Jeff Bezos prodal během tří dnů akcie Amazonu za 1,8 miliardy dolarů. Část firmy už předal manželce

jeff-bezos-amazon-crop

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Kolem Jeffa Bezose, nejbohatšího muže planety, je v posledních měsících pěkně rušno. Důvodem je především jeho veřejně propíraný rozvod s bývalou manželkou MacKenzie Bezosovou, se kterou strávil 25 let. Ta byla s Jeffem na samém počátku Amazonu, kdy ještě vznikal v garáži, a postupně vyrostl až v jednu z nejhodnotnějších a nejznámějších firem světa.

I kvůli tomu se dvojice rozhodla, že si sice MacKenzie Bezosová ukrojí část z Jeffova bohatství, ale ponechá mu plnou kontrolu nad firmou. Podle posledních dokumentů, které obdržela americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), jí bylo v nedávné době převedeno celých 25 procent společnosti, respektive 19,7 milionu kusů akcií. Její jmění z Amazonu tak nově dosahuje 36,8 miliardy dolarů, což ji posunulo na pozici třetí nejbohatší ženy světa.

mackenzie-bezos

Přečtěte si takéMacKenzie Bezosová: Žena, bez které by dnes Amazon a Jeff Bezos nebyli tím, čím jsouMacKenzie Bezosová: Žena, bez které by dnes Amazon a Jeff Bezos nebyli tím, čím jsou

Sám Jeff Bezos mezitím ke konci července během pouhých tří dnů odprodal akcie Amazonu v celkové hodnotě kolem 1,8 miliardy dolarů, a to při průměrné ceně 1 900 dolarů na akcii. Je to poprvé od října minulého roku, kdy se do podobného prodeje pustil, a nyní je to navíc dost možná největší takový prodej během krátké doby v jeho historii. Po zdanění mu má zbýt kolem 1,4 miliardy dolarů.

Cíl financí, které z prodeje získal, není prozatím známý. Pravděpodobně ale finanční prostředky půjdou na jednu z jeho charitativních iniciativ, případně na podporu vesmírné společnosti Blue Origin, se kterou chce přistát na Měsíci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym