Virgin Orbit miliardáře Bransona otestoval vypouštění vesmírné rakety z Boeingu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

virgin-orbit-drop-shot

Foto: Virgin Orbit

Testovací shození rakety od Virgin Orbit

0Zobrazit komentáře

Vesmírná společnost Virgin Orbit, kterou vlastní miliardář Richard Branson, si připsala další významný milník. Za letu totiž otestovala svůj systém, který by v budoucnu měl vypouštět malou vesmírnou raketu zpod křídla Boeingu 747 a vynášet satelity do vesmíru. Letadlo zvané Cosmic Girl tak vůbec poprvé vypustilo raketu Launcher One, respektive její věrnou maketu.

Poslední testy zatím pouze zkoumaly, jak se bude letadlo chovat se zavěšenou raketou pod křídlem. Po oddělení maketa však nezažehla své motory a dopadla podle plánu na zem na v areálu Edward’s Air Force Base. Dalším krokem bude pro Virgin Orbit spustit z Boeingu skutečný Launcher One, který zažehne svůj motor a poletí na oběžnou dráhu.

Virgin Orbit chce díky této technologii nabídnout levnější dopravu satelitů na orbit, než je tomu v případě startování rakety ze země. Tak funguje například konkurenční SpaceX Elona Muska. Technologii startu z mateřské lodi využívá také sesterská firma Virgin Galactic, která tento týden také oznámila, že se chce stát veřejně obchodovatelnou společností.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym