakmile si necháte zobrazit koloběžky, ukážou se vám nejbližší stroje Lime v okolí, které si pak přes aplikaci Uberu odemknete stejně pohodlně jako přes oficiální aplikaci Lime. Na mapě nechybí ani zóny zákazu parkování, které v případě koloběžek aktuálně platí na Praze 2, kolem Hlavního nádraží a v samotném centru.

Zelenobílé elektrické koloběžky od startupu Lime jsou od loňského podzimu zatím stále jediné, které v Praze, potažmo v celém Česku působí. Přestože se v jiných evropských metropolích pořádají souboje mezi více startupy, kdy do hry vstupují i americký Bird nebo evropský Bolt a další hráči, u nás se zatím nic takového nekoná.

lime-s-gen-3-0-uber-lifestyle-008-min

Foto: Lime

Odolnější elektrické koloběžky Lime-S Generation 3

Začátkem roku firma uvedla, že v Praze už její koloběžky využilo přes 50 tisíc lidí. Aktuální čísla poskytnout nechce. Víme jen to, že po Praze má Lime aktuálně zhruba 1 500 koloběžek, a v plánu je přivézt také jejich odolnější verzi, ale Lime zatím bohužel upřednostňuje větší trhy a zatím není jisté, kdy je dostane i do Prahy.

Na trend elektrické mikromobility nicméně nasedají i tuzemské startupy. Se svým prvním elektrickým kolem se nedávno vytasila Rekola, které o pár měsíců předběhl jiný tuzemský poskytovatel sdílených elektrokol, Freebike.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym